Connect with us

Pojkfotboll

Första landskampen för P03-landslaget avklarad ” Det är något som jag drömt om hela livet”

I måndags förmiddag landade den svenska P03-landslagstruppen som fått äran att representerar Sverige i dubbellandskamperna mot FinlandHelsingfors flygplats. Första dagen bestod utav ett lättare träningspass för att komma igång lite och en del teorigenomgångar medan man på matchdag (läs: igår) hade ett lättare träningspass på förmiddagen för att aktivera sig lite inför matchen och sedan givetvis en längre matchgenomgång.

Läs också: Följande spelare är uttagna till P16-landslaget & landskamperna mot Slovakien

Man pratade inför matchen om att försöka sätta nivån tidigt genom att vara noggranna i passningsspelet och flytta bollen snabbt samtidigt som man väntade sig en tuff match mot ett bra motstånd som redan spelat ett par landskamper och man pratade även om att vara fokuserade på fasta situationer.

577 personer hade tagit sig till soliga Nikkilän Urheilukenttä för att se landskampen mellan de två nordiska grannländerna och det var upplagt för en fin tillställning.

Matchen hade knappt hunnit börja innan första chansen var framme för gästerna när man lyckades frispela Holger Olsson i straffområdet efter fint spel på högerkanten, men man gick miste om drömstarten då avslutet tyvärr gick rakt på en finska målvakten.

Istället vände spelet åt andra hållet och Finland ställde om blixtsnabbt och via skott i stolpen satte man sedan även bollen i mål, men det blev avvinkat för offside och det såg rätt ut ifrån där jag satt.

Spelet var väldigt ängsligt i första 15 minuterna och man märkte att det var mycket nerver som gjorde att spelet svängde ständigt. Finland såg något bekvämare ut än svenskarna inledningsvis, kanske ganska förståeligt då Finland samlat på sig lite rutin från tidigare landskamper. Men efter den dryga kvarten så lyckades Sverige ta tag i det bra och kändes helt plötsligt lite hetare än Finland i den första halvleken. Bortsett från mittfältaren Holger Olssons fina möjlighet i inledningen så hade bland annat anfallaren Edwin Andersson en fin chans när han med sin fart och skicklighet bröt sig igenom på högersidan i straffområdet och testade ett tungt skott som Finlands målvakt starkt tippade till hörna.

Läs också: https://www.ungdomsfotboll.se/foljande-spelare-ar-uttagna-till-p15-03-landslaget/

Finland skapade också dem ett par farliga anfall, främst på sin högerkant där yttern Ahmed Ramy Elged ständigt var ett orosmoment tillsammans med sin kantkollega Tegra Mukuna. Stundtals så kändes det som de båda hittade kunnat hitta varandra med förbundna ögon, men även om de båda var väldigt samspelta så lyckades man inte få fram det där sista som ska mynna ut i mål.

Matchen gick till halvtid med 0-0 men i andra halvlek så kändes det som att Finland tappade andan lite. Man fortsatte att öppna spelet bra men hade väldiga problem med att etablera det högre upp i banan och Sverige kändes både piggare och hungrigare.

Det kändes länge som att Sverige skulle ta hem det efter att man skapat bra många fler målchanser än finnarna och tryckt dem ganska långt ner i banan. Har faktiskt svårt att komma ihåg att finnarna skapade något riktigt farligt läge överhuvudtaget i andra halvlek.

Inte allt för sällan iscensattes Sveriges chanser efter att Edwin Andersson som under första halvlek såg lite låst ut brutit sig loss och vikt inåt från högerkanten och varvade farliga skott med sin vänsterfot med fina inspel men utan resultat.

Istället lyckades Finland stå emot det svenska trycket och kunde i den 75:e spelminuten via en inläggsfrispark från sin vänsterkant gör 1-0. Det var en fint slagen svepande frispark från kaptenen Lasse Ikonen som hittade mittbacken Miika Koskela som fint kunde nicka in bollen efter att bollen nått precis över den svenska mittbacken Casper Widell.

Efter Finlands ledningsmål så låg Sverige på intensivt sista fem minuterna men utan att få något med sig. Matchen slutade 1-0 till hemmanationen och besvikelsen var förstås stor hos de svenska spelarna.

Så här säger Sveriges lagkapten Robin Glavak om matchen till ungdomsfotboll.se:

– Jag tycker vi gör en okej match, men jag tycker samtidigt att vi borde vunnit med tanke på alla dem farliga lägena vi skapade. I andra halvlek tycker jag att vi kontrollerar matchen riktigt bra och det kändes som att vi hade segern i våra händer men vi satte ej våra chanser.

