fbpx
Följ oss

Intervjuer

Ole Söderberg kan utlånas till Shamrock Rovers!

Publicerad

den

Jag minns när jag nyss fyllt 18 år och jag fick frågan om jag ville utbilda mig till fotbollstränare då av föreningen Hisingstads IS, numera Hisingsbacka FC. Minns att jag gick runt och funderade ett tag och för varje dag som gick blev jag allt mer intresserad.

Hade ingen aning om vad det skulle innebära, hur mycket tid det skulle ta och så vidare. Det jag visste var att jag skulle få en utbildning, ta hand om ett par killar födda 90 och få min vän Erik som kollega. Jag tackade ja och har inte ångrat mig en sekund, jag har sedan den dagen jobbat med fotboll på ett eller annat sätt.

I laget fanns det många duktiga spelare, det gick väldigt trögt i början men vi kämpade på. Minns att vi förlorade dom första matcherna med två siffriga resultat. Men en dag vände det, det var när vi tog medalj i Ytterby Cup. Cupens bästa spelare var Ole Söderberg, vår målvakt.

Efter Ytterby Cup vände allt, killarna fick självförtroende och träningen började ge resultat. Vi blev ett av Göteborgs bästa 90 lag under en period, vi slog lag som IFK Göteborg, GAIS, Örgryte IS och BK Häcken. En spelare som utmärkte sig redan då var Ole Söderberg. Vilken målvakt! Vi kände ganska tidigt att det var dags att slussa honom vidare för större utmaningar, första steget blev BK Häcken.

Nu spelar han till vardags i Engelska Premier League klubben Newcastle och har jag gjort det i snart fyra år. Självklart är jag väldigt stolt över honom och väldigt glad över att han tog beslutet om att bli proffs utomlands.

Har fått möjligheten att göra en intervju med honom. Läs vad han har att säga om sin tid i Newcastle, drömmen om A-landslaget och om sin kärlek till Backa.

Hur var din tid i BK Häcken?
Den var mycket bra. Det var liksom där jag utvecklade ordentligt som målvakt. Har mycket att tacka BK Häckens målvaktstränare Mats Johansson för det. Han hjälpte mig väldigt mycket. Sen var det väldigt underbart och kul att vinna Gothia Cup med Tipselit.

Hur kändes det att bli proffs redan som 17-åring?
Det kändes bra så klart. Det var en ganska konstig känsla att flytta till England. Jag flyttade ju till England som 17-åring helt ensam. Men jag bodde hos en värdfamilj som fick mig att komma in i det hela direkt. Något jag är väldigt tacksam över.

Vad var din första tanke när Newcastle hörde av sig?
Jag minns när BK Häcken ringde mig och sa att Newcastle ville att jag skulle åka dit och provspela. Jag trodde dom inte så jag jag minns att jag bara klickade han som ringde. Och så ringde dom tillbaka efter fem minuter och då svarade mamma och då tog jag det mer på allvar. Jag minns att jag blev väldigt nervös till en början men som sedan övergick till ren glädje. Mäktig känsla.

Hur kändes det att träna med alla stjärnor första gången?
Det kändes väldigt overkligt. Helt plötsligt så tränade jag med Michael Owen, jag som hade hans matchtröja när jag var liten. Här stod jag på träningen och räddade massa skott från honom. Kändes väldigt overkligt.

Hur länge har du spelat i Newcastle nu?
Jag har bott i England i tre och ett halvt år nu.

Hur har din tid i Newcastle varit?
Den har varit bra. Jag har lärt mig väldigt mycket med att flytta utomlands och känner att jag har utvecklats otroligt mycket.

Ser du någon skillnad på träningen i Sverige och träningen i England?
Ja det är ju så klart skillnad på träningen. Tempot i England är betydligt högre så klart, det är ju Premier League vi pratar om.

Det startades en grupp på Facebook, Ole Söderberg till IFK Göteborg! Har du några planer på att komma tillbaka?
Ja det vet jag om, det var en kompis som startade den. Jag är öppen för förslag!

