Connect with us
Foto: Johan Almblad.

Intervjuer

SUPERSÖNDAG: Enskede IK – Från toppning och selektering till årets förening

Foto: Johan Almblad


Ibland är det svårt att se att man kanske inte sitter på det rätta svaret. Ibland är man så bekväm att man blundar för att förändringens väg är den man behöver vandra. Men ibland hittar man styrka och motivation att våga testa, våga ta ställning och våga utvecklas. Den styrkan hittade Stockholmsklubben Enskede IK.

– Jag är så stolt över att vara en del av en förening som öppnade sig för ett nytt sätt att tänka, säger Enskede IK:s Magnus Pettersson i veckans Supersöndag.

Man kan nästan tro att vi är kvar i Göteborg, på sättet som regnet blåser in i våra benmärgar och piskar våra kinder. Men vi befinner oss i södra Stockholm. På en av planerna på Enskede IP lattjar fem-sex barn med neongula fotbollsskor och regnglänsande fotbollar. Ledaren som lattjar med dem har en dyngsur överdragsoverall. Men trots vädret ser ut att ha väldigt roligt.

Inne i det lilla huset vid sidan av planen sitter Magnus Pettersson. Han sitter numera i sportkommittén i föreningen och har varit en del av Enskede IK sedan 2007. Vi har bett honom att berätta om den resa som Enskede IK gjort från att vara en selekterande och toppande klubb, till att ta emot pris på Fotbollsgalan 2016 – efter att ha fått utmärkelsen Årets barn- och ungdomsförening.

Läs också: Blogg – “Vågar vi hoppas på att framtiden är ljus?”

När Magnus kom till klubben för tio år sedan visste man inget annat än att det sättet man arbetade på var rätt. Vid elva års ålder valdes de allra bästa spelarna i årskullen ut och fick komma med i ett förstalag. Resten fick besked att de inte var bra nog.
– Ofta slutade det med att barn till tränare tog platser, de hade ju duktiga föräldrar som hade tränat dem och stimulerat dem. Klubben stod kvar med 70-80 barn som det var svårt att hitta tränare till. De var 11 år, berättar Magnus som var tränare för en av grupperna pojkar födda -01 när det var dags för deras gallring 2012.

Man lutade sig mot valda sanningar och anekdotisk kunskap. Det hade alltid varit på det där sättet så visst måste väl det vara det rätta? Men i och med att selekteringsprocessen nått Magnus lag började han läsa på bland forskningsrapporter och böcker i ämnet. Och det han hittade var mängder av svar som sade att Enskede IK arbetade på helt fel sätt, modern forskning visade på att selektering i tidig ålder snarare hämmade talang och framgång för individerna. Magnus fick även kontakt med Fredrik Sundqvist, utbildningsansvarig i Azalea BK, som skrev en bok om ungdomsfotboll och just dessa frågor som Enskede stod inför. Fredrik besökte Stockholmsklubben på hösten 2013 och höll ett seminarium om hur man arbetade i Göteborg.
– Efter att Fredrik varit uppe så satte vi ihop en arbetsgrupp som skulle gå igenom den moderna forskningen som fanns. Vi grottade ner oss, skrev och tog den till oss. Sedan sammanställde vi allt i en rapport.

Enskedemodellen tas fram

Rapporten rörde allt ifrån fördelarna med multiidrottande till risken att förlora spelare om man inte ger dem bekräftelse för det arbete de lägger ner. Den tog upp olika typer av lärande inom idrotten, vikten av det sociala sammanhanget och biologiska aspekter när det kommer till hjärnan och mognad hos de utövande barnen. Man upprepade även riktlinjer och regler från FN:s barnkonvention, Idrotten Vill och Statens idrottspolitiska mål. Slutsatsen landade framför allt i att en bred verksamhet med senarelagd selektering inte står i motsatsförhållande till att fostra framtida elitspelare utan är istället en effektivare modell med färre inslag av psykisk och fysisk ohälsa. Baserat på denna rapport kunde arbetsgruppen sedan ta fram ett förslag på en ny utvecklingsmodell för Enskede IK. Och tillsammans kunde gruppen sedan möta argument och involvera andra i det nya förslaget.

