Följ oss

Intervjuer

Ole Söderberg kan utlånas till Shamrock Rovers!

Publicerad

den

Jag minns när jag nyss fyllt 18 år och jag fick frågan om jag ville utbilda mig till fotbollstränare då av föreningen Hisingstads IS, numera Hisingsbacka FC. Minns att jag gick runt och funderade ett tag och för varje dag som gick blev jag allt mer intresserad.

Hade ingen aning om vad det skulle innebära, hur mycket tid det skulle ta och så vidare. Det jag visste var att jag skulle få en utbildning, ta hand om ett par killar födda 90 och få min vän Erik som kollega. Jag tackade ja och har inte ångrat mig en sekund, jag har sedan den dagen jobbat med fotboll på ett eller annat sätt.

I laget fanns det många duktiga spelare, det gick väldigt trögt i början men vi kämpade på. Minns att vi förlorade dom första matcherna med två siffriga resultat. Men en dag vände det, det var när vi tog medalj i Ytterby Cup. Cupens bästa spelare var Ole Söderberg, vår målvakt.

Efter Ytterby Cup vände allt, killarna fick självförtroende och träningen började ge resultat. Vi blev ett av Göteborgs bästa 90 lag under en period, vi slog lag som IFK Göteborg, GAIS, Örgryte IS och BK Häcken. En spelare som utmärkte sig redan då var Ole Söderberg. Vilken målvakt! Vi kände ganska tidigt att det var dags att slussa honom vidare för större utmaningar, första steget blev BK Häcken.

Nu spelar han till vardags i Engelska Premier League klubben Newcastle och har jag gjort det i snart fyra år. Självklart är jag väldigt stolt över honom och väldigt glad över att han tog beslutet om att bli proffs utomlands.

Har fått möjligheten att göra en intervju med honom. Läs vad han har att säga om sin tid i Newcastle, drömmen om A-landslaget och om sin kärlek till Backa.

Hur var din tid i BK Häcken?
Den var mycket bra. Det var liksom där jag utvecklade ordentligt som målvakt. Har mycket att tacka BK Häckens målvaktstränare Mats Johansson för det. Han hjälpte mig väldigt mycket. Sen var det väldigt underbart och kul att vinna Gothia Cup med Tipselit.

Hur kändes det att bli proffs redan som 17-åring?
Det kändes bra så klart. Det var en ganska konstig känsla att flytta till England. Jag flyttade ju till England som 17-åring helt ensam. Men jag bodde hos en värdfamilj som fick mig att komma in i det hela direkt. Något jag är väldigt tacksam över.

Vad var din första tanke när Newcastle hörde av sig?
Jag minns när BK Häcken ringde mig och sa att Newcastle ville att jag skulle åka dit och provspela. Jag trodde dom inte så jag jag minns att jag bara klickade han som ringde. Och så ringde dom tillbaka efter fem minuter och då svarade mamma och då tog jag det mer på allvar. Jag minns att jag blev väldigt nervös till en början men som sedan övergick till ren glädje. Mäktig känsla.

Hur kändes det att träna med alla stjärnor första gången?
Det kändes väldigt overkligt. Helt plötsligt så tränade jag med Michael Owen, jag som hade hans matchtröja när jag var liten. Här stod jag på träningen och räddade massa skott från honom. Kändes väldigt overkligt.

Hur länge har du spelat i Newcastle nu?
Jag har bott i England i tre och ett halvt år nu.

Hur har din tid i Newcastle varit?
Den har varit bra. Jag har lärt mig väldigt mycket med att flytta utomlands och känner att jag har utvecklats otroligt mycket.

Ser du någon skillnad på träningen i Sverige och träningen i England?
Ja det är ju så klart skillnad på träningen. Tempot i England är betydligt högre så klart, det är ju Premier League vi pratar om.

Det startades en grupp på Facebook, Ole Söderberg till IFK Göteborg! Har du några planer på att komma tillbaka?
Ja det vet jag om, det var en kompis som startade den. Jag är öppen för förslag!

Skulle du vilja spela i Allsvenskan? I vilket lag och varför?
Drömmen är ju så klart att spela i Premier league. BK Häcken så klart. det var ju där jag blev fostrad.

Hur långt ifrån Svenska A-landslaget är du?
Just nu verkar jag var ganska långt ifrån. Jag har ju bara fått spela en halvlek i U21 så jag tror att jag behöver mer tid i U21 innan man kan börja snacka om A-landslag. Men självklart vill jag komma dit.

