fbpx
Följ oss

Intervjuer

Adam Söndergaard går i pappas fotspår – klar för BK Häcken ”För mig blev BK Häcken ett givet val”

Publicerad

den

Nu är det klart att Adam Söndergaard (Född 2000) lämnar Lerums IS och går i pappas och mammas fotspår – klar för BK Häcken. Det blev ett antal Allsvenska matcher för BK Häcken för pappa Joakim Söndergaard och mamma Sabine Söndergaard ingick i BK Häckens styrelse under 2000-2010, varav de tre sista åren som styrelseordförande.

Läs också: Den naturlige ledaren David Ngoma: ”Sprider energi både på och utanför plan”

Personligen är jag oerhört glad över att Adam Söndergaard ansluter till akademin då det är en väldigt bra spelare. Läs själv vad han har att säga om valet att inte gå för tidigt till en elitklubb och varför det blev just BK Häcken för honom.

Läs också: Otto Wallentin om Elfsborgskontraktet: ”Kan spela mer avslappnat nu”

Du har det senaste spelat med Lerums A-lag, hur har det varit & vad har det hjälpt dig i din utveckling tycker du?
– Det stämmer, att jag har fått spela senior fotboll i Divison 2 anser jag har fått en positiv effekt på min utveckling som fotbollsspelare. Den största skillnaden mellan junior och senior är framförallt tempot och fysiken. För att då kunna knipa en startplats i laget blev jag även allt mer medveten om att hårt jobb och en positiv inställning är vad som krävs.

Efter Elitpojklägret var det klubbar som drog i dig, du valde att stanna i Lerum. Hur gick tankarna då?
– Det finns olika anledningar till att jag valde att stanna i Lerums IS istället för att byta klubb. Jag strävar alltid efter att utmana mig själv, och i Lerums IS visste jag med mig att den kommande juniorfotbollen höll en bra nivå. För min del ökade då möjligheterna för att få en så bra utveckling som möjligt då jag skulle ställas inför ett allt mer fysiskt motstånd.

Nu har du bestämt dig att gå i pappas och mammas fotspår, hur är det att komma till den klubben som pappa spelade för & varför blev det just Häcken?
– För mig blev BK Häcken ett givet val desto längre tiden gick. Att jag har fått komma till Häcken nu känns jättebra. Miljön som BK Häcken erbjuder ger varje spelare förutsättningarna att lyckas med sin fotboll. Det gäller allt ifrån de proffsigt upplagda träningarna och de duktiga tränarna man har. Nu i efterhand vet jag även med mig att det är en bra energi som rör sig på och utanför planen vilket många anser är viktigt.

Läs också: Julkalendern, Lucka 7 – Adam Söndergaard – Lerums IS

Känner du någon press eftersom din pappa var en sådan duktig samt omtyckt spelare i Häcken?
– Nej, det skulle jag inte vilja säga att jag känner. Jag är här för att köra mitt race, samtidigt är det såklart kul att pappa hade en såpass bra karriär i Häcken som han ändå hade. Pappa är ett väldigt positivt stöd från sidan och har lärt mig mycket genom åren vilket jag är tacksam för.

För dom som inte känner dig, hur skulle du vilja beskriva dig som spelare?
– Som spelare bär jag en positiv och tuff inställning, jag anser att jag har en bra spelförståelse och kan slå bra bollar. Får jag chansen är jag även målfarlig.

Vad har du satt upp för mål med Häcken & vad tror du om dina chanser att spela för A-laget framöver?
– Mitt största mål är att bli en bättre fotbollspelare och utvecklas mer fysiskt. Jag har fått känna på att träna med A-laget i två träningar vilket var väldigt lärorikt. Men jag fokuserar som sagt på att utvecklas allt mer och sen får vi se vart det leder, men mina mål är alltid höga.

Hur tror du det går för Häckens A-lag i år?
– Eftersom att det är en såpass jämn tabell så tror jag att Häcken slutar säsongen bland de fyra bästa.

