Följ oss

Pojkfotboll

Långläsning: Så slutar grupperna 4-6 i SEF Trophy

Publicerad

den

Tack för all fin respons på mitt inlägg igår, nu har det blivit dags att gå igenom grupperna 4-6 i SEF Trophy. Trevlig läsning!

Grupp 4:

 • BK Häcken – Hisingsklubben Häcken är efter många år i skuggan av de övriga Göteborgsklubbarna numera längst fram i ledet tillsammans med IFK Göteborg. Man har genom en stark organisation både på och utanför planen tillsammans med sina fantastiska faciliteter lyft sin talangutveckling och kan idag stoltsera med att man tillhör toppskiktet av svensk elitfotboll både på senior- och ungdomssidan. I år har klubbens samtliga akademilag (U16, U17, U19) spelat till sig starka placeringar i landets högsta serier för respektive årskull vilket är väldigt imponerande. P03-laget som deltar i SEF Trophy har jag haft möjligheten att se vid ett par tillfällen och talang finns även i denna kullen. En del P03-spelare har redan hunnit med att känna på spel i serien U16 Nationell och stått för klart godkända prestationer. Med till Utvecklingslägret fick laget med fem spelare (av en 32-mannatrupp) och trots det så tycker jag att man missat några för mig minst lika spännande spelare. Yttern Imam Jagne är en spelare som besitter en härlig fart och fin teknik som gör honom väldigt vass när han får komma rättvänd mot sina motståndare. Filip Trpcevski är en annan spännande spelare som jag tycker växer fotbollsmässigt för varje gång jag ser honom, med sin storlek och fart kombinerat med fin teknik så utger han ofta ett stort hot för motståndarnas försvarslinje. Men spelaren som jag kanske fastnat mest för de gångerna jag sett laget är mittfältskreatören Anton Enge som en väldigt fin teknik och känsliga vänsterfot påminner mig en del om den norska stortalangen Martin Ødegaard. Detta är bara några utav dem talangfulla spelarnas som finns i denna trupp så förutsättningarna för att spela en riktigt fin fotboll finns verkligen där. Ska bli intressant att se om dem lyckas ta fram det när det väl gäller mot några av Sveriges bästa lag i samma årskull.
 • Helsingborgs IF – Även om Skånes näst största klubb halkat ner på seniorsidan och numera är ett topplag i Superettan så gör dom bra resultat på ungdomssidan och har under de senaste säsongerna slussat upp spännande spelare till sitt seniorlag. Bland annat stortalangen Alex Timossi Andersson som för bara några veckor sedan lämnade klubben för giganterna Bayern München. Vet inte om man kan få ett finare kvitto på att man har en fungerande ungdomsverksamhet när man lyckas producera fram en spelare som sedan värvas till en utav världens