Om känslan att få göra landslagsdebut och till och med få göra det som lagkapten säger han:

– Det var en sjuk känsla att få ta på sig landslagströjan, det är något som jag drömt om hela livet liksom. Sen att även bli utnämnd till kapten på det känns riktigt stort, det största jag varit med om så här långt.

Att Sveriges trupp innehåller många duktiga spelare är det inget snack om, talang finns det gott om. Men man såg tydligt vilka spelare som hade huvudet med sig in i matchen och kunde kontrollera känslorna och den anspänning som man självklart får i sådana här sammanhang. En del spelare valde att synas mer än andra och väljer att spela svårt, ibland svårare än vad man egentligen hade behövt göra, medan en del spelar enkelt för att slippa dem där riktigt prövande situationerna. Det gäller att försöka hitta en balans och inte tänka så mycket på vad som kan gå fel utan mer på vad som kan gå rätt. Att våga spela loss där ute, kunna klappa sig på bröstet och komma ihåg att man är utvald för att förbundskaptenerna anser att man är tillräckligt bra för att vara med där.

Läs också: Följande spelare är uttagna till P15/03-landslagets första dubbellandskamp

Sveriges trupp måste jag ändå säga att jag har ganska bra koll på spelarna och deras kvalitéer men en spelare jag tidigare aldrig sett var Filip Persson som till vardags tillhör Jönköping Södra IF. En väldigt fin spelartyp, spelade som central mittfältare igår, han har en fin teknik och god passningsförmåga, samtidigt som hans spelsinne ger han möjligheten att hitta fina och öppnande passningar. Alltid kul att bekanta sig med nya spelare i dessa sammanhang, blir spännande att följa framöver.

Värt att nämna är att Finland innan denna landskamp redan hunnit avverkat sin internationella debut för detta landslag i en tre-nationsturnering i Slovakien där man stötte på Ungern (5-2 förlust), Polen (2-0 förlust) och hemmanationen Slovakien (3-2 seger). Förändringarna i den finländska truppen till denna samling var trots det ganska stor. Man hade med sig fem stycken debutanter samtidigt som man saknade en del av sina främsta spelare i denna årskull som tillhör storklubben HJK Helsinki (Finlands ledande akademi) som inte ville släppa sina spelare den här gången på grund utav klubbens deltagande i prestigefyllda ryska turneringen Morozov Tournament med lag som bland annat, Sporting Lissabon, Juventus, Marseille och Sevilla.

Men nu är i alla fall första matchen avklarad och jag hoppas verkligen den svenska truppen återvinner den stora besvikelsen från gårdagens förlust till extra tändvätska och kommer igen på torsdag då returmötet väntar klockan 16:30 (svensk tid) på Kelavan Urheilupuisto. Då finns jag på plats igen, till dess, må bäst!

//Jonathan Enzo Arnet

Anmäl dig till Nyhetsbrevet

Populärt

Sverige gör sig redo för F17-EM Sverige gör sig redo för F17-EM

Sverige gör sig redo för F17-EM

Flickfotboll

Fotboll och studier kombineras i unikt koncept Fotboll och studier kombineras i unikt koncept

Fotboll och studier kombineras i unikt koncept  

Ungdomsfotboll

Dana Cup – en internationell ungdomsturnering av högsta klass Dana Cup – en internationell ungdomsturnering av högsta klass

Dana Cup – en internationell ungdomsturnering av högsta klass

Ungdomsfotboll

HJK Helsinki tog hem guldet i Lohilo Girls Elite Cup 2024 HJK Helsinki tog hem guldet i Lohilo Girls Elite Cup 2024

HJK Helsinki tog hem guldet i Lohilo Girls Elite Cup 2024

Flickfotboll

Några av Nordens bästa flicklag intar Växjö Några av Nordens bästa flicklag intar Växjö

Några av Nordens bästa flicklag intar Växjö

Flickfotboll

Lev som ett fotbollsproffs och studera samtidigt

Ungdomsfotboll

Dags för F15-landslaget att spela sina första landskamper - här är första truppen Dags för F15-landslaget att spela sina första landskamper - här är första truppen

Dags för F15-landslaget att spela sina första landskamper

Flickfotboll

Första landskamperna för P15–landslaget väntar ­– följande spelare har blivit kallade Första landskamperna för P15–landslaget väntar ­– följande spelare har blivit kallade

Första landskamperna för P15–landslaget väntar ­– följande spelare har blivit kallade

Pojkfotboll

Anmäl dig till Nyhetsbrevet

Copyright © 2024 Alvarado Sport & Media

Connect
Anmäl dig till Nyhetsbrevet