Vad har du för planer för 2012? Är en utlåning på gång?
Jag vill ju spela många matcher, vill få den erfarenheten. Jag var på lån hos Darlington och Chesterfield förra säsongen. Där fick jag riktigt bra erfarenhet och lärde mig mycket. Nu ser det ut som att jag är på väg på lån till Shamrock Rovers. Det enda jag vill är ju att spela, så jag hoppas att jag kommer dit.

Du växte upp i Backa, någon speciell kärlek för Backa?
Massa kärlek för Backa! Minns när vi gick ut och spelade fotboll varje dag när jag var liten. Jag var ju yngst då så jag fick alltid ställa mig i målet. Så jag har nog dom äldre att tacka för att jag har kommit hit där jag är idag. En kompis sa till mig att om jag och min bror lyckas så lyckas hela Backa. Mycket kärlek till Backa!

Personligen uppskattar jag att Ole Söderberg tagit sig tiden att svara på mina frågor. Är som sagt väldigt stolt över honom och jag väntar fortfarande på min inbjudan till Newcastle haha. Önskar dig all lycka till och jag hoppas att utlåningen till Shamrock Rovers blir av så fort som möjligt.


Här kom Ole Söderberg och föreläste för mina grabbar i BK Häcken för några år sedan.

//Rudy Alvarado

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Flickfotboll

Intervju med Sara Johanson ”Representera sitt land är bland det största man kan göra”

Publicerad

den

Dagarna efter att Sara Johanson, Rynninge IK kommit hem från dubbellandskamperna i Finland fick vi på Ungdomsfotboll.se möjligheten att intervjua henne. I den här intervjun beskriver Sara sin säsong, känslan att sätta på sig landslagströjan och hennes tankar kring fotbollen både på kort och långsikt

Läs också: AIK:s lagkapten Felicia Saving är den ljusaste stjärnan på himlen

Vem är Sara Johanson?
– Som person är jag nog ganska lugn och känner mig ganska säker på mig själv. Lite samma på fotbollsplan. Brukar försöka behålla lugnet men såklart går det över gränser även för mig ibland. Är ganska öppen av mig och brukar försöka få med alla, även på plan.

Du har ju haft en väldigt händelserik säsong bakom dig, finns det någon höjdpunkt kring alla dessa upplevelser?
– Ja, som sagt, mycket har hänt denna säsong. Men höjdpunkten måste ändå varit att dra på sig den blågula dressen, stå och sjunga nationalsången och få representera sitt land. Men den största överraskningen måste vara uttagningen till första landslagslägret på Bosön. Såg så många duktiga spelare i Halmstad så trodde faktiskt inte att just jag skulle bli uttagen till Bosön.

Du har ju, som väldigt ung haft en viktig roll i ditt lag Rynninge IK under säsongen, där du i Division-1 spelat många matcher i den utsatta position som försvarare kan vara. Hur har säsongen varit tycker du?
– Säsongen började faktiskt i slutet på en annan historia. Har sedan 5-års ålder spelat i Hovsta IF. För några år sedan fick vi flytta över till Lillån men efter några roliga och lärorika år där fick vi lägga ner även det laget. Då var frågan vart jag skulle ta vägen. Det blev en flytt till Rynninge där jag skulle tillhöra Rynninge U som spelar i Div-3. Men när vår tränare fick ta över damlaget, fick även jag ta ett steg upp till damlaget. Efter det gick det bara uppför. Först fick jag hoppa in någon match, men redan efter ett par matcher fick jag äran att starta. Sen dess har jag spelat alla matcher jag kunnat. Känner inte att jag har någon speciellt utsatt position, vi jobbar som ett lag och alla hjälper varandra. För min egen del har denna säsong varit den bästa hittills. Det har gått väldigt fort men jag har lärt mig så mycket mer, både som fotbollsspelare och som person.

Läs också: Lisa Aronsson stor matchjälte när Örebro besegrade Gideonsbergs IF

Tyvärr så lyckades inte Rynninge IK hålla sig kvar i Division-1 trots en ordentlig uppryckning under hösten. Vad lyckades ni med under hösten som inte riktigt fungerade under våren?
– Framförallt blev det lite trubbel med tränare i början av våren. Vår träningsnärvaro var inte på topp i våras och det kändes inte som vi jobbade riktigt som ett lag. Nu under hösten har allt har blivit lite bättre. Vi var flera på träningarna, bättre fokus och vi jobbade ihop som ett lag. Det kändes i början av hösten att vi hade gett upp lite, fast vi faktiskt hade chansen. Sedan hände något, vi började ta poäng, vinna matcher. Vi trodde på oss själva men vi snubblade denna gång på målsnöret. Nu är det en del som lägger av, så nu får vi börja bygga på ett nytt lag som ska försöka ta oss tillbaka till Division-1 där vi faktiskt hör hemma.

