fbpx
Följ oss

Uncategorized

Ola Larsson: Att spela fotboll med huvudet (Del 6 av 13)

Publicerad

den

Detta är del 6 av 13 där jag undersöker hur ett antal föreningar och organisationer, både i Sverige och utomlands, arbetar med att utveckla spelarnas förmåga till att ta kreativa beslut. Frågeställningarna är följande:

  • Hur arbetar de olika tränarna jag träffar med att utveckla förmågan hos spelarna att ta kreativa beslut? Vilka likheter och skillnader i sättet att arbeta på finns det?
  • Vilken väg ska man välja som förening om man vill utveckla kreativa fotbollsspelare?

IN_StefanBillborn

Stefan Billborn har tillbringat hela sitt vuxna liv med fotbollen, först som ledare i förortsklubben Rågsveds IF i Stockholms södra förorter, sedan som en av grundarna till det som idag är IF Brommapojkarnas framgångsrika akademi. Idag gör Stefan sitt första år som ansvarig för BP:s A-lag, men han har tillbringat nästan 20 år som ungdomstränare, varav 15 år i BP.

Jag träffar Stefan i köket hemma hos honom, en lägenhet på tolfte våningen i ett av Stockholms högst belägna hyreshus. Utsikten över Stockholms västra förorter är fantastisk, en verkligt inspirerande miljö för ett samtal om utsikten för att skapa fotbollsspelare som har förmågan att ta kreativa beslut.

Kreativa beslut

Vad är ett kreativt beslut för dig?

Ett kreativt beslut är att göra någonting som är oväntat för motståndaren. Ett kreativt beslut är också att kunna lösa en situation på det sättet som inte är det uppenbara, att kunna göra det oväntade och att kunna göra det man vill med bollen. Kan du inte göra det du vill med bollen spelar det ingen roll, då har du inte förmågan att vara kreativ ändå. Jag kan ha världens idéer om hur jag vill måla en tavla och se en bild framför mig, men jag kan ändå bara rita streckgubbar. Då är det jävligt svårt.

Så om du skulle definiera kreativitet skulle du ha med förmågan att faktiskt utföra det som du tänker?

Ja, för att så fort du tillför press, så fort det blir en motståndare som ska ta bollen och det börjar gå fortare, då måste du också kunna ta beslut. Då måste du ta snabba beslut också, även om de är kreativa eller inte. Men för att kunna ta snabba beslut så måste du ha tränat på att ta snabba beslut. För att kunna träna på att ta snabba beslut så måste du ha snabb teknik. För att kunna ha snabb teknik så måste du ha en grundteknik. Du kan träna teknik när du blir äldre genom strukturerad träning, men att träna kreativitet när du blir äldre, det blir omöjligt. När du är äldre gör du hela tiden riskbedömningar och då kommer detta att bromsa dig som fotbollsspelare vilket gör att du inte kommer att komma upp i tillräckligt hög hastighet för att ta beslut som faktiskt kan straffa en motståndare.

När du blir äldre, då blir du mer kalkylerande, vare sig du vill eller inte och då tappar du momentum – det tar för lång tid att göra det som är kreativt på impulsivitet, på spontanitet. Du saknar impulsiviteten och spontaniteten som du kan tillgodogöra dig när du är liten. Du kan bli en teknisk spelare när du är äldre men du kan inte bli en kreativ spelare.

Det är spelare som kan ta de snabba och kreativa besluten som avgör matcherna. Titta på Spanien, där alla spelare är supertekniska. Sen är ju detta i relation till nivå. Det måste man ju vara medveten om. Det är ju fortfarande få spelare, trots att alla är supertekniska, som kan avgöra matcherna. Och det är ju oftast den som kan ta en 2 vs 2 situation till en 2 vs 1 situation som avgör matcherna.

Tränarens roll

Om man ska skapa en kreativ spelare som tränare, måste jag vara kreativ själv då? Måste jag ha några speciella egenskaper som tränare för att skapa kreativa spelare?