största klubbar. Helsingborgs ungdomslag brukar enligt mig kännetecknas som välskolade både offensivt och defensivt, där kollektivet är väldigt viktigt. Och just klubbens P03-lag är ett typ exempel på detta där jag haft svårt att peka på spelare som sticker ut i en grupp som är ganska jämnbra utan någon som faller ur ramen. Jag såg dom senast under IFK Göteborgs inbjudningsturnering där dom stod för en väldigt stabil insats, dom är väl organiserade defensivt och jobbar verkligen som en enhet och önskar att spela snabb anfallsfotboll längs marken. Om jag ska lyfta fram någon spelare så får det nog bli den centrala mittfältsstrategen Melvin Alm som jag tycker har ett väl utvecklat spelsinne för sin ålder, värderar bra och fördelar boll på ett klokt sätt.
 • Östers IF – Den gamla klassiska klubben Östers IF från Småland har varit nere och vänt i Division 1 men har trots det lyckats hålla bra struktur på sin ungdomsverksamhet. Klubbens akademi har jag helt ärligt inte någon fantastisk insyn i även om jag känner lite folk som varit och är verksamma i klubben. Men återigen så är det en klubb som med ganska små medel lyckas få fram duktiga spelare, senast får väl ändå Mubaarak Nuh nämnas, debut i landets näst högsta serie Superettan förra året som 15-åring slår högt, i samma veva blev han yngsta spelaren någonsin att debutera i Superettan. Sånt skickar positiva signaler i vilken klubb som helst, att möjligheten att få chansen finns där om man jobbar tillräckligt hårt. Klubbens P03-lag har jag personligen dålig koll på, men på lite omvägar har jag ändå hört att det finns talanger redo att ta efter Mubaarak Nuhs framfart. Bland annat en central mittfältare vid namn André Gustafson som ska vara en trygg och smart spelare med fina ledaregenskaper. En annan spelare som det snackas gott om är Axel Johansson som spelar som kan användas som forward och ytter, en tempostark spelare som är vass en-mot-en. Bägge spelarna representerade Småland under Utvecklingslägret i Halmstad som ägde rum förra veckan.
 • Sollentuna FK – Stockholmslaget Sollentuna räknas som en Sveriges största fotbollsklubbar och har över 3000 medlemmar och en väldigt stor ungdomsverksamhet. Mina kunskaper kring klubben och deras ungdomslag är tyvärr väldigt bristfällig och klubbens P03-lag har jag aldrig haft möjligheten att se men efter att ha hört mig för hos lite folk uppe i Stockholmstrakterna så får jag i alla fall höra att Sollentuna P03 är ett hårt arbetande kollektiv som önskar att rulla boll. Lagets främsta spelare sägs vara kaptenen Hampus Elison som oftast ligger bakom det mesta i anfallsväg för sitt lag.