Om vi pratar om din individuella säsong så har du varit iväg på både Utvecklingslägret i Halmstad och dubbellandskamperna mot Finland där du också fick göra landslagsdebut. Vi börjar med utvecklingslägret, hur var den upplevelsen?
– Utvecklingslägret i Halmstad är en upplevelse jag sent kommer glömma. Vi åkte till Halmstad med höga krav på oss själva och med målet att spela bra fotboll. Såklart det var nervöst i början, varje träning och match ser man folk i Sverigekläderna som står och antecknar. Men sen släppte det. Vi spelade riktigt bra fotboll och hade allmänt kul med riktigt sköna personer. Vi åkte hem till Örebro, obesegrade och nöjda med våra resultat. För min egen del kändes det faktiskt riktigt bra. Kände själv att jag kunde prestera så bra jag vet att jag kan.

Sedan har vi ju som sagt dubbellandskamperna i Finland, hur var det att sätta på sig landslagströjan?
– Som sagt, att representera sitt land är bland det största man kan göra. Att stå på plan, veta att man spelar med de bästa i sitt land i sin ålder, det är mäktigt. Man märker verkligen att man spelar med bra spelare. Trodde att Division-1 var väldigt tufft, men att spela i landslaget var ett steg till. Känner att jag bara under dessa två landslagsläger jag varit på, utvecklats enormt mycket som fotbollsspelare. Jag har inte bara lärt mig vad som ska göras på plan, det är mycket mer än så. Allt runt omkring blir en ny upplevelse.

Läs också: Örebros Eila Wennerholm inför SM-gruppspelet som väntar ”Ett lag som aldrig ger upp”

Hur är det att åka iväg på landskamper?
– Det är ingen vanlig resa att göra. Man får resa längre, man är borta längre och att resa själv är inget jag gjort mycket förut. Att åka på en skolvecka, missar mycket i skolan. Själv tycker jag det är väldigt viktigt även med skolan, så jag måste hitta lägen där jag även hinner med skolarbeten. Tycker det även är viktigt att skolan stöttar en när man behöver åka iväg på sådana resor. Att man får med sig grejer att jobba med, så man inte missar allt. Det tycker jag själv har varit det tuffaste.

Låt oss blicka framåt, vad händer nu framöver? Vad har du för tankar kring din fotboll på kort sikt men även på lång sikt?
– Nu framöver gäller det att träna på och göra sig förberedd inför säsongen som kommer. Ett mål för laget är ju att ta oss tillbaka till Division-1. För min egen del gäller det att fortsätta träna och utvecklas. Sedan hoppas jag även att det blir några fler landslagsläger. Sedan är det ju dags för gymnasieval. Det lutar att gå NIU så jag ser fram emot att få träna ännu mer och utvecklas. Beroende på hur den här säsongen går så får vi väl se hur det blir framöver.

Vi från Ungdomsfotboll.se tackar Sara så mycket för intervjun och önskar dig lycka till kring allting som kommer här framöver.

// Sebastian Moberg

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget

Flickfotboll

Örebros Eila Wennerholm inför SM-gruppspelet som väntar ”Ett lag som aldrig ger upp”

Publicerad

den

I helgen väntar SM-gruppspel (F16) i Örebro, en av åtta SM-gruppspel som spelas runt om i landet. Gruppspelet kommer att avgöra vilka lag som går till kvartsfinalerna den 6-7 oktober. Örebro SK Söder bjuder in motståndarna AIK FF och Gideonsberg IF till Grönpepparparkens IP för tre spännande matcher.

Läs också: Gideonbergs Johanna Renmark om premiärlandskampen mot Norge

Inför helgens drabbningar har vi fått möjligheten att intervjua hemmalagets mittback Eila Wennerholm om hennes tankar kring det stundande SM-gruppspelet. Men även om säsongen som varit, både kring sin individuella säsong och sitt lags prestationer.

Hur ser du på era chanser i SM-kvalet?
– Utifrån att vi har en väl genomförd säsong gällande både cuper och serie så tror jag absolut att vi har positiva chanser. Vi har verkligen utvecklats som lag den här säsongen. Mycket tack vare att vi har spelat mer fysiska och intensiva matcher både under Gothia cup och seriespelet, vilket jag endast tror kommer att vara till vår fördel under SM-spelet.

