Connect with us

Intervjuer

Ole Söderberg kan utlånas till Shamrock Rovers!

Jag minns när jag nyss fyllt 18 år och jag fick frågan om jag ville utbilda mig till fotbollstränare då av föreningen Hisingstads IS, numera Hisingsbacka FC. Minns att jag gick runt och funderade ett tag och för varje dag som gick blev jag allt mer intresserad.

Hade ingen aning om vad det skulle innebära, hur mycket tid det skulle ta och så vidare. Det jag visste var att jag skulle få en utbildning, ta hand om ett par killar födda 90 och få min vän Erik som kollega. Jag tackade ja och har inte ångrat mig en sekund, jag har sedan den dagen jobbat med fotboll på ett eller annat sätt.

I laget fanns det många duktiga spelare, det gick väldigt trögt i början men vi kämpade på. Minns att vi förlorade dom första matcherna med två siffriga resultat. Men en dag vände det, det var när vi tog medalj i Ytterby Cup. Cupens bästa spelare var Ole Söderberg, vår målvakt.

Efter Ytterby Cup vände allt, killarna fick självförtroende och träningen började ge resultat. Vi blev ett av Göteborgs bästa 90 lag under en period, vi slog lag som IFK Göteborg, GAIS, Örgryte IS och BK Häcken. En spelare som utmärkte sig redan då var Ole Söderberg. Vilken målvakt! Vi kände ganska tidigt att det var dags att slussa honom vidare för större utmaningar, första steget blev BK Häcken.

Nu spelar han till vardags i Engelska Premier League klubben Newcastle och har jag gjort det i snart fyra år. Självklart är jag väldigt stolt över honom och väldigt glad över att han tog beslutet om att bli proffs utomlands.

Har fått möjligheten att göra en intervju med honom. Läs vad han har att säga om sin tid i Newcastle, drömmen om A-landslaget och om sin kärlek till Backa.

Hur var din tid i BK Häcken?
Den var mycket bra. Det var liksom där jag utvecklade ordentligt som målvakt. Har mycket att tacka BK Häckens målvaktstränare Mats Johansson för det. Han hjälpte mig väldigt mycket. Sen var det väldigt underbart och kul att vinna Gothia Cup med Tipselit.

Hur kändes det att bli proffs redan som 17-åring?
Det kändes bra så klart. Det var en ganska konstig känsla att flytta till England. Jag flyttade ju till England som 17-åring helt ensam. Men jag bodde hos en värdfamilj som fick mig att komma in i det hela direkt. Något jag är väldigt tacksam över.

Vad var din första tanke när Newcastle hörde av sig?
Jag minns när BK Häcken ringde mig och sa att Newcastle ville att jag skulle åka dit och provspela. Jag trodde dom inte så jag jag minns att jag bara klickade han som ringde. Och så ringde dom tillbaka efter fem minuter och då svarade mamma och då tog jag det mer på allvar. Jag minns att jag blev väldigt nervös till en början men som sedan övergick till ren glädje. Mäktig känsla.

Hur kändes det att träna med alla stjärnor första gången?
Det kändes väldigt overkligt. Helt plötsligt så tränade jag med Michael Owen, jag som hade hans matchtröja när jag var liten. Här stod jag på träningen och räddade massa skott från honom. Kändes väldigt overkligt.

Hur länge har du spelat i Newcastle nu?
Jag har bott i England i tre och ett halvt år nu.

Hur har din tid i Newcastle varit?
Den har varit bra. Jag har lärt mig väldigt mycket med att flytta utomlands och känner att jag har utvecklats otroligt mycket.

Ser du någon skillnad på träningen i Sverige och träningen i England?
Ja det är ju så klart skillnad på träningen. Tempot i England är betydligt högre så klart, det är ju Premier League vi pratar om.

Det startades en grupp på Facebook, Ole Söderberg till IFK Göteborg! Har du några planer på att komma tillbaka?
Ja det vet jag om, det var en kompis som startade den. Jag är öppen för förslag!

Skulle du vilja spela i Allsvenskan? I vilket lag och varför?
Drömmen är ju så klart att spela i Premier league. BK Häcken så klart. det var ju där jag blev fostrad.

Hur långt ifrån Svenska A-landslaget är du?
Just nu verkar jag var ganska långt ifrån. Jag har ju bara fått spela en halvlek i U21 så jag tror att jag behöver mer tid i U21 innan man kan börja snacka om A-landslag. Men självklart vill jag komma dit.

Vad har du för planer för 2012? Är en utlåning på gång?
Jag vill ju spela många matcher, vill få den erfarenheten. Jag var på lån hos Darlington och Chesterfield förra säsongen. Där fick jag riktigt bra erfarenhet och lärde mig mycket. Nu ser det ut som att jag är på väg på lån till Shamrock Rovers. Det enda jag vill är ju att spela, så jag hoppas att jag kommer dit.

Du växte upp i Backa, någon speciell kärlek för Backa?
Massa kärlek för Backa! Minns när vi gick ut och spelade fotboll varje dag när jag var liten. Jag var ju yngst då så jag fick alltid ställa mig i målet. Så jag har nog dom äldre att tacka för att jag har kommit hit där jag är idag. En kompis sa till mig att om jag och min bror lyckas så lyckas hela Backa. Mycket kärlek till Backa!

Personligen uppskattar jag att Ole Söderberg tagit sig tiden att svara på mina frågor. Är som sagt väldigt stolt över honom och jag väntar fortfarande på min inbjudan till Newcastle haha. Önskar dig all lycka till och jag hoppas att utlåningen till Shamrock Rovers blir av så fort som möjligt.


Här kom Ole Söderberg och föreläste för mina grabbar i BK Häcken för några år sedan.

//Rudy Alvarado

Anmäl dig till Nyhetsbrevet

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Sverige gör sig redo för F17-EM Sverige gör sig redo för F17-EM

Sverige gör sig redo för F17-EM

Flickfotboll

Några av Nordens bästa flicklag intar Växjö Några av Nordens bästa flicklag intar Växjö

Några av Nordens bästa flicklag intar Växjö

Flickfotboll

Gothia Cup: Se alla vinnarna från årets turnering Gothia Cup: Se alla vinnarna från årets turnering

Gothia Cup: Se alla vinnarna från årets turnering

Ungdomsfotboll

Gothia Cup 2023: Spelschemat för världens största ungdomsturnering är här Gothia Cup 2023: Spelschemat för världens största ungdomsturnering är här

Gothia Cup 2023: Spelschemat för världens största ungdomsturnering är här

Ungdomsfotboll

Gothia Cup Packlista: 20 viktiga saker att ta med för ditt fotbollslag i sommar Gothia Cup Packlista: 20 viktiga saker att ta med för ditt fotbollslag i sommar

Gothia Cup Packlista: 20 viktiga saker att ta med för ditt fotbollslag i sommar

Ungdomsfotboll

P16-landslagets trupp till UEFA-turneringen i Portugal P16-landslagets trupp till UEFA-turneringen i Portugal

P16-landslagets trupp till UEFA-turneringen i Portugal

Pojkfotboll

P19 Allsvenskan görs om och P19 Superettan introduceras P19 Allsvenskan görs om och P19 Superettan introduceras

P19 Allsvenskan görs om och P19 Superettan introduceras

Pojkfotboll

IFK Göteborg Filippa Hopkins IFK Göteborg Filippa Hopkins

Möt IFK Göteborgs Filippa Hopkins

Flickfotboll

Anmäl dig till Nyhetsbrevet

Copyright © 2024 Alvarado Sport & Media

Connect
Anmäl dig till Nyhetsbrevet