Egentligen tror jag att det handlar om sunt förnuft. Jag tror inte att det är så många tränare som ställer sig frågan – ”är det sunt förnuft det jag håller på med?”. Att ta allting steg för steg, det är vad det handlar om. Det finns spelare som tar sig fram som inte behöver handledning, men då pratar vi om en på miljonen, inte en på 10 eller en på 100, vi pratar om en på miljonen. Och då kanske du måste vara kreativ som tränare, kreativ på det sättet att du ska entusiasmera spelarna, uppmuntra dem, så att du får dem att träna på samma sak utan att de kanske vet om det. Det handlar ju ändå om att det är repetitivt. Men kreativiteten får du inte fram genom att vara repetitiv, den får du fram genom smålagsspel och situationer när spelarna måste lösa situationerna utan några riktlinjer över huvud taget. Men för att komma dit måste du vara repetitiv och det kan ju vara tråkigt. Men när barnen är riktigt små, då måste man skapa en miljö så att de får repetera saker och ting. När de är små förstår de inte vad som är bra eller dåligt, du kan få dem att klättra upp och ner för ett stängsel hundra gånger och de kommer inte att reagera. Antingen älskar man det eller så tycker man att det är skittråkigt, men barnen kommer att göra det ändå när de är riktigt, riktigt små. Det är när spelarna är äldre som de kommer att börja ifrågasätta.

Den optimala träningen för kreativiteten är fritt spel under full press. Men för att den formen av träning ska vara givande så måste du ha baskunskaper. Det är också så att om du sedan vill att det ska kunna gå fortare, mot bättre och bättre motstånd, då måste du höja detta ännu mer. Det är sådant som främjar kreativitet. Isolerad repetitiv träning främjar inte kreativiteten, däremot är det en förutsättning för det. Vad spelar det för roll om jag ser att jag ska spela bollen från höger till vänster om jag inte kan träffa bollen med foten? Det har ju ingen betydelse för spelet över huvud taget. Jag menar, för att kunna ta snabba beslut måste du ha snabba fötter.

Allting måste tas steg för steg, det är klart att om vi spelar tre mot tre eller fyra mot fyra så finns det mycket mer möjligheter till utlopp för din kreativitet eftersom du har bollen mer än i elva mot elva. Om du är en Premier League-spelare kanske du ska träna din kreativitet i den positionen som du är aktuell i. Sedan kan du ändå bryta ner det. Du behöver inte spela elva mot elva för det. Men om du är högerytter kanske man ska sätta ut dig i den positionen tillsammans med försvarsspelare och kanske medspelare i relation till dig, och så spelar man in bollen till dig från olika vinklar och så försöker man lösa situationerna. Men när du är 10-11 år och du redan har tillgodogjort dig en bra grundteknik, då kanske inte är det som är det främsta, då kanske det handlar om andra saker.

Kreativa miljöer

Finns det miljöer som är mer kreativa än andra och tror du att dessa miljöer i sådana fall kan påverka till att skapa kreativa fotbollsspelare?

Ja, det är klart att det finns.

Hur skulle de i sådana fall se ut?

Först och främst är en kreativ miljö som uppmuntrar dig till att ta egna beslut, att utmana, att försöka och som inte är straffande. Det är det absolut viktigaste. Det kan vara både från tränare, medspelare och föräldrar – det är många faktorer i en sådan miljö. Det handlar också om att en miljö ska vara åldersadekvat och adekvat i förhållande till din förmåga. Om man ska nivågruppera vid träning – man är ju beroende av olika avstånd, olika grader av press, olika tempo på bollen, olika krav på teknisk snabbhet beroende på vilken nivå du är på – då måste du träna det med spelare som kan ge dig rätt utmaning. Det kanske är det som är nackdelen på skolgården när du spelar femton mot femton, det är de tre största som kommer att ha bollen hela tiden. Fotboll är, sett ur det perspektivet, världens sämsta skolidrott!

En kreativ miljö är alltså en tillåtande attityd från tränare, spelare, föräldrar till att spelarna ska få ta sina egna beslut?

Jag tror snarare till och med att en kreativ miljö kan vara en kravfylld miljö, men då ska kraven vara sådana att man ska försöka, att man ska ta initiativ och att man ska spela med självförtroende och utstrålning och alla sådana bitar. Sådant kommer inifrån och det måste man bygga upp på träning.

Först så repeterar man olika moment på träning, sedan utvecklar man det i smålagsspel och sedan tar man det till matchen. Eller så tar man det till att bli kreativ. Det är de tre stegen. På samma sätt som du på sådant sätt graderar press genom avstånd och med hjälp av medspelare så kan du givetvis gradera beslutsfattandet också. Men kreativiteten är en frihet att ta helt fria beslut och framför allt att göra det helt oväntade. För att kunna ta snabba beslut måste du ha snabba fötter så att du egentligen inte behöver bry dig om bollen.