Vad kan vi förvänta oss av Örebro SK Söder under den här gruppspelshelgen?
Vi ser verkligen fram emot två tuffa, roliga och lärorika matcher. Vi ser också fram emot att verkligen få visa vilka Örebro SK Söder är. Visa hur vi spelar vår fotboll och det skall bli kul att få uppleva detta tillsammans. Vi är ett lag som aldrig viker oss, vilket vi även har gett svar på ett par gånger i år. Framförallt när det går gått trögt så har vi fortsatt genom hela matchen. Så, ni kan förvänta er ett lag som aldrig ger upp, som alltid ställer upp för varandra och ett lag som kommer köra 110% till domaren blåser av matchen.

Läs också: Dubbla guld till AIK FF i Gothia Cup Kina

Hur har er säsong varit i stort, hur har det gått?
– Det här har varit vårt första senior år som lag, men det har gått väldigt bra. Man märker verkligen hur vi som lag har utvecklats tack vare mer fysiska och intensiva matcher. Sedan spelade vi även Gothia Cup i år, där det också gick väldigt bra. Vi spelade vår fotboll och är väldigt nöjda med resultatet som blev. Vi lämnade Gothia cup 2018 med många härliga minnen och mer än väl genomförda matcher.

Har det varit några höjdpunkter som stuckit ut som du vill lyfta fram?

– Jag skulle nog ändå säga Gothia cup. Vi har alltid vetat att vi är ett bra fotbollslag, men det var först under Gothia som vi faktiskt fick svar på hur bra vi faktiskt är. Det var superroligt att få möta duktiga lag från olika delar av världen och att få jämföra oss fotbollsmässigt med dom. Jag tror att Gothia Cup gick så bra som det gick tack vare en väldigt bra för & vårsäsong. Allt slit vi lagt ner gynnade sig verkligen till slut. Men jag tror till störst del att det gick så bra tack vare för otroliga sammanhållning och glädje vi har tillsammans. Allt vi gör på och utanför planen gör vi som ett lag.

Hur ser du på din personliga säsong och hur ser du på din framtid som fotbollsspelare?
– Det har gått bra för mig den här säsongen, jag känner att jag utvecklas hela tiden. Jag kommer att fortsätta på samma sätt. Att göra det bästa av varje chans jag får och att fortsätta utvecklas och lära mig mer för varje fotbollstillfälle jag tar del av. Drömmen är ju att få spela fotboll på högsta nivå

Läs också: Guld till AIK FF i Växjö DFF Invitational Cup 2018

Det blir väldigt intressant att se hur Örebro SK Söder står sig emot lag som Gideonsberg IF och förra årets segrare AIK FF som vann SM ett år för tidigt, då laget är födda 2002 och spelade SM för 2001. I helgen avgörs det vem som blir gruppetta och vi ser med glädje fram emot att följa lagen under deras matcher.

Följ bevakningen från detta gruppspel här på Ungdomsfotboll.se och på bloggens sociala medier. Länkar finner ni här nedan. Vi ses i helgen!

// Sebastian Moberg

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget

Intervjuer

LIVE: Se F03-landslagets premiärlandskamp här – matchstart 17:00

Publicerad

den

Om mindre än två timmar är det dags för F03-landslagets premiärlandskamp mot NorgeEkerum Park, Öland.

Läs också: Pia Sundhage har kallat följande spelare till premiärlandskamperna mot Norge

Sverige ställer upp med följande startelva:

1 Elin Svahn – 16 Josephine Nyblom Batafoe, 3 Saga Carlsson, 4 Elma Junttlia Nelhage – 7 Alexandra Calixte, 8 Klara Nyberg [K], 6 Johanna Svedberg, 11 Alice Söndergaard – 9 Monica Jusu Bah, 10 Rusul Rosa Kafaji.
Ersättare: 12 Deborah Aittokallio, 21 Lisa Wahlberg – 2 Hanna Lofthammar, 5 Nellie Nygren, 13 Elinor Falck, 14 Johanna Renmark, 15 Vendela Dreifaldt, 17 Matilda Vinberg, 18 Hanna Wijk, 19 Moa Eklund, 20 Sefanit Luwam Samrawe.

Se matchen LIVE i spelaren här ovan med start 17:00.

//Rudy Alvarado

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget
Annons

Facebook

Populärt

kia newbody forenadebil agoodchoice stanno Oderland alvarado

Copyright © 2018 Alvarado Sport & Media