****

Tack Adam för att du ville ställa upp på intervjun och jag önskar dig all lycka till i din nya klubb. Se gärna en videointervju med Adam Söndergaard här:

//Rudy Alvarado

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Flickfotboll

Ida Gustafsson nöjd efter Dösjöbros succéstart: ”Ser väldigt lovande ut”

Publicerad

den

DÖSJEBRO. Den sydligaste serien i F17-SM – SM F17 Södra Götaland – innehåller några av de tyngsta lagen i fotbollssverige. FC Rosengård, Kristianstads DFF och Växjö DFF är alla med i serien och är på jakt efter slutspelssplatsen som leder till SM-slutspel.

Toppar tabellen efter fem omgångar gör dock ingen av de damallsvenska föreningarna. Istället är det Dösjöbro IF – från det lilla samhället med cirka 900 invånare – som leder SM F17 Södra Götaland.

I toppmötet mot Fortuna FF kom den femte raka segern och utöver full pott är Dösjöbro IF även det lag som släppt in färst mål i serien.

LÄS MER: Landslagsmeriterade Isabella Grujic om flytten till Rosengård: ”Jag ville utvecklas mer”

– Det känns riktigt bra faktiskt, säger försvararen Ida Gustafsson om den imponerande segerraden.

Vad är det som gjort att det gått så bra?
– Vi är tillsammans. Vi känner varandra väl och kan varandra innantill och utantill, om man säger så.

Säsongen må vara lång men den fina starten gör att det börjar bli dags för Dösjöbro IF att revidera sin målsättning.

– Säsongen (målsättningen reds. anm.) var väl att vi skulle komma topp fem. Men än så länge ser det väldigt lovande ut, efter de här matcherna som har spelats.

Det kanske är läge att ändra den målsättningen?
– Ja! Men verkligen.

LÄS MER: Mikaela Cindric, 13, trivs i F15-serien: ”Känner mig fortfarande hemma här”

17-åriga Ida Gustafsson är mittback i det framgångsrika F17-laget, men utöver det spelar hon även med föreningens seniorlag som huserar i Division 1 Södra Götaland.

När det gäller de personliga målsättningarna har hon redan hunnit med att infria ett av målen.

– Att göra det så bra som möjligt, inte släppa in så många mål och försöka göra ett mål. Jag har ju gjort ett mål, så det är ändå kul, avslutar Dösjöbro-produkten med ett skratt.

// Robert Rosén.

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget

Intervjuer

Markus Björkqvist om landslagskallelsen: ”Ska bli spännande”

Publicerad

den

HELSINGBORG. När Malmö FF besegrade Helsingborgs IF med 1-0 i P17 Allsvenskan Södra imponerade Markus Björkqvist stort. Innermittfältaren vann närkamper, fördelade boll och visade prov på både spelsinne och fin teknik.

När förbundskapten Roger Franzén nyligen presenterade P16-landslagstruppen till en fyrnationsturnering i Portugal fanns Markus Björkqvist också med i Blågult för första gången.

– Det ska bli spännande. Möta bra motstånd i Portugal, Belgien och Paraguay, säger Markus Björkqvist efter segern mot Helsingborgs IF.

LÄS MER: Oscar Uddenäs har sikte på dubbla guld och EM-slutspel

När fick du beskedet?
– Vi fick mejl för en vecka sedan ungefär.

Vad var din reaktion då?
– Ja, jag blev riktigt glad, såklart.

Vad tror du det är som gjorde att du blev uttagen?
– Jag har bara spelat mitt eget spel, bara kämpat och hoppats på det bästa.

Sin spelstil beskriver Markus Björkqvist på följande vis:

– En stark innermittfältare med bra spelförståelse och bra teknik.

LÄS MER: Sju debutanter kallade när P16-landslaget spelar Uefa-turnering

Åter till landslaget. Var det nåt du trodde att du skulle bli uttagen till?
– Alltså, jag hade det på tanken men det var inte så att jag tänkte: ”Jag kommer komma med, 100 procent”. Men jag tänkte lite och hoppades, såklart.

För Markus Björkqvist inleddes karriären annars i Husie IF. I tidig ålder tog han sedan klivet över till Malmö FF – men där blev det bara två år den första svängen.

