fbpx
Följ oss

Flickfotboll

Vilka får plats i fotbollens finrum i Göteborg?

Publicerad

den

Nu har jag funderat på det här ett tag, speciellt efter reportaget och debatten som har varit den sista tiden. Brommapojkarnas akademichef Ola Larsson gick ut i media där han menar på att det finns alldeles för få fotbollstränare med utländsk bakgrund.

Jag som ser väldigt många matcher kan bara instämma kring denna fråga. Jag som är tränare med utländsk bakgrund har inte stött på många andra kollegor med utländsk bakgrund på matcher, cuper eller utbildningar.

TV4 gjorde ett inslag med Ola Larsson, se klippet här:

Detta fick mig genast att bli nyfiken och gå tillbaka till vårt eget fotbollförbund här i Göteborg. Tittar man närmare på deras organisation och dess grenar så kommer här lite statistik.

Jag har valt dom grenar som för mig har beslutsfattande roller och räknat namn som enligt min uppfattning har ”Svensk” – respektive ”Utländsk” bakgrund.

Svensk
bakgrund
Utländsk
bakgrund
Kansli 14 0
Styrelse 13 0
Tävlingskommittén 8 1
Disciplinutskottet 8 0

Uppdaterad: 2014-02-13

Flera personer förekommer i mer än en gren. Källa: http://gbgfotboll.se/kontakta-oss/ (2014-01-30)

Det faktum att flera personer besitter mer än en position får mig att tro att det är en väldigt liten grupp som styr fotbollen i Göteborg. Är det brist på intresse från andra som gör att platserna är svåra att fylla eller skulle en person med utländsk bakgrund kunna bli aktuell för en sådan plats? Jag ställer gärna upp!

Jag vet att förbundet både vill och arbetar med integrationsfrågor. Men är det inte då en god idé att se över sin egna organisation och föregå med ett gott exempel?

Tv-inslaget med Ola Larsson säger det mesta om rådande läget gällande en liten men viktig del såsom tränare med utländsk bakgrund. Sedan vet jag att det är många föreningar som kämpar för att få in personer med utländsk bakgrund till sina styrelser. Problemet är inte att dom inte kan, vill eller har kompetens nog. Det handlar nog mer om att dom inte ser sin plats, ingen har nått fram till dom och informerat vad det egentligen handlar om. Vilka är deras förebilder?

Jag vill poängtera att jag inte riktar någon kritik mot styrelsens arbete i övrigt.

Året är 2014 och landets största fotbollsspelare genom tiderna heter Zlatan Ibrahimovic. Våra landslag kryllar av spelare med utländsk bakgrund precis som i våra föreningar i Göteborg. Är det då inte dags att vi får plats i finrummet också?

//Rudy Alvarado

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


7 Kommentarer

7 Comments

 1. Viktor Bergman

  jan 30, 2014 at 11:24 e m

  Fast hur mycket beslutar domarna utanför plan? Rätta mig om jag har fel men när det rör ”politiken” kring ekonomi osv är väl ändå domarnas inflytande ganska litet?

 2. Umbrien

  jan 30, 2014 at 11:50 e m

  Bra inlägg och en viktig debatt. När det gäller kansliet så de väl anställda och då handlar det om att söka jobb där. De övriga posterna tillsätts ju i princip av klubbarna vid årsmötet. Tror också att många på ”dubbla stolar” helt enkelt är anställda på kansliet som också sitter med i kommittéer som sakkunniga.

  Självklart borde någon av de klubbar där du är aktiv nominera dig till någon post inom förbundet. Hönö IS och Hisingsbacka FC, kom igen nu! Det är några veckor kvar till årsmötet!

  • Christin

   feb 1, 2014 at 4:30 e m

   Frågan är hur lätt det är att bli anställd om man är en person med annan bakgrund än svensk? Det är tyvärr ett faktum att personer med makt i stor utsträckning anställer personer med en bakgrund som de själva har. Detta gynnar ingen, varken individen som ej blir anställd eller organisationens utveckling.

