Connect with us

Blogg

Föreläsningen med Björn Andersson (Bayern München), helgens stora höjdpunkt

Nordiska tränarkonferensen börjar lida mot sitt slut här i Prioritet Serneke Arena. Konferensen startade i fredags med en paneldebatt där Lars Lagerbäck, Håkan Ericsson och Janne Andersson deltog under ledning av Stefan Lundin som är sportdirektör i Svensk Elitfotboll. Ämnet man pratade om var utveckling av Nordiska fotbollspelare till internationell fotboll.

Sedan avslutades fredagen med några praktikpass ute på fotbollsplanen där föreläsare som Björn Andersson (Bayern München), Jose O. Vazquez och Cristian F. Solari (fotbollstränare från Argentina) och Richard Hartis (National Goalkeeping Coach U18-U20, the FA) höll i ett pass för att visa upp några övningar och hur dom jobbar.

Lördag

Lördagen bjöd på lite mer matnyttiga föreläsningar och dagens inleddes av Paul McGuinness som tidigare varit U18 tränare hos Manchester United. En väldigt bra föreläsningen där man fick inblick i Manchester United som klubb men även hur han har jobbat med dom unga spelarna i klubben. Han pratade om hur viktigt det är att ha en bra organisation i klubben där alla är villiga att jobba mot samma mål. Allt från styrelsen, a-lagstränarna och ner till dom yngsta. Familj, var det ordet han använde mest.

Han pratade också om hur viktigt det var med individuell träning eller som han kallade det för: Personal Coaching. Då ingick det inte bara träning utan även samtal med spelarna där man pratar om senaste matchen, familjen, skolgång och så vidare. En mycket matnyttig och intressant föreläsning.

Efter lunch fick man välja mellan olika föreläsningar. Jag valde att lyssna på Björn Andersson som jobbar som scout för Bayern München. Han har varit i klubben i mer än 25 år, han spelade för klubben under 70-talet och har sedan många år tillbaka jobbat som scout för klubben.

Läs också: En härlig helg med Tränarsymposiet & FC Barcelona

Jag fick chansen att lyssna på honom under Tränarsymposiet i Skövde för två eller tre år sedan och har sedan dess älskat hans sätt att se på fotboll. Precis som i Skövde så gick jag ut från föreläsningen med massvis med inspiration och glädje. Han bekräftade många av mina tankar om hur vi bör utveckla våra fotbollsspelare och hur organisation kring detta bör se ut. Får ni chansen att lyssna på honom någon gång så gör det, det rekommenderas starkt.

Söndag

Idag söndag så är det ett lite kortare program och tränarkonferensen avslutas vid lunch. Vi har precis hört Arnar Bill Gunnarsson (Director of Education for the Icelandic Football Association) som pratade om hur dom jobbar i Island. En intressant punkt han tog upp är att på Island så är dom ca 340 000 invånare och i Göteborg är vi runt 550 000 invånare. I senaste EM så gick man till kvartsfinal, rätt imponerade med tanke på invånarantalet på Island. Hur kommer det sig att dom lyckades ta sig så långt?

Nu väntar jag på den sista föreläsningen här på tränarkonferensen, på schemat står ämnet: Kan nästa Maradona komma från Norden? Föreläsarna är Viggo Strømme (Expert på Sydamerikansk fotboll) tillsammans med fotbollstränarna från Argentina Jose O. Vazquez och Cristian F. Solari.

Läs också: Har ni hört talas om Tanner Speed Academy?

Är väldigt nöjd med den här tränarkonferensen. Det är första gången man genomför den här konferensen och man har gjort det med bravur. Kul att man valt att lägga den här i Göteborg och Prioritet Serneke Arena. Helt rätt plats för sådana här konferenser.

Tack till Eurotravel Sports för att jag fick komma!

//Rudy Alvarado

Anmäl dig till Nyhetsbrevet

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Nu kör vi Football Speed day igen! Boka in 2 januari

Ungdomsfotboll

Vill du bli snabbare med & utan boll? Anmäl dig till Football Speed Day

Ungdomsfotboll

SM-Guld till Umeå IK

Flickfotboll

Spikat! Då kommer SM-finalen mellan IFK Göteborg & Umeå IK att spelas

Flickfotboll

Följande lag är klara för semifinal i IFK Göteborg Invitational

Flickfotboll

Malmö FF är ett av lagen som kommer till Göteborg nu till helgen

Flickfotboll

IFK Göteborg tog tre viktiga poäng i jakten på final

Pojkfotboll

Systrarna Svanström sköt IFK Göteborg till SM-semifinal

Flickfotboll

Anmäl dig till Nyhetsbrevet

Copyright © 2022 Alvarado Sport & Media

Connect
Anmäl dig till Nyhetsbrevet