Skulle du vilja spela i Allsvenskan? I vilket lag och varför?
Drömmen är ju så klart att spela i Premier league. BK Häcken så klart. det var ju där jag blev fostrad.

Hur långt ifrån Svenska A-landslaget är du?
Just nu verkar jag var ganska långt ifrån. Jag har ju bara fått spela en halvlek i U21 så jag tror att jag behöver mer tid i U21 innan man kan börja snacka om A-landslag. Men självklart vill jag komma dit.

Vad har du för planer för 2012? Är en utlåning på gång?
Jag vill ju spela många matcher, vill få den erfarenheten. Jag var på lån hos Darlington och Chesterfield förra säsongen. Där fick jag riktigt bra erfarenhet och lärde mig mycket. Nu ser det ut som att jag är på väg på lån till Shamrock Rovers. Det enda jag vill är ju att spela, så jag hoppas att jag kommer dit.

Du växte upp i Backa, någon speciell kärlek för Backa?
Massa kärlek för Backa! Minns när vi gick ut och spelade fotboll varje dag när jag var liten. Jag var ju yngst då så jag fick alltid ställa mig i målet. Så jag har nog dom äldre att tacka för att jag har kommit hit där jag är idag. En kompis sa till mig att om jag och min bror lyckas så lyckas hela Backa. Mycket kärlek till Backa!

Personligen uppskattar jag att Ole Söderberg tagit sig tiden att svara på mina frågor. Är som sagt väldigt stolt över honom och jag väntar fortfarande på min inbjudan till Newcastle haha. Önskar dig all lycka till och jag hoppas att utlåningen till Shamrock Rovers blir av så fort som möjligt.


Här kom Ole Söderberg och föreläste för mina grabbar i BK Häcken för några år sedan.

//Rudy Alvarado

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Flickfotboll

Halör: Sent avgörande tog Södra Sandby till semin

Publicerad

den

HÖLLVIKEN. Fjolårsmästarna Södra Sandby IF är klara för semifinal i Halör Invitational. Avancemanget satt dock långt inne. Först flera minuter in på övertiden avgjorde Klara Åström (född 2007!) kvartsfinalen mot Eskilsminne IF.

– Det känns jättebra, säger målskytten efter slutsignal.

Hur kändes det att avgöra så sent där?
– Äh, kul.

Annars var det Eskilsminne som började bäst. Det hade bara gått fyra minuter när Saga Andersson hittade rätt och gav Helsingborgslaget ledningen med 1-0.

LÄS MER: Halör: Hammarby klara för semifinal: ”Nu vill vi ta revansch”

Södra Sandby skapade sedan flera farligheter, på fasta situationer, innan halvtid och i den 16:e minuten kom också kvitteringen. Erika Persson Welin nådde då högst på en hörna och gjorde 1-1.

– Vi stressar lite mycket men det blir bättre i andra halvlek, säger Klara Åström.

I den andra halvleken hade Saga Andersson relativt tidigt ett frisparksläge i höjd med straffområdeslinjen, men frisparken gick via muren och ut till hörna.

Därefter tog Södra Sandby över alltmer och pressade på för ett segermål – och för att undvika en straffläggning. Emilia Strand i Eskilsminnes mål stod dock för den ena fina räddningen efter den andra.

LÄS MER: Halör: Ebba Svensson nöjd efter Osbys gruppseger: ”Vi ger aldrig upp”

Bleona Osmanaj hade ett kraftigt skott från distans, Maja Wahlgren rundade sånär Emilia Strand efter ett inspel och Thelma Persson Welin kom igenom på sin vänsterkant.

Bollen tycktes dock inte vilja gå in för Södra Sandby och när klockan tickade upp på 60 minuter, det vill säga fulltid, var ställningen alltjämt 1-1.