Först lägger man grunden, att träna teknik utan press över huvud taget. Sedan tränar man teknik under press i mindre spel så att det blir en färdighet. I slutändan handlar det om att sätta in det i en strategi eller matchplan i relation till position så att det kan ge nytta för laget. Om man som tränare är smart hela tiden så kan man skapa detta själv – ”nu har vi tränat det här momentet, nu vill jag att spelarna ska kunna utnyttja detta kreativt i ett mindre spel. Hur organiserar jag det mindre spelet då?” Det kan vara en otrolig skillnad om du spelar mot en linje, om du väljer att spela mot två mål, om du spelar mot ett mål, om du spelar tre mot tre, fyra mot fyra, om du spelar med extra spelare, för att situationerna ska uppstå så att du omedvetet tränar på det momentet som du har repeterat innan. Då måste du vara kreativ som tränare, eller bara ha vanligt sunt förnuft. Men du måste reflektera över vad du gör.

Den miljö du skapar som tränare, formar kreativiteten. Fotboll blir ju fantastiskt först när du kan dribbla, när du kan passera en motståndare, när du kan göra saker med bollen. Då blir det en drivkraft. Jag har otroligt svårt att tro att man kan uppskatta fotboll som liten om du inte kan ta initiativ med bollen, om du inte kan dribbla. Att lyckas med att kunna passera en motståndare och kunna göra saker med bollen, det är ju det som är drivkraften och motivationen. För att fortsätta och för att träna själv och för att få ihop de timmarna som man måste få. Om inte det stimuleras då är det svårt.

Isolerad träning

Du har en förkärlek för isolerad träning och brukar ofta prata om att isolerad träning ”är allting som inte är fritt spel”. Och du har i denna intervju sagt att den optimala miljön för att träna kreativiteten är just det fria spelet. Kan en isolerad övning enligt din definition vara en kreativ miljö?

Definitivt. En kreativ miljö är egentligen där du får ta beslut, där du får lyckas. Om du lyckas så stimulerar det till mer initiativ och till mer träning och högre självförtroende. Kreativitet handlar om att hitta lösningar och om inte lösningarna är givna, då kan det absolut vara en kreativ övning. Om du går från en repetitiv träning till att utveckla det i smålagsspel för att sedan sätta in det i matchsituation, då kommer spelarna att vara ett steg på vägen.

Det fria spelet är inte en isolerad övning, men det finns mer eller mindre bra spel att träna sin kreativitet i. För mig är det mindre spelet klart mer utvecklande för kreativiteten eftersom det finns fler tillfällen där du har bollen, vilket gör att det finns fler tillfällen för dig att utveckla din kreativitet. Men samtidigt skulle man också kunna säga så att det också är i form av nivå. Om du är på väldigt hög professionell nivå, då kan det vara så att elva mot elva genom att du styr den på ett speciellt sätt gör att du utvecklar din kreativitet. Om elva mot elva alltid uppfattas som en kreativ miljö så är all form av spel en kreativ miljö.

Om du är Anders Svensson i Elfsborg, så skulle du kunna börja med att du vänder upp med bollen och slår en 40-meterspastej ut till högerkanten och sedan rör du dig mot kanten som du slagit bollen, sedan får du tillbaka bollen och sedan så utgår spelet därifrån. Då skulle man ju kunna träna på den kreativiteten för dig i din position och att det är helt fritt därifrån. Då har du nött ett moment som sedan leder till ett fritt spel.

Allting styrs av syftet. Jag tror att i de bästa av världar så ska alla smålagsspel ha ett syfte. Inget spel på träningen ska vara ”vi bara spelar”. Alla spel ska ha ett syfte och det behöver inte vara hämmande för kreativiteten, utan en förutsättning för kreativiteten där du skapar situationer där det är ännu större chans att du får utlopp för kreativiteten. Då handlar det om beslutsfattande och då måste du ha teknik, annars går det inte. Du har bollkontroll, teknisk snabbhet, press, beslut från styrda val till ett potpurri av val till fritt val. Då får du också upp hastighet och beslutshastighet, allting måste öka successivt, sakta, sakta, sakta, sakta tills du är top notch.

Till sist…

Vad ska jag som tränare tänka på om jag vill skapa kreativa spelare?

Att skapa miljöer för barnen där de får möjlighet att lyckas med bollen och om man inte kan kontrollera bollen så är det omöjligt att lyckas. Allting – träningen ska vara anpassad efter ålder och förmåga och den ska vara strukturerad och den ska vara stimuli i den, du ska stimulera spelarna att ta initiativ, att våga, att spela med utstrålning. Idealet är full press, men du kan inte börja där. Vissa spelare klarar det också, men det är bara vissa och då pratar vi en på miljonen. Utöver detta skall spelarna uppmanas till att lösa situationerna.

