Följ oss

Pojkfotboll

Ola Larsson: Att spela fotboll med huvudet (Del 2 av 13)

Publicerad

den

Detta är del 2 av 13 där jag undersöker hur ett antal föreningar och organisationer, både i Sverige och utomlands, arbetar med att utveckla spelarnas förmåga till att ta kreativa beslut. Frågeställningarna är följande:

  • Hur arbetar de olika tränarna jag träffar med att utveckla förmågan hos spelarna att ta kreativa beslut? Vilka likheter och skillnader i sättet att arbeta på finns det?
  • Vilken väg ska man välja som förening om man vill utveckla kreativa fotbollsspelare?

Vad är en kreativ spelare?

Inom många typer av religioner har man någon typ av skapare och någon typ av förstörare. Den ena förutsätter den andra. I vissa religioner är skaparen och förstöraren samma gud, eller två olika manifestationer av samma gud. I andra religioner är det två eller flera olika gudar. Skaparguden är ofta den kreativa, den nytänkande, den gode. Förstöraren representerar den onda kraften, den som inte vill skapa något eget utan vill bromsa skaparens kreativitet och konservativt gå tillbaka till så som det var förr.

Men verkligheten är inte alltid så enkel. I ett annat perspektiv kan förstöraren även uppfattas som den kreative, den som inte konservativt står kvar vid gamla konstruktioner, den som är förändringen personifierad.

Frågan är hur detta står i relation till en fotbollsspelare? Om vi som jämförelse tar två ”gudar” inom svensk fotboll, Jonas Thern och Stefan Schwartz, av vilka den senare lägligt nog kallas för ”Gud” av Expressens sportjournalist Mats Olsson (Moreno, 2010), är det enkelt att definiera vem som är skaparen och vem som är förstöraren. I denna typ av tänkande verkar det som att det måste det finnas en balans även på fotbollsplanen och att balansen verkar vara polyteistiskt grundad. Tillför vi kreativitet måste vi även tillföra anti-kreativitet och de olika egenskaperna måste, verkar det som – kanske bara i en svensk kontext – men ändå, representeras av två olika personer. Måste det vara på det sättet? Och är det verkligen så att Schwartz nedbrytande spelstil verkligen står för den anti-kreativa? I vilka lägen är ”Skaparguden” Therns agerande kreativt och varför är det så?

När jag i den här följetongen använder begreppet kreativ spelare tänker jag på någon som i situationer väl kända eller inte kända för spelaren hittar nya och passande lösningar på ett problem. Kreativiteten är dock inte enbart att hitta lösningar på problem, i definitionen av kreativa spelare ligger även flexibilitet, fantasi och originalitet. I kreativiteten ligger en slutprodukt (ex. passning, skott, inlägg), dock betyder det inte alltid att produkten är lyckad. En framgångsrik kreativ spelare är emellertid (antagligen) en spelare vars slutprodukter lyckas mer ofta. En kreativ spelare kan även vara en förstörare, som i exemplet ovan, att vara kreativ betyder inte att man i samma kropp inte kan rymma en del förstörare. Jag är av uppfattningen att det inte finns någon motsättning eller varken eller mellan kreativ å ena sidan och förstörare å andra sidan. Bägge egenskaperna kan rymmas i samma spelare, det är kontexten som gör spelaren mer eller mindre kreativ. I en viss kontext var Schwartz en speluppläggare och kreativiteten personifierad. Bredvid Thern blev han en annan spelare och underställde sig Therns speluppfattning och kreativitet.

Om intelligens innebär förmågan att kunna värdera sin egen prestation i förhållande till andra och solidaritet till ett lags taktik och matchplan, är den kreative spelaren inte mer intelligent än någon annan i laget. Om intelligens däremot innebär personlighetsdrag som riskbenägenhet, självförtroende, förkärlek för komplexitet och/eller utåtriktad personlighet så tror jag att en kreativ spelare oftare har dessa kvaliteter vilket skulle innebära att den kreative spelaren utifrån den definitionen är mer intelligent än andra.