Summering av gruppen:

I BK Häcken finns kvalité nog att vinna gruppen men jag tror mer på ett kollektivt starkt Helsingborgs i denna gruppen. Svårt att tippa Sollentuna och Öster men ska bli intressant att se hur dem tacklar de två elitklubbarna, alltid kul med ”underdogs” som står upp väl mot jättarna.

 1. Helsingborgs IF
 2. BK Häcken
 3. Östers IF
 4. Sollentuna FK

Grupp 5:

 • GAIS – Den klassiska klubben Göteborgs Atlet & Idrottssällskap skulle jag just nu ranka som Göteborgs fjärde bästa akademi efter att Örgryte IS klättrat förbi dem under dem senaste säsongerna. Men om man ser till klubbens P03-lag så är dem definitivt inte underlägsna sina konkurrerande elitklubbar i staden. Laget har under dem senaste åren växt och fått till sig en rad spännande spelare och kan absolut räknas som ett av de främsta P03-lagen i Sverige. Laget har byggt upp en fin vinnartradition efter att man i höstas vann sin egen elitcup GAIS Open och i våras vann Future Cup. Och sättet dom vinner på är inte någon slumpartad ”sparka & spring”-fotboll utan man försöker spela en metodisk och utvecklande fotboll och ser man till kvalitén på spelarna man har i truppen så förstår man förutsättningarna för att spela attraktiv fotboll finns där. Som sagt så finns det massvis med talang i gruppen, men i den här turneringen tror jag att den spelskickliga mittfältaren Donat Zejnullahu tillsammans med laget målvaktsgigant Nils Stigendal blir oerhört viktiga. Donat med sin fina bollkänsla, säkra passningsfot och kvalité på fasta tror jag kan bli skillnaden i en del tajta matcher. Och vilket lag hade tackat nej till en reflexsnabb målvakt som har pondus och utstrålar självsäkerhet. Gais kan verkligen bli ett lag att räkna med långt in i turneringen.
 • Djurgårdens IF – Djurgården är en klassisk klubb som nästan alltid nämnts i SM-sammanhang under alla år jag varit verksam inom ungdomsfotboll. Men efter ett par år där laget tappat lite grepp i rangordningen gentemot sina övriga konkurrenter i Stockholm så blåser det nu nya friska vindar efter att man kastat om en del i organisationen på ungdomssidan, en del nya tränare men framförallt en ny akademiansvarig vid namn Christian Gentile som jag tror kommer få klubbens ungdomssektion att gå från klarhet till klarhet på sikt. Just P03-kullen i klubben har jag dålig koll på, men när jag kollar in lagets trupp på hemsidan känner jag åtminstone igen några namn däribland mittfältaren Axel Ruda som varit sevärd i yngre år med väldigt fina tekniska egenskaper. Fotbollsmässigt brukar DIFs ungdomslag speglas av en positiv och frejdig anfallsfotboll. Blir spännande att följa.
 • FK Karlskrona – Min kunskap om Blekinge-klubben FK Karlskrona är ganska begränsad men klubbens P01-lag och P03-lag har jag sett vid flera tillfällen genom åren. Och ser man till klubbens förutsättningar som en ganska liten klubb mellan två stora, Kalmar FF och Malmö FF så gör man det bra. De senaste åren har man tappat ett par lovande spelare till de bägge storlagen men även utomlands. Även om klubben säkert gärna hade velat behålla spelarna på hemmaplan ett par år till så är det ett bra kvitto på att man jobbar rätt med sin spelarutveckling. P03-laget i klubben har ofta varit med i SM-sammanhang både för P13 i GIF Nike Cup i Lomma och P14 i Sverigecupen i Karlstad och stått upp bra. Man försöker spela en fin fotboll med stort bollinnehav och det trivs lagets dirigent på mitten troligtvis väldigt bra med. Malte Svensson, en väldigt bollskön lirare med fina fötter och en härlig teknik, inte den största rent fysiskt men han kompenserar det med en skön känsla och tajming för spelet och är nog den spelaren som jag tror kan bli viktigast för laget under turneringen. Utöver mittfältaren så hade klubben sex spelare till som representerade Blekinge under Utvecklingslägret.
 • Uppsala-Kurd FK – En klubb som är ganska ny när det kommer till att mätas med de främsta ungdomslagen i Sverige. Grundades under 2007 och har väl egentligen ingen större ungdomsverksamhet vad jag kan läsa mig till men klubbens U16 lag som spelat i landets högsta U16 serie i år har gått som tåget och leder den på målskillnad framför IFK Stocksund. Klubbens P03-lag är nystartat inför i år så det ska bli intressant att se hur dom står sig i tuff konkurrens med andra mer etablerade lag. Hur som helst så fick man med tre spelare till Utvecklingslägret där mittfältaren Arash Motaraghebjafarpour ska vara den som sticker ut mest och enligt källor ses som lagets stora stjärna och spelar till vardags i klubbens U16. Klubbens ungdomslag har ett rykte att vilja spela en utvecklande och teknisk fotboll, för mig som aldrig sett dom spela så det blir intressant att följa upp.

Summering av gruppen:

Vilka jag håller som favoriter i den här gruppen är ganska självklar om man läser texterna ovan men jag tror trots det att gruppen kan bli ganska öppen med många täta matcher. Men tillslut så tror jag att gruppfavoriterna GAIS tar sig vidare som etta.

 1. GAIS
 2. FK Karlskrona
 3. Uppsala-Kurd FK
 4. Djurgårdens IF

Grupp 6:

