Följ oss

Flickfotboll

Vilka får plats i fotbollens finrum i Göteborg?

Publicerad

den

Nu har jag funderat på det här ett tag, speciellt efter reportaget och debatten som har varit den sista tiden. Brommapojkarnas akademichef Ola Larsson gick ut i media där han menar på att det finns alldeles för få fotbollstränare med utländsk bakgrund.

Jag som ser väldigt många matcher kan bara instämma kring denna fråga. Jag som är tränare med utländsk bakgrund har inte stött på många andra kollegor med utländsk bakgrund på matcher, cuper eller utbildningar.

TV4 gjorde ett inslag med Ola Larsson, se klippet här:

Detta fick mig genast att bli nyfiken och gå tillbaka till vårt eget fotbollförbund här i Göteborg. Tittar man närmare på deras organisation och dess grenar så kommer här lite statistik.

Jag har valt dom grenar som för mig har beslutsfattande roller och räknat namn som enligt min uppfattning har ”Svensk” – respektive ”Utländsk” bakgrund.

Svensk
bakgrund
Utländsk
bakgrund
Kansli 14 0
Styrelse 13 0
Tävlingskommittén 8 1
Disciplinutskottet 8 0

Uppdaterad: 2014-02-13

Flera personer förekommer i mer än en gren. Källa: http://gbgfotboll.se/kontakta-oss/ (2014-01-30)

Det faktum att flera personer besitter mer än en position får mig att tro att det är en väldigt liten grupp som styr fotbollen i Göteborg. Är det brist på intresse från andra som gör att platserna är svåra att fylla eller skulle en person med utländsk bakgrund kunna bli aktuell för en sådan plats? Jag ställer gärna upp!

Jag vet att förbundet både vill och arbetar med integrationsfrågor. Men är det inte då en god idé att se över sin egna organisation och föregå med ett gott exempel?

Tv-inslaget med Ola Larsson säger det mesta om rådande läget gällande en liten men viktig del såsom tränare med utländsk bakgrund. Sedan vet jag att det är många föreningar som kämpar för att få in personer med utländsk bakgrund till sina styrelser. Problemet är inte att dom inte kan, vill eller har kompetens nog. Det handlar nog mer om att dom inte ser sin plats, ingen har nått fram till dom och informerat vad det egentligen handlar om. Vilka är deras förebilder?

Jag vill poängtera att jag inte riktar någon kritik mot styrelsens arbete i övrigt.

Året är 2014 och landets största fotbollsspelare genom tiderna heter Zlatan Ibrahimovic. Våra landslag kryllar av spelare med utländsk bakgrund precis som i våra föreningar i Göteborg. Är det då inte dags att vi får plats i finrummet också?

//Rudy Alvarado

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


7 Kommentarer

7 Comments

 1. Viktor Bergman

  Jan 30, 2014 at 11:24 e m

  Fast hur mycket beslutar domarna utanför plan? Rätta mig om jag har fel men när det rör ”politiken” kring ekonomi osv är väl ändå domarnas inflytande ganska litet?

 2. Umbrien

  Jan 30, 2014 at 11:50 e m

  Bra inlägg och en viktig debatt. När det gäller kansliet så de väl anställda och då handlar det om att söka jobb där. De övriga posterna tillsätts ju i princip av klubbarna vid årsmötet. Tror också att många på ”dubbla stolar” helt enkelt är anställda på kansliet som också sitter med i kommittéer som sakkunniga.

  Självklart borde någon av de klubbar där du är aktiv nominera dig till någon post inom förbundet. Hönö IS och Hisingsbacka FC, kom igen nu! Det är några veckor kvar till årsmötet!

  • Christin

   Feb 1, 2014 at 4:30 e m

   Frågan är hur lätt det är att bli anställd om man är en person med annan bakgrund än svensk? Det är tyvärr ett faktum att personer med makt i stor utsträckning anställer personer med en bakgrund som de själva har. Detta gynnar ingen, varken individen som ej blir anställd eller organisationens utveckling.

   • Umbrien

    Feb 1, 2014 at 4:56 e m

    Hej Christin.

    Så är det ju och min kommentar var mest för att skilja på anställda (förbundets ansvar) och förtroendevalda (klubbarnas ansvar). Jag vet inte om det finns några lediga jobb heller.