I den 64:e minuten hittade Erika Persson Welin dock rätt med ett inspel – och Klara Åström dök upp på den bortre stolpen och dunkade in 2-1 till Södra Sandby.

– Det var kul att få avgöra.

Hur känns det inför för morgondagen?
– Det är bra. Vi ska bara spela på som vanligt.

Ni vann ju förra året. Vad tror du om era chanser att vinna i år igen?
– Jag tror de är stora. Vi är ett bra lag.

LÄS MER: Halör: Skepplanda och Nacka kryssade i gruppfinalen

Södra Sandbys kvicka, tekniska och passningsskickliga lag imponerade på undertecknad. Kanske allra mest Filippa Malmberg, som hade en stark match och gjorde livet surt för Eskilsminnes försvar.

Även om flera Södra Sandby-spelare imponerade var det trots allt Emilia Strand som var matchens spelare, då hennes förmåga att läsa spelet och tajming i utrusningarna sånär tog Eskilsminne till straffläggning.

I kvartsfinalen som avgjordes samtidigt knep Nacka FC semifinalplatsen, efter en 4-1-seger mot IFK Osby.

// Robert Rosén

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget

Flickfotboll

Halör: Hammarby klara för semifinal: ”Nu vill vi ta revansch”

Publicerad

den

HÖLLVIKEN. Efter att ha vunnit gruppen ställdes Hammarby IF mot FC Hessleholm i kvartsfinalen i A-slutspelet. En match som slutade med att fjolårsfinalisten Hammarby segrade med 3-1 – och säkrade en plats i lördagens semifinal.

– Det känns skitbra, säger Hammarbys tvåmålsskytt Esme Faulds.

Det var också Hammarby som tog ledningen, efter tio minuters spel. Bajen utnyttjade då ett misstag från skånskorna och Esme Faulds kunde göra 1-0.

– Det var lite av en turträff. Jag tänkte ta i för ett skott men den kom i hörnet. Det var jättetur, säger Esme Faulds.

LÄS MER: Halör: Skepplanda och Nacka kryssade i gruppfinalen

Dessförinnan hade FC Hessleholm haft en jättechans, sedan Mathilde Janzen kommit förbi på högerkanten. I röran framför Hammarby-målet lyckades FCH dock inte att få in bollen.

Hammarby tog dock över efter ledningsmålet och Esme Faulds skapade flera chanser. Den allra bästa chansen efter målet hade dock FC Hessleholm, då Mathilde Janzen slog en frispark strax över målet.

– I första halvlek var vi inte så jättebra men sen kom vi in i det mycket mer i nästa halvlek, och var mycket mer peppade och taggade.

Tidigt i den andra halvleken skapade FC Hessleholm en jättechans att kvittera. På en hörna gjorde nämligen Hammarby sånär självmål, men bollen räddades på mållinjen.

LÄS MER: Halör: Ebba Svensson nöjd efter Osbys gruppseger: ”Vi ger aldrig upp”

Kvitteringen kom istället i den 42:a minuten (slutspelet spelas i 2×30 min). Selma Grane gick då omkull utanför straffområdet och på den efterföljande frisparken drog Ella Jonasson in 1-1.

Strax därefter kom Tuva Bothom igenom på en framspelning från Selma Grane, men Nelly Arvidsson i Hammarby-målet var bra med på situationen och räddade det hela.

Istället gjorde Hammarby 2-1 i den 50:e minuten. Ett inkast gick då in i straffområdet och Danina Mebrahtu testade lyckan. Det ledde till en retur som Esme Faulds drog in.

– Jag hade bråkat lite med backarna så det var skönt att göra mål då.

LÄS MER: Halör: Selma Grane ordnade avancemanget för Hessleholm

Bara tre minuter senare kom också 3-1 – och då hade Hammarby dessutom hunnit med att bränna en fin chans däremellan – när Kajsa Ekmyr Garpenbeck slog in en frispark via ribban.

Det tredje målet blev också matchens sista, då FC Hessleholm inte klarade av att resa sig efteråt.