   • Umbrien

    feb 1, 2014 at 4:56 e m

    Hej Christin.

    Så är det ju och min kommentar var mest för att skilja på anställda (förbundets ansvar) och förtroendevalda (klubbarnas ansvar). Jag vet inte om det finns några lediga jobb heller.

    Konstaterar att Hönö har 0 och Hisingsbacka 1 styrelsemedlem som stämmer in på Rudys kriterier källa: Deras respektive hemsida

 3. Serb/Ungraren

  feb 11, 2014 at 9:34 e m

  När har man utländskt påbrå? När är man svensk? Ni vinklar ju det precis som ni vill. Jag har utländskt påbrå och sitter i TK ideellt. Det är relativt lätt att se om man tittar riktigt under kontakta oss. En slarvigt utförd artikel utan riktiga fakta eller källor. Med massa antaganden om hur man tillsätter folk. Även andra med utländskt påbrå har suttit i kommittèn b la från FC Bosona. Sluta upp att leta rasism i alla hörn. Var är alla när det är årsmöten och repskapsmöten? Alla verkar mest intresserade av sina egna klubbar och intressen än att sitta i tråkiga möten och utveckla göteborgsfotbollen.

  Jag har varvat bägge i fem år nu vilket gett mig jobb under Gothia cup, futsal -dm, -sm samt som observatör för förbundet.

  Så mitt svar på din fråga är att alla får plats i finrummet. Även en blatte från Real Maskin….

  Vi ses på Lunbystrand!

  • RudyAlvarado

   feb 13, 2014 at 10:12 e m

   Äntligen får jag respons från någon på förbundet, lite komiskt att det är den enda med ”utländsk” bakgrund som svarar mig. Men jag gillar det.

   Ja, det är jättelätt och som du ser i källhänvisningen så är det precis där faktan är hämtad, det vill säga ren statistik från Göteborgs fotbollförbunds hemsida.

   Du påstår att artikeln är slarvigt utförd och saknar riktig fakta eller källa? Det är ju exakt samma källa som du själv hänvisar till?

   Jag har enligt ”min uppfattning” sorterat upp namnen, därmed är det inte sagt att jag kan veta vad alla har för bakgrund. Det jag däremot reagerar på är att det finns fler till exempel ”Stefan” och ”Kalle” än vad det finns ”Mohammed” eller ”Juan”.

   Som du nu ser i mitt inlägg så har jag redigerat och ändra statistiken. Jag ber om ursäkt för att jag tolkade ditt namn fel.

   Åter till statistiken så är det alltså 43 av 44 personer med ”Svensk” bakgrund och alltså 1 med ”Utländsk” bakgrund.

   Du skriver om att jag letar rasism i alla hörn? Vem har pratat om rasism? Du påstår alltså att jag enligt min artikel tycker att dom på förbundet är rasister? Peka gärna ut en mening i mitt inlägg där jag påstår att någon är rasist.

   Men att du inte tycker att detta är en relevant och aktuell fråga att ta upp blir lite konstigt eftersom du representerar förbundet. Enligt förbundets årsberättelse 2013 är ett av deras övergripande mål: ”Göteborgs Fotbollförbunds organisation ska spegla samhällets mångfald. ” (Källa. Årsberättelsen 2013 sidan 2: http://gbgfotboll.se/ImageVault/Images/id_102314/scope_0/ImageVaultHandler.aspx)

   Samma mål finns i Årsberättelsen för 2011 (Källa. Årsberättelsen 2011, sidan 1 http://gbgfotboll.se/ImageVault/Images/id_72638/scope_0/ImageVaultHandler.aspx )

   Återigen, av 44 namn är 43 av ”Svensk” bakgrund. Tycker du att man har lyckats med att uppnå målet?

   Sedan hade det ju varit intressant att se vad som har hänt mellan 2011 och 2013 men det kan man läsa själv i Årsberättelserna.