    Konstaterar att Hönö har 0 och Hisingsbacka 1 styrelsemedlem som stämmer in på Rudys kriterier källa: Deras respektive hemsida

 3. Serb/Ungraren

  Feb 11, 2014 at 9:34 e m

  När har man utländskt påbrå? När är man svensk? Ni vinklar ju det precis som ni vill. Jag har utländskt påbrå och sitter i TK ideellt. Det är relativt lätt att se om man tittar riktigt under kontakta oss. En slarvigt utförd artikel utan riktiga fakta eller källor. Med massa antaganden om hur man tillsätter folk. Även andra med utländskt påbrå har suttit i kommittèn b la från FC Bosona. Sluta upp att leta rasism i alla hörn. Var är alla när det är årsmöten och repskapsmöten? Alla verkar mest intresserade av sina egna klubbar och intressen än att sitta i tråkiga möten och utveckla göteborgsfotbollen.

  Jag har varvat bägge i fem år nu vilket gett mig jobb under Gothia cup, futsal -dm, -sm samt som observatör för förbundet.

  Så mitt svar på din fråga är att alla får plats i finrummet. Även en blatte från Real Maskin….

  Vi ses på Lunbystrand!

  • RudyAlvarado

   Feb 13, 2014 at 10:12 e m

   Äntligen får jag respons från någon på förbundet, lite komiskt att det är den enda med ”utländsk” bakgrund som svarar mig. Men jag gillar det.

   Ja, det är jättelätt och som du ser i källhänvisningen så är det precis där faktan är hämtad, det vill säga ren statistik från Göteborgs fotbollförbunds hemsida.

   Du påstår att artikeln är slarvigt utförd och saknar riktig fakta eller källa? Det är ju exakt samma källa som du själv hänvisar till?

   Jag har enligt ”min uppfattning” sorterat upp namnen, därmed är det inte sagt att jag kan veta vad alla har för bakgrund. Det jag däremot reagerar på är att det finns fler till exempel ”Stefan” och ”Kalle” än vad det finns ”Mohammed” eller ”Juan”.

   Som du nu ser i mitt inlägg så har jag redigerat och ändra statistiken. Jag ber om ursäkt för att jag tolkade ditt namn fel.

   Åter till statistiken så är det alltså 43 av 44 personer med ”Svensk” bakgrund och alltså 1 med ”Utländsk” bakgrund.

   Du skriver om att jag letar rasism i alla hörn? Vem har pratat om rasism? Du påstår alltså att jag enligt min artikel tycker att dom på förbundet är rasister? Peka gärna ut en mening i mitt inlägg där jag påstår att någon är rasist.

   Men att du inte tycker att detta är en relevant och aktuell fråga att ta upp blir lite konstigt eftersom du representerar förbundet. Enligt förbundets årsberättelse 2013 är ett av deras övergripande mål: ”Göteborgs Fotbollförbunds organisation ska spegla samhällets mångfald. ” (Källa. Årsberättelsen 2013 sidan 2: http://gbgfotboll.se/ImageVault/Images/id_102314/scope_0/ImageVaultHandler.aspx)

   Samma mål finns i Årsberättelsen för 2011 (Källa. Årsberättelsen 2011, sidan 1 http://gbgfotboll.se/ImageVault/Images/id_72638/scope_0/ImageVaultHandler.aspx )

   Återigen, av 44 namn är 43 av ”Svensk” bakgrund. Tycker du att man har lyckats med att uppnå målet?

   Sedan hade det ju varit intressant att se vad som har hänt mellan 2011 och 2013 men det kan man läsa själv i Årsberättelserna.

   Du undrar ”var alla är när det är årsmöten och repskapsmöten?”. Jag tycker att jag svarar på din fråga i mitt inlägg: ”Det handlar nog mer om att dom inte ser sin plats, ingen har nått fram till dom och informerat vad det egentligen handlar om. Vilka är deras förebilder? ”.

   Om jag går tillbaka till mig själv så ska jag helt ärligt säga att jag inte riktigt har koll på vad repskapsmöten är. Varför har jag inte det? Är det mitt bristande intresse för fotboll och föreningsliv eller är det så att ingen har nått fram till mig med vad det egentligen handlar om? Och då har jag, precis som du, varit aktiv i föreningslivet i många år till skillnad från många andra.

   Att du nämner att ni har tråkiga möten lockar ju inte mig så värst mycket samtidigt som man blir lite nyfiken på vad ni egentligen gör på era tråkiga möten. Varför är dom tråkiga? Är det tråkiga möten som skall utveckla göteborgsfotbollen? Det skrämmer mig lite…

   Eftersom du sitter i förbundet och tycker att det är tråkiga möten samtidigt som du klagar på att folk inte kommer på dem, kommer här två förslag:

   Ta upp denna fråga på nästa möte.

