fbpx
Följ oss

Intervjuer

Ole Söderberg kan utlånas till Shamrock Rovers!

Publicerad

den

Jag minns när jag nyss fyllt 18 år och jag fick frågan om jag ville utbilda mig till fotbollstränare då av föreningen Hisingstads IS, numera Hisingsbacka FC. Minns att jag gick runt och funderade ett tag och för varje dag som gick blev jag allt mer intresserad.

Hade ingen aning om vad det skulle innebära, hur mycket tid det skulle ta och så vidare. Det jag visste var att jag skulle få en utbildning, ta hand om ett par killar födda 90 och få min vän Erik som kollega. Jag tackade ja och har inte ångrat mig en sekund, jag har sedan den dagen jobbat med fotboll på ett eller annat sätt.

I laget fanns det många duktiga spelare, det gick väldigt trögt i början men vi kämpade på. Minns att vi förlorade dom första matcherna med två siffriga resultat. Men en dag vände det, det var när vi tog medalj i Ytterby Cup. Cupens bästa spelare var Ole Söderberg, vår målvakt.

Efter Ytterby Cup vände allt, killarna fick självförtroende och träningen började ge resultat. Vi blev ett av Göteborgs bästa 90 lag under en period, vi slog lag som IFK Göteborg, GAIS, Örgryte IS och BK Häcken. En spelare som utmärkte sig redan då var Ole Söderberg. Vilken målvakt! Vi kände ganska tidigt att det var dags att slussa honom vidare för större utmaningar, första steget blev BK Häcken.

Nu spelar han till vardags i Engelska Premier League klubben Newcastle och har jag gjort det i snart fyra år. Självklart är jag väldigt stolt över honom och väldigt glad över att han tog beslutet om att bli proffs utomlands.

Har fått möjligheten att göra en intervju med honom. Läs vad han har att säga om sin tid i Newcastle, drömmen om A-landslaget och om sin kärlek till Backa.

Hur var din tid i BK Häcken?
Den var mycket bra. Det var liksom där jag utvecklade ordentligt som målvakt. Har mycket att tacka BK Häckens målvaktstränare Mats Johansson för det. Han hjälpte mig väldigt mycket. Sen var det väldigt underbart och kul att vinna Gothia Cup med Tipselit.

Hur kändes det att bli proffs redan som 17-åring?
Det kändes bra så klart. Det var en ganska konstig känsla att flytta till England. Jag flyttade ju till England som 17-åring helt ensam. Men jag bodde hos en värdfamilj som fick mig att komma in i det hela direkt. Något jag är väldigt tacksam över.

Vad var din första tanke när Newcastle hörde av sig?
Jag minns när BK Häcken ringde mig och sa att Newcastle ville att jag skulle åka dit och provspela. Jag trodde dom inte så jag jag minns att jag bara klickade han som ringde. Och så ringde dom tillbaka efter fem minuter och då svarade mamma och då tog jag det mer på allvar. Jag minns att jag blev väldigt nervös till en början men som sedan övergick till ren glädje. Mäktig känsla.

Hur kändes det att träna med alla stjärnor första gången?
Det kändes väldigt overkligt. Helt plötsligt så tränade jag med Michael Owen, jag som hade hans matchtröja när jag var liten. Här stod jag på träningen och räddade massa skott från honom. Kändes väldigt overkligt.

Hur länge har du spelat i Newcastle nu?
Jag har bott i England i tre och ett halvt år nu.

Hur har din tid i Newcastle varit?
Den har varit bra. Jag har lärt mig väldigt mycket med att flytta utomlands och känner att jag har utvecklats otroligt mycket.

Ser du någon skillnad på träningen i Sverige och träningen i England?
Ja det är ju så klart skillnad på träningen. Tempot i England är betydligt högre så klart, det är ju Premier League vi pratar om.

Det startades en grupp på Facebook, Ole Söderberg till IFK Göteborg! Har du några planer på att komma tillbaka?
Ja det vet jag om, det var en kompis som startade den. Jag är öppen för förslag!

Skulle du vilja spela i Allsvenskan? I vilket lag och varför?
Drömmen är ju så klart att spela i Premier league. BK Häcken så klart. det var ju där jag blev fostrad.

