fbpx
Följ oss

Intervjuer

Fässbergs IF har skapat den fotbollspelaren & människan jag är idag

Publicerad

den

Är det någon förening i Göteborg som har förstått det här med futsal så är det Fässbergs IF. Jag har på senare år verkligen imponerats över deras sätt att utbilda och spela futsal. Att deras P17-lag vann Futsal-DM i helgen är alltså ingen större chock, tvärtom. Dom är så samspelta och skickliga så att jag nästan får rysningar varje gång jag ser dom spela.

En av spelarna i Fässberg som verkligen behärskar futsal väldigt väl heter Daniel Tabrizi. Här nedan följer en liten intervju med honom.

Stort grattis till guldet i Futsal-DM. Ni fick det tufft i finalen mot Örgryte IS och det fick avgöras på straffar. Vad var er taktik inför finalen och hur mycket betyder guldet för dig?

Ja, det var mäktigt att ta guld i år, riktigt underbart. Vi hade allt i våran egna händer, vi ledde med 5-1 och allt var under kontroll. Men vi var inte riktigt ödmjuka och vi trodde allt var klart. Men det var det inte och det fick avgöras på straffar. Taktiken inför finalen var att tro på oss själva och spela vårt egna tiki-taka spel. Ha tålamod i spelet.

Självklart betyder guldet mycket för mig. Vi spelade DM-final förra året och då förlorade finalen. I år visste hela laget vad som krävs för att ta guldet. Att vinna Futsal-DM är också det vi strävat efter men vi är inte nöjda ännu. Nu gäller det att ladda om batterierna till Regionslutspelet. Jag är en sådan person som tar en dag i taget så vi får se hur långt detta räcker. Men om jag skall vara ärlig så tror jag att vi tar oss till SM utan problem, jag tror på vårt spel.

Jag har svårt att komma på något ungdomslag som spelar så bra futsal som ni gör. Vad är nyckeln till ert fina spel?
Nyckeln till detta är att alla spelare i laget vill mycket med sin fotboll. Vi tänker likadant på planen och vi jobbar som ett lag både på plan och utanför plan. Vi har riktigt fantastiska tränare i föreningen som kan mycket om futsal.

Ta Patrik Gustafson som exempel, har hjälp mig mycket och hela laget. Vi har lärt oss att ha tålamod,  vi rullar mycket och rör oss mycket. Vi har lite konstiga lösningar som inte många lag har där ute. Och när vi får igång vårt tiki-taka spel då får lagen vi möter det väldigt svårt mot oss.

Om du fick beskriva den föreningen du spelas för, Fässbergs IF. Vad betyder den för dig och vad har föreningen betytt för din utveckling som fotbollspelare?
Fässbergs IF är en underbar förening med tanke på vi inte är en elitförening.  Men dom jobbar och tänker som en elitförening. Vi har fantastiska ledare och spelare i föreningen.

Fässberg betyder mycket för mig. Jag började med fotbollen och i Fässberg när jag var 8 år och idag är jag 16 år. Dom har skapat den fotbollspelaren och människan jag är idag på plan och utanför plan. Det känns som att föreningen satsar och tror på mig. Jag har fått känna på mycket a-lagsfotboll redan vilket känns kul. Jag utvecklas varje träning och vi får se när det är dags att ta nästa steg.

Mina förebilder är Simon och Samuel Gustafson som också spelat i Fässberg och spelar numera för BK Häcken i Allsvenskan. Jag hoppas att kunna ta ett likadant steg som dom i framtiden. Vill lyfta fram Patrik Gustafson väldigt mycket, han har skapat den spelaren jag är idag och det är jag otroligt tacksam för.

Guld i Futsal-DM och resan mot SM kan starta. Vad tror du om era chanser?
Vi tar en dag i taget men samtidigt är vi inte nöjda med guldet i Futsal-DM. Vi är unga, hungriga spelare och vi vet vad som kommer att krävas av oss. Vi har bra och fina förutsättningar för att ta oss hela vägen. Det krävs tålamod och fokus i varje moment men vi tror på oss själva.  Vi har allt i våra egna händer.

För läsaren som inte känner dig, kan du berätta lite om dig själv? Hur har din fotbollskärriär sett ut hittills? Vilken position spelar du på? Vilken fotboll föredrar du att spela? Vart spelar du om 10 år?
Daniel Tabrizi heter jag, är 16 år och bosatt i Göteborg. Jag går första året på Katrinelundsgymnasiet och det är tufft. Vi tränar till exempel tre gånger i veckan med skolan utöver träningarna med laget. Men jag har valt det själv och  jag vet att detta kommer att hjälpa mig att bli en ännu bättre fotbollsspelare.

