fbpx
Connect with us

Fotbollsövningar

Träningstorsdag: Bort med västarna, in med pannbanden

Published

on

Det har blivit dags för ännu en Träningstorsdag och den här gången vänder jag mig till er tränare. Jag har med alla lag som jag har tränat kört med pannband istället för västar.

Läs också: Träningstorsdag: 6 enkla övningar som förbättrar din första touch + bonusmaterial

Varför har jag gjort detta då undrar ni? Jag har velat att spelarna skall lära sig att få upp blicken och hålla den uppe. Allt för att få ett bättre spel och för att dom skall hitta varandra bättre. Under åren har jag trott att jag varit ensam om detta men så för två år sedan såg jag att Johanna Almgren (tidigare huvudtränare för Kungsbacka DFF i Elitettan & spelare för Kopparberg/Göteborgs FC samt Svenska Damlandslaget) också körde detta på sina träningar.

Läs också: Träningstorsdag: 25 övningar som förbättrar din bollbehandling

Läs vad Johanna Almgren tycker om att slopa västarna och använda pannbanden istället.

– Jag har alltid tyckt det är intressant att jobba med att få spelarna att ” se spelet” på planen där allt börjar med att man måste börja lyfta blicken ifrån bollen. Jag anser att vi är väldigt dåliga på att ge våra unga spelare verktyg till detta, man instruerar och prioriterar helt enkelt andra saker, snarare än att låta de tänka själv se och hitta lösningar i spelet.

För att lära sig se större delar så måste man börja lyfta blicken. Jag hade många olika varianter av kvadraten och possessions övningar där jag ständigt utmanade dom. Men efter ett tag blev tjejerna så duktiga på det och det blev ingen större utmaning. Då bad jag min mor att sy pannband med tre olika färger och körde samma övningar igen. Jag måste säga att det gav effekt och självklart var det många spelare som hade svårt med det här i början. Det här gynnar alla, för att när du lärt dig att lyfta blicken så skapar du massvis med tid för dig själv och medspelare genom att ta rätt beslut, detta genom något så enkelt som att lyfta blicken.

Så jag rekommenderar verkligen er att testa att träna med pannband istället för västar. Ni kommer att märka skillnad direkt. Riktigt kul att se.

Läs också: Träningstorsdag: 8 övningar som förbättrar din löpteknik & koordination

Tips: Har man inte tillgång till pannband så kan man alltid binda västarna runt huvudet, det är dock mycket enklare och smidigare med pannbanden.

Stort lycka till och jag tar tacksamt emot rapporter om hur det har gått för er under träningarna med pannbanden.

//Rudy Alvarado

______________________________

Stötta Ungdomsfotboll.se

Vill du stötta sajten och det fina arbetet vi gör med att bevaka Ungdomsfotbollen i Sverige? Swisha till 123 458 50 97. Alla bidrag gör stor skillnad för oss.

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Copyright © 2021 Alvarado Sport & Media