   Hur kan man locka folk genom att omvandla dessa tråkiga möten till roliga möten?

   Det är inte bara jag som tycker detta, såväl Brommapojkarnas akademichef Ola Larsson som din kollega Leif Sjöqvist i TK (http://drillonews.blogs.se/2014/01/31/representation-17673243/) verkar ha samma åsikt.

   Jag skall göra allt i min makt för att vara med på nästa årsmöte.

   Vi ses på Lundbystrand (jag bjuder på kaffe 😉 )

   / Rudy Alvarado

   • Serb/ungraren

    Feb 18, 2014 at 10:58 f m

    Tja Rudy,

    Detta var ingen respons från förbundet, detta var en respons från mig som privatperson.Valberedningen har faktiskt nyligen lagt förslag på nyval av Safija Dautovic till styrelsen vilket visar att man är öppen för människor med utländskt påbrå.

    Att du letar efter namn som Mohammed eller Juan är ju väldigt konstigt när många invandrare döper sina barn till svenska namn också. Eller mamman bytt efternamn. Sådant kan man ju inte leta efter. Jag tycker inte Lösnitz låter särskilt svenskt heller…

    Jag representerar inte förbundet. I detta fallet representerar jag mig själv, det jag skriver här är inget som förbundet tagit ställning till. Jag vill bara påvisa att
    du har fel faktamässigt. I sak har du rätt. Men i artikeln så blir det en attityd mot förbundet som att de stänger ute människor med utländskt påbrå.

    Och jag vill bara bevisa att så inte är fallet.

    Tyvärr har man kanske inte lyckats uppnå sina mål på förbundet. Men vem har sagt att de inte försökt? Och det är bra att debatten väcks, men det mest rättvisa hade varit att kontakta förbundet och bett dem kommentera saken kanske?

    Istället börjar man dra sina egna slutsatser härinne utan att någon står upp för jobbet som förbundet faktiskt gör.

    Informationen om de olika möten förbundet håller tas upp med klubbarna via mejl, spelordningsmöten samt de gånger man har information med nybildade klubbar. Oftast läser ordförande mejle, och tyvärr är han som oftast kanske inte den som är mest insatt i just den delen av verksamheten.

    Du säger att de inte ser sin plats, jag säger att de inte alltid engagerar sig för Göteborg, utan bara för sin egen klubb. För de missar t ex inte möten
    som handlar om spelscheman eller om de plötsligt skall spela i en lägre division…

    På repskapsmötet, som hanterar tävlingsfrågor, så går man igenom bl a förändringar i tävlingsbestämmelserna, serieindelning, motioner ang. tävlingsfrågor, information inför seriestarten mm. Dvs väldigt viktiga frågor för klubbarna därute. Det kan handla både om dam/flick och herr/pojkfotboll.
    Och då brukar ca 1/3 av klubbarna dyka upp, om ens det.

    I mina ögon är det inte tråkiga möten på förbundet. Man får en inblick i arbetet som förbundet gör, oftast med för små resurser och för lite pengar. Man har chans att påverka, komma med idéer och förslag. Man får bl a förståelse för andra klubbar och helheten. Det är som sagt inte alla som har disciplinen att prata ungdomsfotboll eller damfotboll när man själv spelar seniorfotboll i de lägsta herrserierna.

    Du har hakat upp dig på tråkiga möten, jag och Leif har alltid kul ihop! =)

    Skämt åsido, det Leif skriver är ju en del av debatten. Men han skriver också att många är positiva till en början men slutar efter ett tag. Varför? knappast för för att det finns en mur på förbundet. Den fanns inte när jag blev uppringd av ordförande i TK som ville ha med mig med pga mitt engagemang.

    Och det var inga positiva tongångar jag spred när jag fick repskapet att rösta MOT förbundets förslag på serieindelningen veckorna innan.
    Men idag kan jag aktivt sitta med och påverka det som vi i de lägre serierna tycker är viktiga frågor, inte bara för oss själva utan för Göteborgsfotbollen…

    Du är minst lika viktig för Göteborgsfotbollen med ditt engagemang också, vårda det. Tro mig, du är även en förebild för mig, varför tror du jag hänger här? Om du skapar en debatt följ upp den bara så det inte blir fel.

    Ska bli gött med kaffe! Jag kommer sitta med micken i Lundbystrand 1 och försöka köra en riktigt bra upplevelse för ungdomarna! Välkomna till Futsal SM 28/2 -2/3!