 • Vasalunds IF – Solna-klubben som får se sig som klar tvåa i sitt område efter giganterna AIK och kan nästintill ses som en farmarklubb för AIK som genom många år av goda relationer numera även har ett skriftligt samarbetsavtal klubbarna emellan. Klubbens seniorlag åkte ur Division 1 Norra förra året och är i år ganska överlägsen etta i Division 2. På akademisidan så brukar klubbens U17 och U19 stå sig ganska bra men under akademilagen växlar det ganska snabbt och jag tror man har svårt att få behålla sina främsta ungdomsspelare när storklubbarna i stan knackar på dörren. Men positivt är att klubben hela tiden försöker stå för en utvecklande fotboll med mycket fart och med bollen centrum vilket hela tiden ökar möjligheterna för att få fram nya talanger. Just klubbens spelare födda 2003 har jag aldrig sett eller hört något om så där kan jag tyvärr inte berätta så mycket men vi hoppas hursomhelst att vi få se bra fotboll och någon spelare blixtra till under turneringen.
 • IF Elfsborg – Borås-laget som blev Svenska mästare på seniorsidan senast 2012 växer för varje år på ungdomssidan och är alltid med och slåss om SM-guld i U17- och U19-klassen. Man får alltid fram ett par duktiga lirare från egen verksamhet samtidigt som man allt som oftast kryddar med ett par spelare utifrån till akademin i övergången till U16-U17. Blir spännande att se vad dom kommer med i årets Gothia Cup, truppens individer har jag för tillfället ganska svag koll på. Men det jag vet är att laget har en duktig målvakt vid namn Alex Rahm som i slutet på juni var över i Finland på landslagsläger med Finlands P03-landslag. Utöver målvakten så har jag hört att man ska ha en duktig innermittfältare vid namn Mohammed Adam som bidrar till laget med både trygghet och finess i uppspelen. Elfsborgs ungdomslag brukar i regel alltid vara väldigt organiserade både offensivt och defensivt, ganska fysiska och spela 4-4-2 med ett snabbt och effektivt anfallsspel och kommer troligtvis även spela samma typ av fotboll med sitt P03-lag om jag inte är helt ute och cyklar.
 • Jönköping Södra IF – Den klassiska klubben J-Södra från Småland har under dom senaste åren jobbat hårt på ungdomssidan och representeras i både U17 Allsvenskan och U16 Nationell. Mina erfarenheter av att sett klubbens äldre ungdomslag, dvs U16, U17 och U19/U21 är att dom alltid försöker att styra sina matcher med mycket tålamod och stort bollinnehav. Det är inte alltid det leder till segrar, men antalet beslut spelarna får göra med och utan boll när man försöker spela den typen av fotboll tror jag ökar möjligheterna för att utveckla duktiga spelare. Så den typen av fotboll tror jag vi kan vänta oss även från deras P03-lag, eventuellt ett 3-5-2 system, alternativ 4-3-3. Själv har jag aldrig sett klubbens P03-lag spela men har fått höra att dom hade fem duktiga spelare med under Utvecklingslägret nere i Halmstad.
 • Alingsås IF – Nu känner jag verkligen att jag är ute på djupt vatten då Alingsås IF är en klubb jag har riktigt dålig koll på. Men förra året fick jag i alla fall möjligheten att följa klubbens P02-lag som spelade Varbergs GIF Cup och väl där fick jag upp ögonen för en skön lirare som heter Albin Gashi, tänkte att han kanske skulle dyka upp som överårig i år men efter att ha kollat runt lite så upptäcker jag att han numera spelar för Vårgårda IKs A-lag. Så klubbens P03 blir en helt ny bekantskap och det återstår att se om klubben har någon ny Albin Gashi på framfart.

Summering av gruppen:

Tror att detta kan bli en grupp där vad som helst kan hända och jag går in i den med lite förbundna ögon p.g.a. jag inte haft möjligheten att se dessa lagen tillräckligt för att skapa mig en tydlig uppfattning om nivån på lagen och deras spelare. Men ska jag tippa något så går jag på magkänsla och resultat ser ni nedanför.

 1. Jönköping Södra IF
 2. IF Elfsborg
 3. Vasalunds IF
 4. Alingsås IF

De sista grupperna följer i nästa inlägg som släpps imorgon. Har ni tips och funderingar tveka inte att kontakta oss via sociala medier (länkar finner ni här nedan) eller via mail: rudy@ungdomsfotboll.se

//Jonathan Enzo Arnet

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Pojkfotboll

OLKA Sportresor stolt samarbetspartner till Ungdomsfotboll.se

Publicerad

den

Den 13 september i år fyllde bloggen åtta år vilket är hur häftigt som helst. Bloggen har dom senaste åren tagit enorma kliv och växer för varje dag som går. Detta hade självklart inte varit möjligt utan er fantastiska läsare och alla grymma samarbetspartner som stöttat bloggen genom åren.