Hur långt ifrån Svenska A-landslaget är du?
Just nu verkar jag var ganska långt ifrån. Jag har ju bara fått spela en halvlek i U21 så jag tror att jag behöver mer tid i U21 innan man kan börja snacka om A-landslag. Men självklart vill jag komma dit.

Vad har du för planer för 2012? Är en utlåning på gång?
Jag vill ju spela många matcher, vill få den erfarenheten. Jag var på lån hos Darlington och Chesterfield förra säsongen. Där fick jag riktigt bra erfarenhet och lärde mig mycket. Nu ser det ut som att jag är på väg på lån till Shamrock Rovers. Det enda jag vill är ju att spela, så jag hoppas att jag kommer dit.

Du växte upp i Backa, någon speciell kärlek för Backa?
Massa kärlek för Backa! Minns när vi gick ut och spelade fotboll varje dag när jag var liten. Jag var ju yngst då så jag fick alltid ställa mig i målet. Så jag har nog dom äldre att tacka för att jag har kommit hit där jag är idag. En kompis sa till mig att om jag och min bror lyckas så lyckas hela Backa. Mycket kärlek till Backa!

Personligen uppskattar jag att Ole Söderberg tagit sig tiden att svara på mina frågor. Är som sagt väldigt stolt över honom och jag väntar fortfarande på min inbjudan till Newcastle haha. Önskar dig all lycka till och jag hoppas att utlåningen till Shamrock Rovers blir av så fort som möjligt.


Här kom Ole Söderberg och föreläste för mina grabbar i BK Häcken för några år sedan.

//Rudy Alvarado

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Intervjuer

Viktor Widell om U17-EM: ”Känns som att man inte smält det än”

Publicerad

den

LUND. Efter ett jättedrama tog sig P17-landslaget till EM-slutspelet. Med den sista sparken, i den sista kvalmatchen, sköt Tim Prica Sverige till U17-EM i maj.

En som fanns med på planen och jublade var IF Elfsborg-försvararen Viktor Widell.

– Vi var tvungna att vinna då. Det blev roligt på ett sätt men nästan för nervöst, kändes det som. Men det är bara att inte ge upp så kan vad som helst hända, säger Viktor Widell.

Hur firade ni där efter?
– Vi var hur glada som helst. Vi firade med att äta McDonalds faktiskt, så det var kul.

LÄS MER: Här är truppen till U17-EM

När EM-truppen i veckan presenterades fanns Viktor Widell också med. Då högerbacken står noterad för 13 landskamper och funnits med hela kvalet var det ingen större överraskning, men han var trots det förberedd på ett scenario där han skulle utelämnas.

– Jag hade ju tankarna om jag inte kom med att skulle jag inte bli för besviken. Men det är klart jag hade förhoppningar på att jag skulle komma med.

Hur kändes det när du blev uttagen?
– Jag blev jätteglad, faktiskt. Jag satt hemma på soffan och fick mejlet. Då blev jag riktigt glad.

U17-EM ligger inte långt borta i tiden. Mästerskapet avgörs på Irland med start den 3 maj och samma dag ställs Sverige mot Nederländerna. I gruppen återfinns dessutom England och Frankrike.

– Det känns som att man inte smält in det än. Det ska bli intressant, väldigt intressant. Det ska bli för det första. Sen de lagen vi får möta också är jättekul. Så det ska bli intressant.

Vad tycker du om gruppen ni har?
– Den är ju riktigt tuff. Det är den ju. Vi har mött två av lagen innan, Nederländerna och Frankrike då. Alltså det går ju men det blir väldigt tufft. Vi får åka dit och tro att vi ska vinna, eller försöka allt vi kan. Vi har inget att förlora.

LÄS MER: Oscar Uddenäs har sikte på dubbla guld och EM-slutspel

Vad tror du om era chanser?
– Jag vet inte riktigt, men det är väl som alla andras. Vi är ett bra lag. Kämpar vi bara kan vi göra vad som helst känns det som. Eftersom vi spelat bra på det senaste tycker jag.

Vad är det som krävs för att det ska gå vägen?
– Bra inställning, typ. Inte visa nån respekt. Bara kötta på och visa vem som bestämmer.

