fbpx
Följ oss

Intervjuer

Ole Söderberg kan utlånas till Shamrock Rovers!

Publicerad

den

Jag minns när jag nyss fyllt 18 år och jag fick frågan om jag ville utbilda mig till fotbollstränare då av föreningen Hisingstads IS, numera Hisingsbacka FC. Minns att jag gick runt och funderade ett tag och för varje dag som gick blev jag allt mer intresserad.

Hade ingen aning om vad det skulle innebära, hur mycket tid det skulle ta och så vidare. Det jag visste var att jag skulle få en utbildning, ta hand om ett par killar födda 90 och få min vän Erik som kollega. Jag tackade ja och har inte ångrat mig en sekund, jag har sedan den dagen jobbat med fotboll på ett eller annat sätt.

I laget fanns det många duktiga spelare, det gick väldigt trögt i början men vi kämpade på. Minns att vi förlorade dom första matcherna med två siffriga resultat. Men en dag vände det, det var när vi tog medalj i Ytterby Cup. Cupens bästa spelare var Ole Söderberg, vår målvakt.

Efter Ytterby Cup vände allt, killarna fick självförtroende och träningen började ge resultat. Vi blev ett av Göteborgs bästa 90 lag under en period, vi slog lag som IFK Göteborg, GAIS, Örgryte IS och BK Häcken. En spelare som utmärkte sig redan då var Ole Söderberg. Vilken målvakt! Vi kände ganska tidigt att det var dags att slussa honom vidare för större utmaningar, första steget blev BK Häcken.

Nu spelar han till vardags i Engelska Premier League klubben Newcastle och har jag gjort det i snart fyra år. Självklart är jag väldigt stolt över honom och väldigt glad över att han tog beslutet om att bli proffs utomlands.

Har fått möjligheten att göra en intervju med honom. Läs vad han har att säga om sin tid i Newcastle, drömmen om A-landslaget och om sin kärlek till Backa.

Hur var din tid i BK Häcken?
Den var mycket bra. Det var liksom där jag utvecklade ordentligt som målvakt. Har mycket att tacka BK Häckens målvaktstränare Mats Johansson för det. Han hjälpte mig väldigt mycket. Sen var det väldigt underbart och kul att vinna Gothia Cup med Tipselit.

Hur kändes det att bli proffs redan som 17-åring?
Det kändes bra så klart. Det var en ganska konstig känsla att flytta till England. Jag flyttade ju till England som 17-åring helt ensam. Men jag bodde hos en värdfamilj som fick mig att komma in i det hela direkt. Något jag är väldigt tacksam över.

Vad var din första tanke när Newcastle hörde av sig?
Jag minns när BK Häcken ringde mig och sa att Newcastle ville att jag skulle åka dit och provspela. Jag trodde dom inte så jag jag minns att jag bara klickade han som ringde. Och så ringde dom tillbaka efter fem minuter och då svarade mamma och då tog jag det mer på allvar. Jag minns att jag blev väldigt nervös till en början men som sedan övergick till ren glädje. Mäktig känsla.

Hur kändes det att träna med alla stjärnor första gången?
Det kändes väldigt overkligt. Helt plötsligt så tränade jag med Michael Owen, jag som hade hans matchtröja när jag var liten. Här stod jag på träningen och räddade massa skott från honom. Kändes väldigt overkligt.

Hur länge har du spelat i Newcastle nu?
Jag har bott i England i tre och ett halvt år nu.

Hur har din tid i Newcastle varit?
Den har varit bra. Jag har lärt mig väldigt mycket med att flytta utomlands och känner att jag har utvecklats otroligt mycket.

Ser du någon skillnad på träningen i Sverige och träningen i England?
Ja det är ju så klart skillnad på träningen. Tempot i England är betydligt högre så klart, det är ju Premier League vi pratar om.

Det startades en grupp på Facebook, Ole Söderberg till IFK Göteborg! Har du några planer på att komma tillbaka?
Ja det vet jag om, det var en kompis som startade den. Jag är öppen för förslag!

Skulle du vilja spela i Allsvenskan? I vilket lag och varför?
Drömmen är ju så klart att spela i Premier league. BK Häcken så klart. det var ju där jag blev fostrad.

Hur långt ifrån Svenska A-landslaget är du?
Just nu verkar jag var ganska långt ifrån. Jag har ju bara fått spela en halvlek i U21 så jag tror att jag behöver mer tid i U21 innan man kan börja snacka om A-landslag. Men självklart vill jag komma dit.