Läs också: Pia Sundhage har kallat 66 spelare till F15-landslaget & deras läger på Bosön

Ett av företagen som klev in och stöttade bloggen ganska tidigt var OLKA Sportresor. Detta var för fyra år sedan när företaget ville annonsera här på sajten. Minns det så väl, det var en period där man länge gick och funderade på om man skulle fortsätta bevakningen av ungdomsfotbollen eller om man skulle göra något annat. Deras stöttning då var oerhört viktigt och en av dom stora anledningarna till att jag kunde fortsätta med min stora passion.

Idag fyra år senare kan jag stolt berätta att OLKA Sportresor är tillbaka och den här gången som stolt samarbetspartner till Ungdomsfotboll.se. Vi har skrivit ett treårsavtal som börjar gälla från och med idag. Är så otroligt glad över det här och det känns väldigt hedrande att ett sådant stort företag som OLKA Sportresor vill vara en del av Ungdomsfotboll.se.

– Det känns fantastiskt roligt att återigen samarbeta med Rudy och Ungdomsfotboll.se. Vi har under en längre tid följt bloggens passion för ungdomsfotbollen i Sverige och det är en passion som OLKA Sportresor delar. Vi ser fram emot att fortsätta den här resan tillsammans där vi bl.a. kommer besöka utvalda fotbollscuper och lägerdestinationer, säger Joel Gustafsson, VD – OLKA Sportresor

Läs också: Boka ert nästa träningsläger eller cup med OLKA Sportresor

Detta samarbete ger bloggen ytterligare möjligheter att växa och vi kommer att göra många roliga saker tillsammans. Har ni inte bokat in något träningsläger eller några cuper ännu så tycker jag definitivt att ni skall ta hjälp av OLKA Sportresor för att planera era kommande aktiviteter.

Tack för att ni stöttar Ungdomsfotboll.se!

Om OLKA Sportresor

OLKA Sportresor är en av Sveriges största sportresearrangörer och vi har varit verksamma i resebranschen sedan slutet av 1970-talet. Vi arrangerar skräddarsydda träningsläger och cupresor för idrottsföreningar samt fotbollsresor till Europas toppligor, NHL-, Formel 1- och konferensresor. Vi anordnar också resor till andra stora idrottsevenemang såsom EM och VM i olika sporter.

OLKA Sportresor har i många år varit ett starkt och väletablerat varumärke, både bland idrottsföreningar och bland sporttokiga personer som oss själva. Är man stor behöver man vara snäll, det vet alla. Och det är med er som resenärer och er upplevelse i fokus som vi fortsätter att växa och förbättras på det vi gör.

Läs mer om OLKA Sportresor: http://www.olka.se 

//Rudy Alvarado

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget

Pojkfotboll

PAOK vann IFK Göteborg Invitational 2017 – vilket lag vinner årets turnering?

Publicerad

den

För snart exakt ett år sedan var jag på plats när IFK Göteborg Invitational spelades i Prioritet Serneke Arena. Vi som var på plats och följde turneringen kunde se grekiska PAOK ta hem turneringen efter ratt ha besegrade arrangörsföreningen IFK Göteborg med 1-4 i finalen.

Läs också: Guld till grekiska PAOK i IFK Göteborg Invitational 2017

Förra årets turnering bjöd på en väldigt fin inramning och imorgon (fredag) är det dags för årets IFK Göteborg Invitational U15 (P04-lag) och PAOK är ett av lagen som är med i årets turnering.