– Sen blev jag kickad därifrån då och gick tillbaka till Husie. Då spelade jag där i tre år till. Sen kontaktade MFF mig igen och sen provspelade jag där. Sen har jag bara spelat här.

När kom du tillbaka till MFF då?
– Det var för ungefär ett och ett halvt år sen.

LÄS MER: Viktor Widell om U17-EM: ”Känns som att man inte smält det än”

I Malmö FF huserar Björkqvist enbart i U17-laget, där målsättningen föga förvånande är att vinna SM-guld. Mittfältarens egna målsättningar beskriver han enligt följande:

– Det är bara att göra allt och se var jag hamnar. Kämpa in i det sista.

Landslagsturneringen som Markus Björkqvist är kallad till spelas 10-14 maj. I truppen ingår ytterligare tre spelare från Malmö FF: August Karlin, Casper Nilsson och Isak Bjerkebo.

// Robert Rosén

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget

Flickfotboll

Landslagsmeriterade Isabella Grujic om flytten till Rosengård: ”Jag ville utvecklas mer”

Publicerad

den

MALMÖ. När FC Rosengård besegrade BK Höllviken med 4-2 i SM F17 Södra Götaland stod Isabella Grujic, 16, för en stark insats. Efter segern tog Ungdomsfotboll.se en pratstund med mittbacken.

– Jag är en fotbollsspelare som är ganska bra med långa bollar, bra på att ta över dem. Sen har jag ganska bra spelförståelse. Jag kan ganska lätt se innan spelarna passar var bollen ska komma, beskriver sig Isabella Grujic.

Mittbacken inledde karriären i Husie IF. Så sent som i januari tog hon sedan klivet över till stadens flaggskepp inom damfotbollen, FC Rosengård.

– Dels ville jag utvecklas mer som fotbollsspelare. Jag ville spela på en lite högre nivå. Sen tycker jag om Rosengårds tänkande gällande träning och så. Det var nog för att jag själv skulle utvecklas så mycket som möjligt, säger Isabella Grujic.

LÄS MER: Mikaela Cindric, 13, trivs i F15-serien: ”Känner mig fortfarande hemma här”

I sin nya klubb har 16-åriga Grujic fått kliva rakt in i den nystartade SM-serien för F17-lag. För FC Rosengård har seriespelet inletts med två vinster och en oavgjord – och Isabella Grujic hymlar inte med att de har sikte på slutspelet i höst.

– För laget är det att vinna serien, såklart, och försöka ta en match i taget och vinna den, säger hon och fortsätter med sina egna målsättningar:

– För mig själv är det nog att spela så mycket som möjligt. Få så mycket speltid som möjligt och träna så mycket som möjligt, eftersom jag själv med är ny i laget.

LÄS MER: Emma Widesjö vill slå sig in i Eskilsminnes akademilag

Under tiden i Husie IF matchades Isabella Grujic inte bara i klubblaget. Hon fick då även erfarenhet av landslagsspel. Dock inte för Sverige – utan istället för Serbien.

– Det var ganska länge sen jag var där. Jag var där en sommar. Då var jag där med F17, en trupp där, och då var jag bara 14 år. Så det var ganska stor skillnad, men jag tyckte det gick bra då. Det var typ ett läger. Man sov över där, sen tränade man två gånger om dagen och hade teori. Det var mycket fotboll hela tiden, men det var jättekul.

– Sen i mars förra året åkte jag dit igen. Tyvärr blev jag sjuk, men jag spelade två stycken landslagslandskamper.

LÄS MER: Halmstads Alva Arvidsson har sikte på seniorlaget

Hur ser du på det om du skulle få välja mellan Sverige och Serbien?
– (skratt), nej men det har ju inte hänt än. Men jag tror jag skulle valt Sverige. Det är närmare och så.

Det var som sagt förra året du sist var med Serbien. Har du kontakt med dem eller hur ser det ut?
– Det är inte så mycket jag som har kontakt, utan då är det min pappa. Men nej, vi har inte så mycket kontakt.

// Robert Rosén

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget
Annons

Facebook

Populärt

newbody Förenade Bil Olka Sportresor Stanno Oderland Alvarado

Copyright © 2019 Alvarado Sport & Media