För Viktor Widell startade karriären hemma i lilla Nossebro IF. Han blev sedan moderklubben trogen fram till förra året, då flyttlasset gick till IF Elfsborg.

– Det var ett bra val, tycker jag. Väldigt bra.

På vilket sätt?
– Vi bor ju tillsammans, de som blivit nyförvärv. Det är bra tycker jag. Man kommer in i gruppen bättre då. Plus att det ligger nära hemmet. Det är inte en så stor flytt. Det ligger en timme ifrån så jag kan ju åka hem när som helst nästan. Det var ett bra val av mig tycker jag.

Hos Boråsarna har Widell flyttats runt, i år har han använts en del på innermittfältet, men den senaste tiden har han återigen flyttats ner som högerback. Positionen han även innehar i landslaget.

LÄS MER: ÖSK:s Herman Ragnarsson: ”Målsättningen är att ta sig till slutspelsserien”

För IF Elfsborg har säsongen inletts halvdant, med fem poäng på fyra matcher, och Ungdomsfotboll.se möter upp försvararen efter 0-0 mot Lunds BK.

– För det första är det ju att ta oss till slutspelet. Det är det största målet vi har, att ta så mycket poäng vi kan på de här matcherna. Sen är det som vanligt: Att försöka vinna SM. Det är alltid vår målsättning, säger Viktor bestämt.

Långt innan ett eventuellt slutspel och en jakt på ett SM-guld väntar dock U17-EM på Irland för Viktor Widell. Trots en tuff lottning är han optimistisk – då P02-landslaget innehåller en hel del kvalité.

– Det känns som att vi är väldigt bra arbetande lag i försvaret, men samtidigt som att vi har väldigt hög kvalité på anfallet också. Vi har båda delarna litegrann känns det som.

Vad har du själv för målsättningar här i mästerskapet?
– Jag vet inte riktigt. Det är väl att spela så mycket som möjligt. Och om jag får spela – gå in med en jävla pondus, rätt inställning och rätt attityd.

// Robert Rosén

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget

Flickfotboll

Mikaela Cindric, 13, trivs i F15-serien: ”Känner mig fortfarande hemma här”

Publicerad

den

STAFFANSTORP. När Hyllie IK inledde F15 Skåneserien med en 4-3-seger mot FC Staffanstorp var Mikaela Cindric en av förgrundsfigurerna. Den kvicke anfallaren bjöd på ett mål och hade bud på desto fler.

Ungdomsfotboll.se tog efter matchen en pratstund med den blott 13 år gamla anfallaren.

– Jag brukar spela i Hyllie -05/-06, säger Mikaela Cindric som var uppkallad till F04-laget i seriepremiären.

– Jag har tränat lite med dem ibland när vi haft ledigt och då har de sett mig. Alltså det känns bra. Mitt lag är jag mer van vid att spela med. Här är det ett lite annat spel men jag känner mig fortfarande hemma här.

LÄS MER: Emma Widesjö vill slå sig in i Eskilsminnes akademilag

Vad är målet med laget? 04:orna då.
– Jag tror att målsättningen är att spela så bra som möjligt och försöka hitta spelet här. Jag har ju tränat med dem nu i några veckor. De försöker hitta ut, hitta nya ytor och nya positioner.

Tidigare i år fyllde Mikaela 13 år och hon beskriver sin spelstil enligt följande:

– Jag är en spelare som har väldigt mycket snabbhet i mig. Jag gillar att använda bollen, få den på fötterna och ta löpningar eller komma förbi snabbt.

Vad känner du att du vill förbättra?
– Kanske att placera bollarna. Som du såg ledde vi ju med 4-0 men det kunde kanske ha blivit 8-0 med. Man måste tänka på att titta upp snabbare och kanske använda nån teknik, som att runda målvakten ibland.

Fotbollskarriären inleddes i just Hyllie IK för bara fyra och ett halvt år sedan. Efter att ha kollat när hennes äldre syster spelade bestämde sig Mikaela Cindric för att spela fotboll istället för att fortsätta med friidrotten.

LÄS MER: Halmstads Alva Arvidsson har sikte på seniorlaget

– Jag gick på friidrott innan det, så det är där jag fått min snabbhet och så. Pappa var också fotbollsspelare när han var yngre så det är lite gener och så, säger hon.