    Mvh,
    Tommy Moholi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Flickfotboll

Hisingsbacka FC skall bli det självklara valet för alla dam- & flickfotbollspelare på Hisingen

Publicerad

den

Hisingsbacka FC:s damlag har något väldigt spännande på gång och jag brukar inte skriva sådana här inlägg annars men deras projekt känns väldigt spännande. Damlaget har under många år huserat i Division 2 och levererat olika resultat genom året. I år har det dock varit en oerhört spännande säsong där man gjort väldigt bra ifrån sig om man jämför med tidigare år.

Läs också: Vill du spela i Division 2 nästa säsong?

Styrelsen har länge velat att damlaget skall bli det självklara valet för alla dam- och flickfotbollspelare på Hisingen och kommer nu inför kommande säsonger göra en ordentligt satsning. Som ett första steg att nå den här visionen kan klubben nu presentera Jenny Holm (huvudtränare) och Mustafa Sak (assisterande tränare) som den nya tränarstaben för damlaget. 

Huvudtränare Jenny Holm startade sin fotbollskarriär i Fjärdhundra SK, Enköping och har sedan dess hunnit spela för klubbar som bland annat Djurgårdens IF, Hammarby DFF, Holmalunds IF och Jitex Mölndal BK. Den senaste tiden har hon dock ägnat sig åt tränaryrket och har varit i aktiv i Holmalunds IF och den här säsongen var hon med och tog Alingsås FC till en fjärdeplats i Division 1

Läs också: Tränarduo klar – Välkomna Jenny Holm & Mustafa Sak

Nu bjuder Hisingsbacka FC in spelare som vill vara med på den här resan på provträning, all information finner du här nedan:

Torsdag, 15 november, 18:30 – 20:00
Tisdag, 20 november, 18:30 – 20:00
Torsdag, 22 november, 18:30 – 20:00

Hisingsbacka söker tjejer som är träningsvilliga, målinriktade och som vill utvecklas i en härlig miljö med ett bra lag och bra träningar.

Kontakta och anmäl ditt intresse till Hannu Ylönen (Damansvarig) på 0766-338873. Damlaget tränar och huserar på Backavallen, Gratts Arena och spelar i Division 2. 

Lycka till!

//Rudy Alvarado

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget

Flickfotboll

En liten pratstund med Andrea Pajovic efter distriktsungdomsturneringen

Publicerad

den

I helgen spelades en av många gruppspel i Distriktsungdomsturneringen här i Göteborg. Distriktslagen (pojkar och flickor födda 2002) som gjorde upp i Göteborg var Dalsland, Bohuslän och Göteborg.

Läs också: Andrea Pajovic klar för Kopparbergs/Göteborg FC

På pojksidan så vann Göteborg båda sina matcher och stod som gruppsegrare med 5-0 i målskillnad. På flicksidan så körde Göteborg bokstavligen över både Bohuslän och Dalsland och blev gruppsegrare med hela 21-0 i målskillnad. Vet inte vad jag skall tycka och tänka kring resultaten men kul med vinst. I framtiden så bör kanske förbunden se över hur dom kan få dessa distriktslagsmatcher att bli jämnare. Kanske borde distriktslagsverksamheten enbart rikta sig mot spelarna i breddföreningarna? Bara en tanke.

Efter Göteborgs sista match mot Dalsland som man vann med 12-0 fick jag en liten pratstund med Kopparbergs/Göteborgs Andrea Pajovic. 

Om vi börjar med dessa två matcher, 21-0 i målskillnad, vad säger du?
– Det är såklart jättekul att vinna så här stort. Vi har tränat väldigt mycket på vårt spel och även om motståndet inte var så tufft så fokuserade vi på vårt spel.

Vad tycker du om din prestation under era två matcher?
– Jag tycker att det gick bra, känner att jag fick utnyttja mina styrkor och jag tycker min prestation var bra rent allmänt.

Läs också: Pausar bevakningen av Göteborg Cup & beger mig till Smögen där F16-landslaget väntar

Om vi pratar lite landslag, du var uttagen i början av säsongen men inte blivit kallad det senaste. Hur går dina tankar där?
– Det är såklart surt att inte komma med men det ger mig bara mer motivation att träna ännu hårdare vilket jag har gjort det senaste. Jag får min chans när den kommer så nu är det bara att fortsätta träna hårt och se vart det leder.

Bytet Eriksbergs IF till Kopparbergs/Göteborg, har det varit bra för din utveckling och hur har det gått för dig den här säsongen?
– I början var det ganska jobbigt, det var stor skillnad i tempot och under matcherna var det extremt jobbigt och det var där jag märkte störst skillnad. Men jag kom in i det snabbt och anpassade mig till gruppen och laget väldigt bra Jag har både förbättrat min fysik, kondition och mitt spel.