   Du undrar ”var alla är när det är årsmöten och repskapsmöten?”. Jag tycker att jag svarar på din fråga i mitt inlägg: ”Det handlar nog mer om att dom inte ser sin plats, ingen har nått fram till dom och informerat vad det egentligen handlar om. Vilka är deras förebilder? ”.

   Om jag går tillbaka till mig själv så ska jag helt ärligt säga att jag inte riktigt har koll på vad repskapsmöten är. Varför har jag inte det? Är det mitt bristande intresse för fotboll och föreningsliv eller är det så att ingen har nått fram till mig med vad det egentligen handlar om? Och då har jag, precis som du, varit aktiv i föreningslivet i många år till skillnad från många andra.

   Att du nämner att ni har tråkiga möten lockar ju inte mig så värst mycket samtidigt som man blir lite nyfiken på vad ni egentligen gör på era tråkiga möten. Varför är dom tråkiga? Är det tråkiga möten som skall utveckla göteborgsfotbollen? Det skrämmer mig lite…

   Eftersom du sitter i förbundet och tycker att det är tråkiga möten samtidigt som du klagar på att folk inte kommer på dem, kommer här två förslag:

   Ta upp denna fråga på nästa möte.

   Hur kan man locka folk genom att omvandla dessa tråkiga möten till roliga möten?

   Det är inte bara jag som tycker detta, såväl Brommapojkarnas akademichef Ola Larsson som din kollega Leif Sjöqvist i TK (http://drillonews.blogs.se/2014/01/31/representation-17673243/) verkar ha samma åsikt.

   Jag skall göra allt i min makt för att vara med på nästa årsmöte.

   Vi ses på Lundbystrand (jag bjuder på kaffe 😉 )

   / Rudy Alvarado

   • Serb/ungraren

    feb 18, 2014 at 10:58 f m

    Tja Rudy,

    Detta var ingen respons från förbundet, detta var en respons från mig som privatperson.Valberedningen har faktiskt nyligen lagt förslag på nyval av Safija Dautovic till styrelsen vilket visar att man är öppen för människor med utländskt påbrå.

    Att du letar efter namn som Mohammed eller Juan är ju väldigt konstigt när många invandrare döper sina barn till svenska namn också. Eller mamman bytt efternamn. Sådant kan man ju inte leta efter. Jag tycker inte Lösnitz låter särskilt svenskt heller…

    Jag representerar inte förbundet. I detta fallet representerar jag mig själv, det jag skriver här är inget som förbundet tagit ställning till. Jag vill bara påvisa att
    du har fel faktamässigt. I sak har du rätt. Men i artikeln så blir det en attityd mot förbundet som att de stänger ute människor med utländskt påbrå.

    Och jag vill bara bevisa att så inte är fallet.

    Tyvärr har man kanske inte lyckats uppnå sina mål på förbundet. Men vem har sagt att de inte försökt? Och det är bra att debatten väcks, men det mest rättvisa hade varit att kontakta förbundet och bett dem kommentera saken kanske?

    Istället börjar man dra sina egna slutsatser härinne utan att någon står upp för jobbet som förbundet faktiskt gör.

    Informationen om de olika möten förbundet håller tas upp med klubbarna via mejl, spelordningsmöten samt de gånger man har information med nybildade klubbar. Oftast läser ordförande mejle, och tyvärr är han som oftast kanske inte den som är mest insatt i just den delen av verksamheten.

    Du säger att de inte ser sin plats, jag säger att de inte alltid engagerar sig för Göteborg, utan bara för sin egen klubb. För de missar t ex inte möten
    som handlar om spelscheman eller om de plötsligt skall spela i en lägre division…

    På repskapsmötet, som hanterar tävlingsfrågor, så går man igenom bl a förändringar i tävlingsbestämmelserna, serieindelning, motioner ang. tävlingsfrågor, information inför seriestarten mm. Dvs väldigt viktiga frågor för klubbarna därute. Det kan handla både om dam/flick och herr/pojkfotboll.
    Och då brukar ca 1/3 av klubbarna dyka upp, om ens det.