Till hösten börjar Mikaela Cindric högstadiet och målsättningen inför året var att ta en plats på Malmö Idrottsgrundskola. Det målet har hon nu lyckats infria och därmed fått ställa om målsättningen.

– Jag tror att mitt mål denna säsongen är att spela så bra som möjligt, pusha upp vårt lag och försöka vinna den här serien, säger Mikaela.

Spel med två år äldre motståndare i F15 Skåneserien innebär även vissa utmaningar. Framförallt fysiskt.

– Om jag har en stor back eller så här är mitt mål att snacka med tränaren och försöka byta kant. Sen att röra mig mycket, försöka komma runt istället för att gå på kroppen.

LÄS MER: Kristianstads Elvira Olofsson hyllar nya F17-serien: ”Kan utvecklas väldigt mycket”

Hur tycker du annars det har känts att spela med de äldre?
– Jo, det är alltid kul. För man känner sig alltid lite extra duktig när man blir kallad till de äldre. Man känner sig bra.

Vad är annars ditt mål med fotbollen i stort?
– Alltså jag vill bli fotbollsspelare när jag blir äldre. Sen är damsidan kanske inte lika stor som herrsidan, men jag vill ändå försöka visa mig och bli en tv-profil. Man ska veta vem jag är.

// Robert Rosén

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget

Intervjuer

Fyrmålskytten Kevin Larsson Ajayi: ”Vi har ett bra passningsspel”

Publicerad

den

Efter att ha sett seriepremiären i Klass 2 för Pojkar 15 (2004) mellan Näsets SK och Vallens IF var det oerhört kallt och mörkt, men det fanns en spelare som både värmde och lyste upp konstgräsplanen – Kevin Larsson Ajayi.

Anfallaren ställde till med oerhörd oreda i Vallensförsvaret och var också nöjd med matchen.

– Vi spelar bra, hela laget spelar bra. Jag tycker vi har ett bra passningsspel samtidigt som alla i laget är fokuserade, säger Larsson Ajayi till ungdomsfotboll.se efter matchen.

Läs också: Lukas Wendle om Future Team-lägret: ”Trodde inte att jag skulle bli uttagen”

Matchen var som bekant premiär, något som både Kevin och laget har väntat länge på. Efter att man slutade trea i serien föregående år är man taggade att följa upp med en minst lika bra prestation.

– Denna säsongen hoppas vi att vi kan göra ännu bättre. Vi har förberett oss väldigt bra på försäsongen, så vi hoppas på minst topp tre även i år.

Ute på planen var det ganska kallt, hur tyckte du att det kändes?

– Det var lite kyligt, men vi sprang oss varma.

Läs också: Oscar Uddenäs har sikte på dubbla guld och EM-slutspel

Näset spelade med ett väldigt stort tålamod och blev inte stressade av att Vallen hade det mesta av bollinnehavet, vilket också var matchplanen.

– Jo, men vi lät dem rulla boll, analyserade lite. Sedan i slutet av första halvlek pressar vi högre och vann mycket boll, där vi visar mycket mer av vårt spel.

I matchen skulle det bli hela fyra mål, bland annat en läckerbit där Kevin visade på stor snabbhet när han löpte förbi Vallens försvar och placerade in bollen säkert.

Vilken av dina fyra mål tyckte du var snyggast?

– Jag har ingen favorit, alla var bra.

Det small en del på planen, det var många närkamper och tuffa situationer. Ställningskriget mellan de båda lagen var påtagligt, men Kevin tycker sig ha klarat sig utan några större smällar eller blåmärken.

– Det var ganska tufft, men jag fick inte någon smäll i alla fall. Jag hade lite känningar av en gammal skada, men det gick bra.

Läs också: ÖSK:s Herman Ragnarsson: ”Målsättningen är att ta sig till slutspelsserien”

Att vinna premiären var givetvis en drömöppning för Näsets SK som möter Utbynäs SK i nästa omgång.

Hur ser du på resten av serien?

– Jag hoppas på mer segrar och mer mål, avslutar Kevin glatt.

//Tobias BW Granberg

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget
Annons

Facebook

Populärt

newbody Förenade Bil Olka Sportresor Stanno Oderland Alvarado

Copyright © 2019 Alvarado Sport & Media