Är du nöjd med bytet? Får vi se dig i A-laget snart?
– Ja, jag är riktigt nöjd. Förhoppningsvis får ni göra det.

Läs också: OLKA Sportresor stolt samarbetspartner till Ungdomsfotboll.se

Andrea Pajovic är en av dom spelarna som jag tycker haft bäst utveckling det här året. Skall bli oerhört kul att fortsätta hennes framfart i Kopparbergs/Göteborg FC.

//Rudy Alvarado

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget

Flickfotboll

F19-slutspelet: Guld till IF Limhamn Bunkeflo – Julia Welin visade vägen igen

Publicerad

den

Dags att summera F19-finalen mellan IF Limhamn/Bunkeflo och FC Rosengård. Efter 3-2 segrar i semifinalerna mot Umeå IK samt AIK FF så ställdes dom mot varandra i en tuff drabbning. Detta är två starka lag som övertygat under året.

Läs också: F19-slutspelet: Brons till AIK FF – Elsa Törnblom tremålsskytt

Matchen började i FC Rosengårds favör. De tog tag i taktpinnen tidigt och spelade ut sitt hela register mot LB07 som gång på gång fick försvara sig heroiskt för att täcka upp rätt ytor. Första kvarten är egentligen helt utan avslut åt något håll utan snarare ett stort bollinnehav av FC Rosengård och ett stabilt spelade LB07 som mer låg rätt i position. In den 18:e minuten kom FC Rosengård runt på högerkanten, fick till ett bra inspel som letade sig fram till Johanna Lindblom som iskallt sköt in 1-0. Inte alls orättvist sett till matchbilden.

Tre minuter senare så kom nästa skarpa avslut från FC Rosengård. Hanna Bennison kom runt på högerkanten och stack in med en passning i djupled till Johanna Lindblom som sånär lyckades runda målvakten. Men Erika Nykjaer stod för ett strålande målvaktsingripande och nöp tag i bollen.

Efter halvtimmen spelad så började LB07 komma in lite mer i matchen och lyckades etablera ett tydligare spel som också gav dom möjlighet att få andas lite efter en lång period av försvarsspel. 1-0 slutar första halvlek och från sidan var känslan att man inte visste hur LB07 skulle kunna lyfta efter en halvlek mest fylld av försvarsspel, men som dom lyfte.

Läs också: F19-slutspelet: Matilda Liljefors mål tog FC Rosengård till final

LB07 kom ut som ett nytt lag och satte tidigt högre press på FC Rosengård, vilket gjorde att man lyckades vinna bollen mycket högre upp i banan. Och känslan var att den här matchen kunde sluta hur som helst. Ett par minuter senare kom också nästa mål, och det ett kvitteringsmål. Julia Welin, som var alldeles strålande i semifinalen tog bollen från en central position, löpte mot en högerposition för att sedan komma till avslut mot bortre stolpen. 1-1 och matchen, som helt bytt skepnad efter halvtidspausen var helt öppen igen.

Efter en tid av tufft spel med mycket känslor så kom också LB07:s 2-1 mål via Julia Welin.

Julia Welin, LB07

Efter LB07:s 2-1 mål så klev FC Rosengård fram för att komma till ett kvitteringsmål sista tio minuterna, men trots flera fina möjligheter med bra inspel från kanterna där man sånär kom till avslut så skulle de istället bli straffade. Ytterligare en gång kom ett långskott långt utifrån, men den här gången från Elina Lenir som letade sig in bakom Rosengårds målvakt och matchen var klar.

Läs också: F19-slutspelet: LB07 vände och vann – Julia Welin stor matchhjälte

LB07 blev svenska mästare och det med två imponerade upphämtningar efter att ha legat under i båda slutspelsmatcherna. Vi gratulerar LB07 till SM guldet.

Det har varit en extremt rolig helg med bra fotboll som förgyllt åskådarna på sidan. Detta bådar gott för våra framtida elitlag samt landslag då det kommer fram så bra tjejer i de yngre leden. Vi från Ungdomsfotboll.se tackar för oss och önskar samtliga lag, spelare och ledare stort lycka till i det som kommer framöver.

// Sebastian Moberg

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget
Annons

Facebook

Populärt

kia newbody forenadebil agoodchoice stanno Oderland alvarado

Copyright © 2018 Alvarado Sport & Media