Det fanns såklart utmaningar i att genomföra en så stor förändring som arbetsgruppen presenterade. Tänk om styrelsen skulle tycka att det var ett för stort projekt? Tänk om ledarna motsätter sig det nya förslaget? Tänk om föräldrarna sätter sina barn i en annan klubb?
– Men det visade sig att den stora massan har sympatiska värderingar. Och engagemanget från ledare när de fick reda på att de skulle få träna alla sina spelare fram till och med att de var 15 år blev snarare större. Det blev ingen spelarflykt, som vissa befarade, säger Magnus.

Läs också: Blogg – En hyllning till klubbarna som fattat vad allt handlar om

Den nya utvecklingsmodellen klubbades igenom på våren 2014 och nu är selektering i de yngre åldersklasserna helt borttagen. Enskedemodellen, som den nya modellen kallas, syftar bland annat till att skapa starka sociala band bland de tusentals barnen och ungdomarna, för att de ska känna samhörighet och trygghet i sitt fotbollsutövande. Alla ska ha samma förutsättningar och få samma möjligheter till utveckling. En del andra föreningar har hört av sig för att få råd och representanter från Enskede IK har varit på Stockholms fotbollsförbund och föreläst om Enskedemodellen.
– Det är klart att det varit tufft ibland. Vi är 2 400 medlemmar så det vore konstigt om vi inte hade konflikter, men en konflikt kan också svetsa gruppen samman ännu fastare om den hanteras korrekt.

Vad är det som gjort Enskedemodellen så framgångsrik?
– Den ökade delaktigheten. Jag kände själv att föreningen kom och tog över de spelare jag tränat i 5-6 år, helt plötsligt dög inte jag som tränare. Och föreningen bad om lojalitet från spelare, tränare och föräldrar, men sedan kom föreningen och plockade de spelare de tyckte var bäst till en ny träningsgrupp och så stod vi andra kvar. Men nu är vi alla mycket mer engagerade och lojaliteten går åt båda håll.

 

Magnus Pettersson. (Foto: Kajsa Kalméus)

Andra fördelar med den nya modellen är att föreningen fått helt nya förutsättningar när det kommer till träning. Magnus berättar att eftersom juniorerna numera är så många, det är inte bara några enstaka som valts selekterats ut, så kan de hjälpa till med träningar av de yngre spelarna. Pojkar och flickor födda -01 har nu tagit hand om träningar för småttingarna födda -11, de som är födda -02 har tagit hand om barnen födda -12. Även målvakterna i sjumannalagen har fått andra förutsättningar i sin träning.
– I vår 01-klass har vi sex målvakter. Det ger oss helt plötsligt möjligheter att ha enskilda målvaktsträningar för ungdomslagen. Det hade aldrig gått om vi bara hade ett eller två juniorlag med två målvakter. Men nu tränar dom både flickor och pojkar i de yngre åldrarna. Det är en typ av återbetalningseffekt vi börjar få, tack vare att vi är så många.

En annan viktig del att lyfta är den sociala fonden som Enskede IK länge haft i samarbete med sin huvudsponsor BEA. Där ges barn och ungdomar med tuffare förutsättningar en möjlighet att söka stöd för att ha råd med avgifter och fotbollsmaterial.

“Föreningen vågade titta på sig själva”

Den framgångsrika förändringen gjorde att Enskede IK år 2016 blev utsedda till Årets barn- och ungdomsförening. Något som gav föreningen, och alla som kämpade i den, ett kvitto på att de valt rätt inriktning. Tre av Enskedes representanter fick i november ifjol kliva upp på Fotbollsgalans scen och ta emot priset efter den stora förvandlingen.
– Det var ju en stolthet, såklart, minns Magnus.
– Det är så många som jobbat med detta, utan så mycket engagemang från hela föreningen, alla hundratals ledare och styrelsen hade det aldrig gått.