Fotbollen är verkligen min grej och jag har redan fått uppleva mycket bra grejer. Mitt mål och min dröm hade varit att komma med i landslaget. Det gäller att putsa diamanten varje dag för att den skall glänsa varje dag. Det är viktigt att aldrig vara nöjd.

Jag spelar som 10:a eller som defensiv mittfältare. Jag gillar att styra spelet, göra min gubbe, gillar att spela 4-3-3 med fokus på att bilda trianglar. Tika-taka är riktigt nice. Om 10 år hoppas jag att jag spelar i Premier League och jag tänker göra allt för att komma dit.

****

Jag måste tacka Daniel Tabrizi för att hon ställde upp på denna intervju. Nu önskar jag Daniel och resten av Fässbergs IF all lycka till i Regionslutspelet. Mot SM-guldet!

//Rudy Alvarado

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Flickfotboll

Ida Gustafsson nöjd efter Dösjöbros succéstart: ”Ser väldigt lovande ut”

Publicerad

den

DÖSJEBRO. Den sydligaste serien i F17-SM – SM F17 Södra Götaland – innehåller några av de tyngsta lagen i fotbollssverige. FC Rosengård, Kristianstads DFF och Växjö DFF är alla med i serien och är på jakt efter slutspelssplatsen som leder till SM-slutspel.

Toppar tabellen efter fem omgångar gör dock ingen av de damallsvenska föreningarna. Istället är det Dösjöbro IF – från det lilla samhället med cirka 900 invånare – som leder SM F17 Södra Götaland.

I toppmötet mot Fortuna FF kom den femte raka segern och utöver full pott är Dösjöbro IF även det lag som släppt in färst mål i serien.

LÄS MER: Landslagsmeriterade Isabella Grujic om flytten till Rosengård: ”Jag ville utvecklas mer”

– Det känns riktigt bra faktiskt, säger försvararen Ida Gustafsson om den imponerande segerraden.

Vad är det som gjort att det gått så bra?
– Vi är tillsammans. Vi känner varandra väl och kan varandra innantill och utantill, om man säger så.

Säsongen må vara lång men den fina starten gör att det börjar bli dags för Dösjöbro IF att revidera sin målsättning.

– Säsongen (målsättningen reds. anm.) var väl att vi skulle komma topp fem. Men än så länge ser det väldigt lovande ut, efter de här matcherna som har spelats.

Det kanske är läge att ändra den målsättningen?
– Ja! Men verkligen.

LÄS MER: Mikaela Cindric, 13, trivs i F15-serien: ”Känner mig fortfarande hemma här”

17-åriga Ida Gustafsson är mittback i det framgångsrika F17-laget, men utöver det spelar hon även med föreningens seniorlag som huserar i Division 1 Södra Götaland.

När det gäller de personliga målsättningarna har hon redan hunnit med att infria ett av målen.

– Att göra det så bra som möjligt, inte släppa in så många mål och försöka göra ett mål. Jag har ju gjort ett mål, så det är ändå kul, avslutar Dösjöbro-produkten med ett skratt.

// Robert Rosén.

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget

Intervjuer

Markus Björkqvist om landslagskallelsen: ”Ska bli spännande”

Publicerad

den

HELSINGBORG. När Malmö FF besegrade Helsingborgs IF med 1-0 i P17 Allsvenskan Södra imponerade Markus Björkqvist stort. Innermittfältaren vann närkamper, fördelade boll och visade prov på både spelsinne och fin teknik.

När förbundskapten Roger Franzén nyligen presenterade P16-landslagstruppen till en fyrnationsturnering i Portugal fanns Markus Björkqvist också med i Blågult för första gången.

– Det ska bli spännande. Möta bra motstånd i Portugal, Belgien och Paraguay, säger Markus Björkqvist efter segern mot Helsingborgs IF.

LÄS MER: Oscar Uddenäs har sikte på dubbla guld och EM-slutspel

När fick du beskedet?
– Vi fick mejl för en vecka sedan ungefär.

Vad var din reaktion då?
– Ja, jag blev riktigt glad, såklart.

Vad tror du det är som gjorde att du blev uttagen?
– Jag har bara spelat mitt eget spel, bara kämpat och hoppats på det bästa.

Sin spelstil beskriver Markus Björkqvist på följande vis:

– En stark innermittfältare med bra spelförståelse och bra teknik.