Du blir bra på det du tränar på och om du har tränat på att ta kreativa beslut utan tränarens kommando, utan tränarens visselpipa, då kommer du att kunna göra det på match också. Men du kommer inte att kunna göra det om det är så att du har gjort saker och ting på kommando under träning.

För mig är kreativitet att kunna göra det oväntade och att kunna göra det man vill med bollen. Kan du inte tekniskt göra det du vill med bollen spelar det ingen roll, då har du inte förmågan att vara kreativ ändå.

Sammanfattning

Stefan är enormt strukturerad i sitt tänkande kring hur man utbildar kreativa fotbollsspelare. Hans filosofi utgår ifrån ett sorts orsak-verkan-tänk, där allting ska ske i sin ordning. Om du inte har gjort A kan du inte göra B och definitivt inte K, som i kreativ.

–       Precis som att barn i tur och ordning lär sig att krypa, sedan stå, sedan gå och sedan att springa, på samma sätt bör vi se på fotbollsutbildning. Om vi börjar med att ge spelarna möjligheten till att ta egna beslut från början har vi missat steget att lära ut grundtekniken till dem. Utan grundteknik, ingen kreativitet.

–       Som tränare bör man skapa miljöer där spelarna lyckas med sina moment. Spelarna skall få tillåtelse att misslyckas men de skall samtidigt känna en vilja att hela tiden bli bättre på det som de företar sig.

–       Kreativa spelare skapas bäst i en träning där de komplexa situationerna från matchen görs konkreta av tränaren i en avskalad och isolerad övning.

//Ola Larsson
fd. Akademichef – IF Brommapojkarna, nu ansvarig för http://www.digitalafotbollsakademin.se

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Uncategorized

Elite Hotel Cup: Brons till AIK FF i inofficiella-SM för 15-åringar

Publicerad

den

Då har näst sista matchen i Elite Hotel Cup här i Örebro spelats. Jag fick förflytta mig från fantastiskt fina anläggningen Rosta Gärde till Tängens IP, här har jag precis sett 3:e pris matchen (a-slutspelet) mellan AIK FF och IFK Berga från Kalmar.

På förhand en match som AIK skall vinna speciellt efter deras fina insats här på Elite Hotel Cup. AIK var innan turneringen en av favoriterna till guldet. I gårdagens semifinal mot Helsingborgs IF förlorade man på straffar. Tungt då man tagit ledningen med 2-0 och sedan tappat till 2-2.

Idag var man revanchsugna och man vann matchen om 3:e pris med 3-2 mot IFK Berga.

Målskyttar i AIK: Alan Hjulström, Alexander Alp och Erik Herré.
Målskytt i IFK Berga: Taha Hassan Saleh 2

IFK Bergas målvakt Johannes Valfridsson storspelade även i den här matchen. Enligt mig en av dom bästa målvakterna här under Elite Hotel Cup. Riktigt kul att se honom idag och i dom andra matcherna.

Tack AIK FF och IFK Berga för att jag har fått följa er under turneringen. Skall bli kul att följa er framöver.

Strax drar finalen igång här på Tängens IP. I finalen ställs Helsingborgs IF och Djurgårdens IF mot varandra. Må bästa lag vinna!

Glöm inte att följa oss på sociala medier för fler bilder, filmer och reportage. Länkar finner här nedan.

Missa inte dagens vlogg här:

//Rudy Alvarado

 

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget

Uncategorized

Tack för i år & här kommer information om nästa säsong

Publicerad

den

Nu när årets sista dag har kommit så tänkte jag också skriva årets sista inlägg här på bloggen.

Det är så mycket jag vill skriva i min summering av året som har gått. Det är inte lätt att välja ut alla guldkorn för att det är så många. Årets säsong har verkligen varit fantastisk och jag har fått se många bra matcher, duktiga spelare och lärt känna massvis med engagerade och ambitiösa ledare.

Året började med Futsal-DM och Futsal-SM där många av våra Göteborgslag var med och fightades om ett SM-guld. Det hela följdes av Future cup, seriestart, Götalandslägret, Elitflicklägret, Elitpojklägret, Gothia Cup, Olka sportresorcup m.m. Det hela resulterade i över 350 inlägg om ungdomsfotbollen i Göteborg.

I okt-nov släppte bloggen även nomineringar till Årets spelare, en omröstning som slog förra årets rekord med över 7000 unika röster. Ni bloggläsare röstade fram Kevin Enkido Yakob & Lisa Palm till Årets spelare 2015.