Här finner ni vilka lag som deltar i årets turnering: 

Grupp 1
Stabaek Fotboll
AIK FF
FC Midjylland
AaB Ålborg
Helsingborgs IF

Läs också: Invitational: Edwin Andersson visade vägen – IFK Göteborg klara för semifinal

Grupp 2
Lyngby BK
IF Brommapojkarna
Ishöj IF
PAOK Thessaloniki
IFK Göteborg

Läs också: Invitational: Bra start av IFK Göteborg i turneringen – två vinster av två möjliga

Turneringen startar imorgon och den startar med en toppmatch direkt när IFK Göteborg ställs mot PAOK kl: 16:00 i Prioritet Serneke Arena.

För spelschema, klicka här!

Självklart kommer vi att vara på plats och bevaka turneringen. Ni följer bevakningen bäst här via bloggen och via bloggens sociala medier.

//Rudy Alvarado

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget

Pojkfotboll

BK Häcken tog viktig seger i guldjakten – Rasmus Wendt tvåmålsskytt

Publicerad

den

I lördags var jag på plats på Gothia Park Academy när BK Häcken tog emot Täby FK i den spännande slutspurten i U19 Allsvenskan slutspelsserie. BK Häcken i toppen mot Täby FK som tyvärr inte tagit några poäng i årets slutspelsserie.

Läs också: Missa inte att se matchen mellan BK Häcken – Östersunds FK

Täby FK var dock inte så enkla att möta, dom lyckades hålla emot BK Häckens starka offensiv länge men så i den 36 minuten fick BK Häcken straff och Rasmus Wendt kunde enkelt trycka dit ledningsmålet. Ett efterlängtat mål då Häcken haft det största spelövertaget. Några minuter efter ledningsmålet kunde Ali Youssef utöka BK Häckens ledning till 2-0, riktigt läckert skott utifrån.

Ali Youssef har jag haft äran att följa sedan tre år tillbaka och han har alltid varit duktig, men nu känns det som att han har tagit enorma kliv i sin utveckling och jag skulle inte bli förvånad om det är så att han närmar sig ett A-lagskontrakt med BK Häcken. Ali leder just nu skytteligan i U19 Allsvenskan och imponerar stort. Jag hade gett honom ett A-lagskontrakt med BK Häcken om jag vore sportchef i klubben, så bra är han.

Man gick till halvtidsvilan med resultatet 3-0 efter att Rasmus Wendt tryckt dit sitt andra mål för dagen i slutminuterna av första halvlek.

Läs också: Häckens Ali Youssef har fått en bra start på säsongen – leder skytteligan

I andra halvlek var det mycket BK Häcken men jag måste ändå säga att jag är imponerade över Täby FK som inte slutade spelade utan fortsatte att kämpa på. Matchen slutade sedan 4-1 till BK Häcken efter mål av Oskar Ali (BK Häcken) och Mathias Ericsson i Täby FK.

Detta var första gången jag sett BK Häckens U19 spela i år och det hör inte till vanligheterna måste jag säga. Är dock väldigt glad över att jag var på plats och fick se dessa talanger visa upp en högklassig fotboll. Skall bli spännande att se vad som händer med dessa spelare framöver. Kul att Kevin Ackermann var med och spelade den här matchen, helt rätt med tanke på att han inte får så mycket speltid med A-laget för tillfället.

Läs också: Kevin Ackermann med på listan över världens bästa 17-åringar

Lördagens seger tog BK Häcken till en andra plats i serien och man ligger en poäng (22 poäng) efter serieledande IFK Göteborg (23 poäng). Lagen har två matcher kvar att spela varav den sista matchen är just mellan BK Häcken och IFK Göteborg. Den matchen kommer att spelas den 27 oktober kl: 14:00 på Bravida Arena. Vilken match det kommer att bli, längtar redan.

(Ettan och tvåan i serien får även plats i Skandinaviska Mästerskapen här i Göteborg den 16-18 november)

//Rudy Alvarado

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget
Annons

Facebook

Populärt

kia newbody forenadebil agoodchoice stanno Oderland alvarado

Copyright © 2018 Alvarado Sport & Media