Vad har du för planer för 2012? Är en utlåning på gång?
Jag vill ju spela många matcher, vill få den erfarenheten. Jag var på lån hos Darlington och Chesterfield förra säsongen. Där fick jag riktigt bra erfarenhet och lärde mig mycket. Nu ser det ut som att jag är på väg på lån till Shamrock Rovers. Det enda jag vill är ju att spela, så jag hoppas att jag kommer dit.

Du växte upp i Backa, någon speciell kärlek för Backa?
Massa kärlek för Backa! Minns när vi gick ut och spelade fotboll varje dag när jag var liten. Jag var ju yngst då så jag fick alltid ställa mig i målet. Så jag har nog dom äldre att tacka för att jag har kommit hit där jag är idag. En kompis sa till mig att om jag och min bror lyckas så lyckas hela Backa. Mycket kärlek till Backa!

Personligen uppskattar jag att Ole Söderberg tagit sig tiden att svara på mina frågor. Är som sagt väldigt stolt över honom och jag väntar fortfarande på min inbjudan till Newcastle haha. Önskar dig all lycka till och jag hoppas att utlåningen till Shamrock Rovers blir av så fort som möjligt.


Här kom Ole Söderberg och föreläste för mina grabbar i BK Häcken för några år sedan.

//Rudy Alvarado

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Flickfotboll

Kristianstads Elvira Olofsson hyllar nya F17-serien: ”Kan utvecklas väldigt mycket”

Publicerad

den

Elvira Olofsson, 15, är en del av Kristianstads DFF:s duktiga F17-lag. Ungdomsfotboll.se fick en pratstund med den talangfulla innermittfältaren efter fredagens träning på Kristianstads IP.

Till vardags huserar Olofsson som offensiv mittfältare i KDFF.

– Jag är ganska teknisk. Offensiv. Jag gillar att söka boll och dribbla mycket, säger Elvira Olofsson.

Vad känner du att du vill förbättra?
Mycket med skotten, avsluten. Jag är ju offensiv innermittfältare och brukar komma upp i banan.

LÄS MER: Intervju med Skepplandas Linnea Enyck

Förra säsongen spelade Elvira Olofsson i Kristianstads DFF:s F17- och F19-lag. I en ny utgångsposition lossnade det ordentligt rent målmässigt. Hon gjorde totalt 16 mål under säsongen och utvecklades till ett farligt offensivt vapen i KDFF.

Det bara lossnade lite. Det blev inte så mycket mål året innan. Då gjorde jag bara två mål, men då spelade jag på en annan position som defensivt mittfältare. Sen när jag bytte position där lossnade det ganska snabbt.

Karriären började som fyraåring då Elvira Olofsson inledde med att spela i pojklaget Yngsjö IF. Kort därefter gick hon över till att börja spela med ett flicklag i Åhus IF. För tre år sedan gjorde Elvira Olofsson flytten till Kristianstads DFF.

I år kommer KDFF och Elvira Olofsson spela i nystartade F17-SM, som ersätter F16-SM den här säsongen.

LÄS MER: Hammarby flyttar upp Merlinda Shabanaj till A-laget

Det verkar spännande. Bättre lag, nya lag, mer elitsatsande lag. Det kommer bli högre tempo och jag tror att vi kan utvecklas väldigt mycket från det.

Var tror du ni står er i konkurrensen?
Om vi spelar vårt spel tror jag det kan gå ganska bra. Vi har ett fint spel när vi får igång det och kontrar snabbt. Det är vad vi är bra på. Jag tror det kan gå ganska bra.

Förutom spel i F17 och F19 har Elvira Olofsson fått känna på att träna med seniorlaget, vilka förra säsongen bärgade en fjärdeplats i Damallsvenskan.

Jag har fått träna några gånger. Nu i vinter har jag tränat en gång i veckan i tre veckor. Sen var jag uppe i somras en gång och tränade också. Annars har det inte blivit så mycket. Det har inte varit nån match.

Hur har det varit?
Det har känts bra. Jag har utvecklats väldigt mycket.

Vad är den stora skillnaden i A-laget?
Tempot på spelen och skickligheten. Fysiskt är jag inte den starkaste spelaren men det känns utmanande.

LÄS MER: Intervju med Örebros Ebba Cabander ”Varit det roligaste och mest utvecklande året hittills”

I år hoppas Elvira Olofsson få träna mer med A-laget och spela mer med F19. En dröm är också att en dag få dra på sig den blågula landslagströjan.

Då hon är född 2003 tillhör hon den årskull som Skåne valde att inte skicka till Elitlägret i Halmstad – och som en följd har skånskorna inte blivit uttagna till landslaget.

I början kändes det ganska surt men nu har vi fått en liten chans i och med ett extrainsatt läger. Det känns som en liten chans även om det inte är helt rättvist, men det kan det inte alltid vara. Det är bara att hoppas att de fortsätter se oss.