För Hammarby IF lever därmed drömmen om att ta revansch för fjolårets Halör Invitational – då de förlorade mot Södra Sandby IF i finalen.

– Vi kämpar på. Vi vill vinna det här. För förra året kom vi tvåa och nu vill vi ta revansch.

Hur känner du inför morgondagen?
– Det känns väldigt bra och jag tror att vi kommer lyckas väldigt bra.

LÄS MER: Halör: Frida Krantz sköt Hammarby till gruppseger

Med tanke på den matchavgörande insatsen – och spelet i övrigt – vore det fel att inte lyfta fram just Esme Faulds. Anfallaren var onekligen tungan på vågen, då hon gjorde en suverän match.

I den kvartsfinalen som spelades parallellt vann Skepplanda BTK efter straffar mot Fortuna FF.

// Robert Rosén

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget

Flickfotboll

Halör: Ebba Svensson nöjd efter Osbys gruppseger: ”Vi ger aldrig upp”

Publicerad

den

HÖLLVIKEN. Grupp 4 var ett riktigt getingbo inför den sista omgången – då IFK Osby, Fortuna FF och IF Brommapojkarna alla hade chansen till avancemang. Det hela mynnade ut i att IFK Osby tog hem gruppsegern, sedan de besegrat Fortuna FF med 2-0.

– Jag tycker vi kämpar på jättebra och står emot bra i försvaret faktiskt. Vi ger aldrig upp, säger Osby-mittfältaren Ebba Svensson.

Matchen hann nätt och jämnt att börja innan Elin Danielsson gav Osby ledningen.

– Vi brukar lägga dem långa bollarna för att få upp laget i början. Sen kör vi allt i början för att jobba upp det.

Spelet böljade därefter fram och tillbaka men efter en dryg kvart kunde Olivia Arvidsson ta hand om sin egen retur och göra 2-0 till Osby. Ett mål som också stängde matchen.

Trots att 25 minuter återstod av matchen lyckades Fortuna FF inte skapa någon nerv, utan det var istället Osby som var närmast att utöka ledningen i den andra halvleken, då Elin Danielsson rann igenom i ett friläge.

– Det är skönt att få in den i början för då jobbar alla upp sig och är med i matchen direkt, säger Ebba Svensson om 1-0-målet som fick en stor inverkan på matchbilden.

Vad tycker du om er insats i turneringen, så här långt, i övrigt?
– Jag tycker vi har jobbat på jättebra och vi ger aldrig upp. I går när vi låg under med 1-0 (mot IK Zenith reds. anm) i första så jobbade vi upp det till 3-1 i andra. Det visar att vi aldrig ger upp i matcherna.

Vad är det som gjort att det gått så bra då? Ni slutar ändå på sju poäng och vinner gruppen.
– Alltså vi är ett starkt lag. Vi ger som sagt aldrig upp och är ett starkt lag.

Hur går tankarna här inför slutspelet?
– Det är nervöst. Det är det alltid. Jag tror alla är nervösa, men vi hoppas alltid på det bästa.

Vad tror du om era chanser?
– Jag tror att om vi jobbar på som vi alltid gör så kan vi gå långt.

Osbys insats mot Fortuna var imponerande och just Ebba Svensson var den jag tycker stod ut mest, med en fin arbetsinsats på innermittfältet och ständigt smarta djupledsbollar till sina lagkamrater.

Trots förlusten tog sig Fortuna vidare till A-slutspel, sedan Brommapojkarna kryssat mot IK Zenith i den parallella matchen. Starkt gjort av Fortuna, då de ställer upp med ett F14-lag där framförallt Tilde Wahrenberg var vass mot Osby och med sin speed och teknik ställde till med oreda i Osby-försvaret.

// Robert Rosén

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget
Annons

Facebook

Populärt

newbody Förenade Bil Olka Sportresor Stanno Oderland Alvarado

Copyright © 2019 Alvarado Sport & Media