LÄS MER: Sju debutanter kallade när P16-landslaget spelar Uefa-turnering

Åter till landslaget. Var det nåt du trodde att du skulle bli uttagen till?
– Alltså, jag hade det på tanken men det var inte så att jag tänkte: ”Jag kommer komma med, 100 procent”. Men jag tänkte lite och hoppades, såklart.

För Markus Björkqvist inleddes karriären annars i Husie IF. I tidig ålder tog han sedan klivet över till Malmö FF – men där blev det bara två år den första svängen.

– Sen blev jag kickad därifrån då och gick tillbaka till Husie. Då spelade jag där i tre år till. Sen kontaktade MFF mig igen och sen provspelade jag där. Sen har jag bara spelat här.

När kom du tillbaka till MFF då?
– Det var för ungefär ett och ett halvt år sen.

LÄS MER: Viktor Widell om U17-EM: ”Känns som att man inte smält det än”

I Malmö FF huserar Björkqvist enbart i U17-laget, där målsättningen föga förvånande är att vinna SM-guld. Mittfältarens egna målsättningar beskriver han enligt följande:

– Det är bara att göra allt och se var jag hamnar. Kämpa in i det sista.

Landslagsturneringen som Markus Björkqvist är kallad till spelas 10-14 maj. I truppen ingår ytterligare tre spelare från Malmö FF: August Karlin, Casper Nilsson och Isak Bjerkebo.

// Robert Rosén

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget

Flickfotboll

Landslagsmeriterade Isabella Grujic om flytten till Rosengård: ”Jag ville utvecklas mer”

Publicerad

den

MALMÖ. När FC Rosengård besegrade BK Höllviken med 4-2 i SM F17 Södra Götaland stod Isabella Grujic, 16, för en stark insats. Efter segern tog Ungdomsfotboll.se en pratstund med mittbacken.

– Jag är en fotbollsspelare som är ganska bra med långa bollar, bra på att ta över dem. Sen har jag ganska bra spelförståelse. Jag kan ganska lätt se innan spelarna passar var bollen ska komma, beskriver sig Isabella Grujic.

Mittbacken inledde karriären i Husie IF. Så sent som i januari tog hon sedan klivet över till stadens flaggskepp inom damfotbollen, FC Rosengård.

– Dels ville jag utvecklas mer som fotbollsspelare. Jag ville spela på en lite högre nivå. Sen tycker jag om Rosengårds tänkande gällande träning och så. Det var nog för att jag själv skulle utvecklas så mycket som möjligt, säger Isabella Grujic.

LÄS MER: Mikaela Cindric, 13, trivs i F15-serien: ”Känner mig fortfarande hemma här”

I sin nya klubb har 16-åriga Grujic fått kliva rakt in i den nystartade SM-serien för F17-lag. För FC Rosengård har seriespelet inletts med två vinster och en oavgjord – och Isabella Grujic hymlar inte med att de har sikte på slutspelet i höst.

– För laget är det att vinna serien, såklart, och försöka ta en match i taget och vinna den, säger hon och fortsätter med sina egna målsättningar:

– För mig själv är det nog att spela så mycket som möjligt. Få så mycket speltid som möjligt och träna så mycket som möjligt, eftersom jag själv med är ny i laget.

LÄS MER: Emma Widesjö vill slå sig in i Eskilsminnes akademilag

Under tiden i Husie IF matchades Isabella Grujic inte bara i klubblaget. Hon fick då även erfarenhet av landslagsspel. Dock inte för Sverige – utan istället för Serbien.

– Det var ganska länge sen jag var där. Jag var där en sommar. Då var jag där med F17, en trupp där, och då var jag bara 14 år. Så det var ganska stor skillnad, men jag tyckte det gick bra då. Det var typ ett läger. Man sov över där, sen tränade man två gånger om dagen och hade teori. Det var mycket fotboll hela tiden, men det var jättekul.

– Sen i mars förra året åkte jag dit igen. Tyvärr blev jag sjuk, men jag spelade två stycken landslagslandskamper.

LÄS MER: Halmstads Alva Arvidsson har sikte på seniorlaget

Hur ser du på det om du skulle få välja mellan Sverige och Serbien?
– (skratt), nej men det har ju inte hänt än. Men jag tror jag skulle valt Sverige. Det är närmare och så.

Det var som sagt förra året du sist var med Serbien. Har du kontakt med dem eller hur ser det ut?
– Det är inte så mycket jag som har kontakt, utan då är det min pappa. Men nej, vi har inte så mycket kontakt.

// Robert Rosén

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget
Annons

Facebook

Populärt

newbody Förenade Bil Olka Sportresor Stanno Oderland Alvarado

Copyright © 2019 Alvarado Sport & Media