    I mina ögon är det inte tråkiga möten på förbundet. Man får en inblick i arbetet som förbundet gör, oftast med för små resurser och för lite pengar. Man har chans att påverka, komma med idéer och förslag. Man får bl a förståelse för andra klubbar och helheten. Det är som sagt inte alla som har disciplinen att prata ungdomsfotboll eller damfotboll när man själv spelar seniorfotboll i de lägsta herrserierna.

    Du har hakat upp dig på tråkiga möten, jag och Leif har alltid kul ihop! =)

    Skämt åsido, det Leif skriver är ju en del av debatten. Men han skriver också att många är positiva till en början men slutar efter ett tag. Varför? knappast för för att det finns en mur på förbundet. Den fanns inte när jag blev uppringd av ordförande i TK som ville ha med mig med pga mitt engagemang.

    Och det var inga positiva tongångar jag spred när jag fick repskapet att rösta MOT förbundets förslag på serieindelningen veckorna innan.
    Men idag kan jag aktivt sitta med och påverka det som vi i de lägre serierna tycker är viktiga frågor, inte bara för oss själva utan för Göteborgsfotbollen…

    Du är minst lika viktig för Göteborgsfotbollen med ditt engagemang också, vårda det. Tro mig, du är även en förebild för mig, varför tror du jag hänger här? Om du skapar en debatt följ upp den bara så det inte blir fel.

    Ska bli gött med kaffe! Jag kommer sitta med micken i Lundbystrand 1 och försöka köra en riktigt bra upplevelse för ungdomarna! Välkomna till Futsal SM 28/2 -2/3!

    Mvh,
    Tommy Moholi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Flickfotboll

LJAT: Atlético de Madrid storfavoriter att ta hem guldet

Publicerad

den

Efter den starka insatsen av AIK:s P06 mot Inter Milan så väntade sedan kvällens nästa stora utmaning för AIK akademi, AIK F05 mot Atlético de Madrid.

Läs också: LJAT: AIK stod upp bra mot Inter Milan

Inför matchen så spådde jag en väldigt tuff match för AIK efter att ha sett tjejernas tidigare match mot EPS och jag fick rätt.

Första halvlek kan absolut beskrivas som händelsefattig men det var ingen snack om vilket lag som höll i taktpinnen. Spanjorskorna från Madrid styrde och ställde lite som dom ville men hade stora problem med bryta igenom AIKs försvar.

I den 16:e minuten så var jag dock helt övertygad om att det var dags för matchens första mål efter att anfallaren Carla Camacho Carillo frispelats med AIK:s målvakt men just när hon sköt så kom en AIK-spelare flygande, Paula Silier och täckte skottet till hörna.

AIK slet oerhört hårt med hela sitt lag för att hålla tät bakåt och hade därför väldigt svårt att orka ställa om när man väl vann bollen på grund av trötthet av att jaga boll.

Läs också: LJAT: FC Barcelona vann men har mer att ge

I den 21:e minuten tog Atlético de Madrid dock välförtjänt ledningen med 0-1 genom Juliette Muro Chapuis. Det resultatet stod sig ut första halvlek.

I andra halvlek så kom AIK ut lite aggressivare och kunde därför vinna boll lite högre upp i banan vid ett par tillfällen men hade fortfarande svårt att etablera något större anfallsspel. Dock så lyckades man få ett kvitteringsmål efter en fin individuell prestation på ett långskott från drygt 35 meter genom Maja Johansson, fantastiskt fint mål.

Tio minuter in i andra halvlek tog Atlético de Madrid återigen tag i ledningen genom sitt 1-2 mål, även det på ett fantastiskt fint långskott från drygt samma distans som AIKs, genom anfallaren Carla Camacho Carrillo.