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget

Intervjuer

Gothia Cup stora målet för Adrian Svanbäck: ”Satsar på finalen och vinna den”

Publicerad

den

Helsingborgs IF inledde på söndagen A-slutspelet med en 2-0-seger mot Hässleholms IF. En av målskyttarna i vinsten var Adrian Svanbäck, 14, som utgick med en skada i baksidan, vilket innebar att han fick gå med lindat knä efter matchen.

Läs också: HIF besegrade HIF i Ligacupen

Trots det var det muntra miner efter segern.

– Min insats var väldigt bra framförallt offensivt tycker jag men även defensivt, säger Adrian Svanbäck efter matchen.

Hur ser du på fortsättningen av Ligacupen? Vad tror du om era chanser?
– Jag tror det är positivt men Häcken är ett bra lag. De blir tuffa.

Läs också: Ungdomsfotboll.se utökar sin bevakning – Skåne här kommer vi

Vad tänker du mer om resten av säsongen? Vad har ni mer för målsättningar med laget?
 Det är Gothia Cup. Satsar på finalen och vinna den.

Vad har du själv för målsättningar?
 Göra många mål och bli bäst.

I HIF-kretsar är namnet Svanbäck bekant. Pappa Fredrik Svanbäck spelade i Helsingborg 2004-2009 och har även ett förflutet i Landskrona BoIS och Höganäs BK. När Adrian Svanbäck började sin karriär var det också i Helsingborgs IF.

– Jag har bara spelat här i HIF, sen jag var fem år eller nåt sånt.

Läs också: Guld till BK Häcken U16 i Ligacupen 2017/2018

I Ligacupen ställs Helsingborgs IF förutom Hässleholms IF mot BK Häcken, FK Karlskrona, Husie IF och Ängelholms FF. Trots segern menar Adrian Svanbäck att det första motståndet var tufft.

– De är ett riktigt bra lag, speciellt deras vänsterytter och forwards. Deras backlinje är offensiv.

Helsingborg ställs i nästa match mot Husie IF den 15 februari.

//Robert Rosén

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget

Intervjuer

Intervju med Hammarbys Grace Cespedes

Publicerad

den

I helgen var Hammarby IF F17 på plats i Göteborg och Prioritet Serneke Arena för att ha ett litet matchläger. Dom ställdes mot Lerums IS i lördags och IFK Göteborg i söndags.

Läs också: Straffar avgjorde finalen mellan Lerum IS och Hammarby IF FF

Tyvärr blev det förlust i båda matcherna och vill du läsa mer om matchen mot Lerums IS så kan du göra det här: Lerums IS fick sin revansch från Gothia Cup-finalen – besegrade Hammarby IF

Efter matchen mot Lerums IS så passade jag på att ta ett litet snack med Hammarbys duktiga mittfältare Grace Cespedes.

Vad har du att säga om matchen?
– Jag tycker att det är en tuff match. Lerum gör det väldigt bra försvarsmässigt. Vi försöker hitta våra kanter med det är svårt då Lerums gör ett bra jobb med att täcka dom ytorna. Jag kan tycka att vi är lite osäkra på vårt spel och borde ha litat mer på vårt spel. Men jag tycker att det var en tuff och jämn match. Nu är det bara att åka hem till Stockholm och fundera på vad vi måste bli bättre på.

Läs också: Hammarby IF är klara för final i Växjö DFF Invitational Cup 2018

Du har nyligen fått en väldigt fin utmärkelse, berätta mer!
– Eftersom att jag är chilenare och har chilenskt blod så har jag fått utmärkelsen ”Årets framtida chilenska fotbollsspelare”. Dom har tittat på mig under säsongen som var, det häftiga är att jag tävlade mot duktiga killar och dom valde mig. Är väldigt tacksam och glad över att ha fått det här priset.

Vad har du för förväntningar inför säsongen som kommer?
– Mina förväntningar är att vi skall vinna vår serie i Stockholm, sedan skall vi till Gothia Cup och Madrid och hoppas att vi vinner dom cuperna. Lyckas som lag och som fotbollspelare. Det långsiktiga målet är att kunna ta en plats i damlaget framöver.

Läs också: Ungdomsfotboll.se åker på turné

Passar på att tacka Grace Cespedes för pratstunden och gratulerar även till den fina utmärkelsen. Skall bli kul att se er spela i Girls Elite Cup!

//Rudy Alvarado


Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget
Annons

Facebook

Populärt

newbody Förenade Bil Olka Sportresor Stanno Oderland Alvarado

Copyright © 2019 Alvarado Sport & Media