Connect with us

Ungdomsfotboll

Göteborgs fotbollförbund hotar att stoppa Future Cup?

I helgen drar en av mina favoritcuper igång här i Göteborg nämligen Future Cup. En turnering som ligger helt rätt i tiden och många ser detta som en bra träningsturnering inför seriestarten som snart drar igång.

Future Cup har verkligen utvecklats något enormt dom senaste året. Man jobbar oerhört professionellt alltifrån att leverera bra matcher, spelplaner, mat och transporter till alla lagen. Man vill även leverera bra domare och ett tredomarsysten som bidrar till en högre kvalité i beslutsfattande på planen.

Men i ett mail som skickats ut från arrangören till alla deltagande lag skriver man följande, här kommer ett utdrag från mailet: 

Nu till en tråkigare nyhet och det är att i år har vårt fotbollsförbund (Göteborgs Fotbollförbund) bestämt att vi inte får använda oss av tre-domarsystem. Vi har bråkat om detta under hela vintern. Vi har på eget bevåg gått ut till hela Sveriges domare vi svenska domarförbundet i Stockholm.

Via dem har vi fått ihop domare så skulle kunna köra precis som vi vill under Future cup. Vi har under denna resa haft kontakt med de flesta domarkonsulenter i Sverige och INGEN förstår vad Vårt förbund håller på med.

Droppen kom när en mycket insatt person ringde mig och talade om att om vi använde oss av tre-domarsystem under turneringen så skulle vi inte få genomföra turneringen.

Vi har nu under mars månad försökt att få till en ändring via Svenska fotbollsförbundet, men de vänder tyvärr bara tillbaka frågan till vårt förbund.

Vi har nu bokat av ca 50 domare som skulle komma hit och döma vår turnering, men som nu inte är välkomna till Göteborg och döma fotboll!

Nog om detta vill man läsa vår korrespondens med vårt förbund om denna fråga så kommer den att finnas på vårt kansli på Katrinelundsgymnasiet. Förutom detta tråkiga så vill vi i Future cup hälsa alla lagen varmt välkomna till Göteborg och Future cup 2016!

****

Varför skulle man från Göteborgs fotbollförbund vilja stoppa ett tredomarsystem, något som bidrar till högre kvalité? Varför skulle man vilja stoppa en av våra största turneringar i staden? Varför låter man inte utomstående aktörer lyckas? Varför måste allt vara så jädra svårt när man har med förbundet att göra?

Detta är för mig katastrof och jag får en obehagskänsla som inte känns bra. Jag hoppas innerligt att Göteborgs fotbollförbund ger en bra förklaring till detta.

Så här kommenterar två deltagande ledare till Ungdomsfotboll.se kring Göteborgs fotbollförbunds agerande:

Fredrik Hagdahl, Lagledare Jarlabergs IF P02
Beslutet att stoppa tredomarsystem i Future Cup verkar väldigt märkligt. Som mångårig tränare/ledare är det lätt att förstå att det nästan alltid finns ekonomiska hinder för tredomarsystem inom ungdomsfotbollen, men så är uppenbarligen inte fallet när det gäller Future Cup.

Som långväga gäst till cupen så tycker vi att det är spännande att så många duktiga lag har anmält sig och det borgar för matcher i högt tempo med bra kvalitet. Det kommer förstås bli svårare för en ensam domare att hantera offsiden, och det finns en uppenbar risk att det kan påverka matchkvaliteten när tempot skruvas upp.

Tredomarsystem gynnar alltid spelande lag som metodiskt vill bygga sitt anfallsspel, det här beslutet kommer garanterat vara positivt för sämre lag som spelar på chans.

Från förbundshåll borde man snarare uppmuntra arrangörerna för Future Cup till tredomarsystem, ett utmärkt tillfälle att gynna en positiv utveckling av svensk ungdomsfotboll.

Om man vill ha goda referenser föreslår jag att man här kontaktar domaransvariga i Skånes Fotbollsförbund som varje år med gott resultat genomför tredomarsystem i den traditionsrika 13-årsturneringen i Lomma (som arrangeras av GIF Nike).

I slutändan har vi alla ett gemensamt ansvar att gynna en positiv utveckling som bygger på passningsskicklighet och kreativitet, och sudda bort den unkna svenska traditionen av långbollar, riskminimering och chansfotboll som fortfarande förföljer svensk ungdomsfotboll.

****

Andres Jimenez, BK Häcken P-02
Jag skulle gärna vilja veta anledningen till detta beslut från vårt förbund. Alla vet att tredomarsystem bidrar till högre kvalité i beslutsfattandet på planen – och som jag ser det finns det ingen skadlig aspekt att köra tredomarsystem för den delen heller.

****

Vad är dina tankar och kommentarer till detta? Kommentera gärna här nedan.

****

Ungdomsfotboll.se kommer att bevaka Future Cup i helgen. Har ni tips på lag och spelare som man skall hålla lite extra koll på. Tveka inte, maila mig era tips. Vi ses under helgen.

Glöm inte att följa oss via sociala medier. Länkar hittar ni här nedan.

//Rudy Alvarado
Rudy(@)ungdomsfotboll.se

Anmäl dig till Nyhetsbrevet

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Stanno söker nästa stora målvaktsstjärna Stanno söker nästa stora målvaktsstjärna

Stanno söker nästa stora målvaktsstjärna

Ungdomsfotboll

Harun Ibrahim klar för GAIS & Superettan

Pojkfotboll

Götaholm BK:s stora talang Karlson Nwanege till BK Häcken

Pojkfotboll

Jitexs Matilda Larsson får fortsatt förtroende i landslaget

Flickfotboll

Följande spelare kallade till P03-landslaget & lägret på Öland

Pojkfotboll

Följande spelare har blivit kallade till P03-landslaget & lägret i Göteborg

Pojkfotboll

Jitex Mölndal BK besegrade Bergums IF ”Det gör mig både stolt och glad”

Flickfotboll

NIC – Nordic Invitational Cup tvingas ställas in

Ungdomsfotboll

Anmäl dig till Nyhetsbrevet

Copyright © 2024 Alvarado Sport & Media

Connect
Anmäl dig till Nyhetsbrevet