Nämnda Carla Camacho Carrillo såg väldigt spännande ut, en stark anfallare med fin teknik, fin vänsterfot och väldigt bra blick för spelet.

Läs också: LJAT: AIK:s Helen Kassem imponerade mot finskorna

Atlético fortsatte trycka på matchen igenom ofta på högerkanten och med två minuter kvar fastställde dom slutresultatet till 1-3 efter att Carla Camacho Carrillo hittat in till Lydia Rodriguez Pascual som snyggt nickade in matchens sista mål.

Om Atlético fortsätter spela såhär bra så vågar jag påstå att dom är storfavoriter till att plocka hem årets upplaga av Lennart Johansson Academy Trophy 2019 i F05-klassen trots 1-0 förlust mot Oslo Fotballkrets i första omgången.

// Jonathan Enzo Arnet

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget

Flickfotboll

LJAT: AIK:s Helen Kassem imponerade mot finskorna

Publicerad

den

Efter en välbehövlig lunch så är vi tillbaka med bevakningen vår nästa matchen på schemat var den mellan EPS från Finland och AIK i F05-klassen.

Läs också: LJAT: Atlético de Madrid inleder årets turnering starkt

AIK:s flicksektion har under dom senaste åren imponerat stort på mig med välutbildade spelare både taktiskt och tekniskt och bjuder därmed oftast på väldigt underhållande fotboll, idag var inget undantag.

Matchen mot EPS började inte så bra då finskorna från Espoo tog ledningen redan efter fem minuter spelade med ett riktigt fint skott utifrån som smektes in i bortre krysset av Wilma Nokio.

Bortsett från det målet så tycker jag att AIK kontrollerar matchen på att bra sätt med ett modigt passningsspel där man använder få touch och håller ett högt bolltempo mot ett högt pressande EPS. Men man har saknat kvalité i sista tredjedelen. En spelare som jag tycker imponerande på mig i första halvlek var AIK:s Helen Kassem som visade upp ett vårdat passningsspel och fin teknik från sin vänsterkant.

Matchen gick till pausvilan med ställningen 1-0 till EPS.

Läs också: LJAT: AIK höjde sig emot slutet och vann välförtjänt.

I andra halvlek höjde sig EPS och jag tycker att AIK hamnar allt längre ifrån i sin press vilket gör att EPS kan spela ganska obehindrat förbi AIKs första och andra försvarslinje. I backlinjen såg dock AIK väldigt solida ut i andra halvlek där framförallt mittbackarna Signe Lundén och Maja Löv såg väldigt samspelta ut.

Läs också: Idag drar Lennart Johansson Academy Trophy igång – se dagens schema här

Men tyvärr räckte det inte riktigt till utan AIK förlorade tillslut matchen med 2-0. AIK får ladda om batterierna för att klockan 19:00 ställs man mot Atletico de Madrid Skytteholms IP A-plan.

//Jonathan Enzo Arnet

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget

Flickfotboll

Höjdpunkter: F19, Kopparbergs/Göteborg FC – IF Limhamn Bunkeflo, 3-2

Publicerad

den

Här ovan ser ni alla målen från matchen mellan Kopparbergs/Göteborg FC och IF Limhamn Bunkeflo i F19-serien.

Läs också: Molly Johansson – Det stora utropstecknet när Kopparbergs/Göteborg FC vann

Målskyttar:
1-0, Molly Johansson, Kopparbergs/Göteborg FC
1-1, Amanda Olsson, IF Limhamn Bunkeflo
2-1, Andrea Pajovic, Kopparbergs/Göteborg FC
2-2, Emma Paulsson, IF Limhamn Bunkeflo
3-2, Ulrika Bredin, Kopparbergs/Göteborg FC

Glöm inte att följa oss på sociala medier för fler uppdateringar, länkar finner ni här nedan!

//Rudy Alvarado

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget
Annons

Facebook

Populärt

newbody Förenade Bil Olka Sportresor Stanno Oderland Alvarado

Copyright © 2019 Alvarado Sport & Media