Vad är du mest stolt över när du ser tillbaka på denna resan?
– Jag är nog mest stolt över att jag hamnade i en förening som var öppen för att ta emot modern kunskap, som forskningen till exempel. Och som faktiskt förändrade sig. Det är en av Sveriges fem största föreningar, och att man brett i föreningen vågar ta det klivet utan att man vet vad som ska hända… Femtio personer hade ju kunnat dra någon annanstans över en natt. Det visste vi ju inte. Men att föreningen vågade titta på sig själva, inse att det man höll på med inte var speciellt modernt eller värdigt och sedan ta beslutet att ge sig in i det förändringsarbetet, det är jag nog allra mest stolt över.

Det regnar fortfarande utomhus när vårt samtal med Magnus börjar lida mot sitt slut. Det har hunnit bli mörkt. Men i Enskede IK:s historia finns så mycket ljus och värme att man knappt lägger märke till det ruggiga novembervädret. Denna förening har fattat grejen. Alla ifrån högsta styrelsemedlemmen till ungdomen som leder fotbollsskolan för femåringarna. Barn tillåts numera vara barn, tillåts drömma och ha kul utan att känna prestationsångest eller sorg över att bli bortvald. Talanger och elitspelare kommer att frodas tillsammans med de som bara spelar fotboll för att träffa sina vänner och vill komma bort från tjatiga föräldrar och syskon ett par gånger i veckan. Enskede IK lutar sig numera mot evidensbaserad forskning och de förstår att utveckling och lärande inte är linjärt, inte heller talang. Föreningen vet att man kommer få fram ler elitspelare med detta moderna sätt att tänka.
– Man ska inte glömma att alla drivs av en inre motivation. Vill man bli duktig då blir man det. Och Enskedemodellen ska inte motverka det på något sätt. Men, vi ska också tillåta dem som bara spelar för att det är roligt att vara med. Vi kommer att få fram duktiga elitspelare ändå, säger Magnus.

Läs också: Supersöndag – Möt Stiftelsen Dunross

 

Anmäl dig till Nyhetsbrevet

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Dana Cup 2024 blev en stor succé Dana Cup 2024 blev en stor succé

Dana Cup 2024 blev en stor succé

Ungdomsfotboll

Truppen till första landskamperna för P15–landslaget Truppen till första landskamperna för P15–landslaget

Truppen till första landskamperna för P15-landslaget

Pojkfotboll

Truppen till första landslagslägret för F15-landslaget Truppen till första landslagslägret för F15-landslaget

Truppen till första landslagslägret för F15-landslaget

Flickfotboll

Sverige gör sig redo för F17-EM Sverige gör sig redo för F17-EM

Sverige gör sig redo för F17-EM

Flickfotboll

Fotboll och studier kombineras i unikt koncept Fotboll och studier kombineras i unikt koncept

Fotboll och studier kombineras i unikt koncept  

Ungdomsfotboll

Dana Cup – en internationell ungdomsturnering av högsta klass Dana Cup – en internationell ungdomsturnering av högsta klass

Dana Cup – en internationell ungdomsturnering av högsta klass

Ungdomsfotboll

HJK Helsinki tog hem guldet i Lohilo Girls Elite Cup 2024 HJK Helsinki tog hem guldet i Lohilo Girls Elite Cup 2024

HJK Helsinki tog hem guldet i Lohilo Girls Elite Cup 2024

Flickfotboll

Några av Nordens bästa flicklag intar Växjö Några av Nordens bästa flicklag intar Växjö

Några av Nordens bästa flicklag intar Växjö

Flickfotboll

Anmäl dig till Nyhetsbrevet

Copyright © 2024 Make SoMe Noise AB

Connect
Anmäl dig till Nyhetsbrevet