Läs mer om det här: http://www.gbgfotboll.com/lisa-palm-kevin-yakob-enkido-framrostade-till-arets-spelare-2015/

Under december månad så släppte bloggen en julkalender med 24 videointervjuer med spelare från Göteborg med omnejd. Över 20000 visningar har julkalendern haft på Youtube hittills, det är rätt häftigt det.

För att se julkalendern, klicka här: http://www.gbgfotboll.com/category/julkalendern/

Bloggen har under året följt åldersgruppen flickor och pojkar födda 2000 slaviskt och det är ett av bloggen bästa år. Därför vill jag passa på att tacka er spelare, föräldrar, tränare för åldersgruppen 2000. Ni har varit helt underbara och utan er hade inte bloggen slagit alla rekord i år. Tusen tack för detta!

Jag väl även rikta ett speciellt tack till min familj, Viktor Bergman, Jonathan Enzo Rohdin, New Balance, Stanno, Olka Sportresorcup, Blue Chip, SDT Tryckeri, Digitala Fotbollsakademin, Ola Larsson, Getingarna, Olka Sportresorcup, Gothia Cup, Tomas Andersson, Claes Sandros, Oscar Marek, Tom Andersson, Jakob Celik, Eric Hilmersson, Marcus Wulcan, Johan Rylander, Malin Jonson, Carl Fhager, Richard Andborn, Sonny Karlsson, Marcus Jodin, Tobias Strandh, Jan Andreasson, Johan Mattsson, Lars Ternström och många, många fler för all er stöttning under 2015.

INFÖR NÄSTA SÄSONG
Nästa år då bloggen fyller 6 år kommer alltså fokus att ligga på pojkar och flickor födda 2001 och även små inslag av åldersgruppen 2002. Vi hoppas att ni spelare, föräldrar och tränare är lika laddade som jag inför säsongen som väntar.

Bloggen har inför nästa säsong startat ett samarbete med varumärket New Balance, läs mer om det här: http://www.gbgfotboll.com/ansok-till-team-nb-football-sweden/

Bloggen har även fler samarbeten på gång, något som jag inte får skriva ut i dagsläget. Det är otroligt mycket spännande på gång och jag hoppas kunna presentera detta inom kort. Är det så att du/ni är intresserade av stötta bloggen som följer ungdomsfotbollen så hittar ni information kring det här, bli stödmedlem: http://www.gbgfotboll.com/stodmedlemmar-2016/

Är du/ni ett företag så finns det möjligheter att annonsera här på gbgfotboll.com. All information om detta hittar du/ni här:
http://www.gbgfotboll.com/about-2/annonsera/

Vi hoppas självklart på att ni vill följa oss även nästa år. Tusen tack för i år och jag längtar redan på att få dra igång säsongen 2016. 

GOTT NYTT ÅR!

För er som redan nu vill tipsa oss om lag, spelare och cuper inför nästa säsong. Så går det bra att maila mig på rudy (a) gbgfotboll.com

Följ även bloggen på sociala medier:
Facebook: http://www.facebook.com/RudyAlvaradocom
Instagram: http://www.instagram.com/gbgfotboll_Com
Twitter: http://www.twitter.com/RudyAlvarado
Snapchat: @gbgfotboll_com
Periscope: @RudyAlvarado

//Rudy Alvarado

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget

Pojkfotboll

Mannerström & Terneby förstärker Västra Frölunda IF P-01

Publicerad

den

Då var det klart att Noah Manneström från Askims IK och Noa Terneby från Hovås Billdal IF är klara för Västra Frölunda IF P-01.

Västra Frölunda har haft en fantastisk säsong, läs mer om deras säsong här: http://www.gbgfotboll.com/wow-vilken-fantastisk-sasong-vastra-frolunda-p-01-har-haft/

Noah Mannerström är en kreativ innermittfältare med bra spelsinne och en riktigt bra högerfot. Han är även vass på fasta situationer.

Noa Terneby är en hårt arbetande ytterback med bra attityd och bra tillslag.

Dessa två spelare kommer att förstärka Västra Frölunda som kommer att ha en oerhört spännande trupp nästa säsong. Skall bli kul att följa dom.

Önskar Noah & Noa all lycka till i sin nya klubb.

//Rudy Alvarado

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget
Annons

Facebook

Populärt

newbody Förenade Bil Olka Sportresor Stanno Oderland Alvarado

Copyright © 2019 Alvarado Sport & Media