Kreativitet och fantasi är två begrepp som ofta sammankopplas, men i min definition av kreativitet är det först när fantasin konkretiseras som handlingen kan definieras som kreativ. Eftersom ordet kreativ kommer från latinetscreo (Wikipedia), att skapa, är det logiskt att en kreativ handling är något som resulterar i något. Man skulle kunna säga att fantasi kan leda till kreativitet, men att det inte behöver vara så. En kreativ spelare skulle alltså kunna ha mer fantasi än en annan spelare, men det behöver inte vara så.

Jag skrev tidigare om att kontexten skapar nivån av kreativitet hos spelare. Detta resonemang bör även leda till att en kreativ spelare stimuleras av att omges av andra kreativa spelare. Samtidigt behövs det ett visst mått av stabilitet och förutsägbarhet som balans eller motvikt till kreativiteten. (Forskning.se) Ett lag enbart fyllt av kreativa spelare vore alltså inte att föredra. Kanske är detta förklaringen till att en Thern behöver en Schwartz bredvid sig, för att det ska uppstår balans på planen? Som jag har diskuterat tidigare tror jag inte att man är antingen en kreativ spelare eller en destruktiv spelare, jag tror att en kreativ spelare kan ha balansen inom sig och vara både kreativ och destruktiv. ”Kreativitet sker i stora eller små steg – det är inte möjligt att hela tiden åstadkomma kreativa handlingar.” (Forskning.se) För att skapa balans i sig själv, kan och bör även den kreative spelaren emellanåt koppla bort sin kreativitet genom att vara en bollvinnare exempelvis.

I min definition av en kreativ spelare är man alltså inte antingen kreativ eller destruktiv, en kreativ spelare kan även vara destruktiv och en destruktiv spelare kan även vara kreativ. Måttet av kreativitet hos den kreative spelaren mäts i relation till övriga spelare på planen.

Inom definitionen av kreativitet ryms även någonting som man skulle kunna kalla för ”kreativt försvarsspel” eller ”kreativt försvarsagerande”, mer om vad jag menar med detta senare i denna följetong.

//Ola Larsson
fd. Akademichef – IF Brommapojkarna, nu ansvarig för http://www.digitalafotbollsakademin.se

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Pojkfotboll

Rasmus Wikström får A-lagskontrakt med IFK Göteborg

Publicerad

den

Lagom till fredagsmyset gick IFK Göteborg ut med att man flyttar upp Rasmus Wikström och Emil Holm från Elit 1 till A-laget. Båda spelarna har skrivit på ett treårskontrakt med klubben. 

Läs också: Blåvitts Rasmus Wikström om krossen ”Det är alltid extra skönt att vinna ett derby”

Men det slutar inte där, IFK Göteborg har även gett Edvin Dahlqvist, Victor Olofsson och Erik Gunnarsson lärlingskontrakt på ett år.

Äntligen IFK Göteborg, äntligen har ni förstått vad det handlar om. Är oerhört glad över att just dessa spelare fått chansen. Hade gärna sett att Elliott Bäcklund ingick där också men man kan inte alltid få som man vill. 

Läs också: Guld till IFK Göteborg U19 i Ligacupen 2017/2018

– Vi har en kull underifrån som gjort väldigt bra ifrån sig och det är med stolthet vi kan meddela att hela fem spelare från Elit1 får möjligheten att ta nästa steg och chansen att bli a-lagsspelare i IFK Göteborg, säger sportchef Jonas Olsson till IFK Göteborgs hemsida. 

Önskar samtliga spelare all lycka till! Är oerhört glad för er skull. Kör hårt nu!

//Rudy Alvarado

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget

Pojkfotboll

Intensivt och energifyllt mellan Midtjylland och Hammarby

Publicerad

den

I matchen om tredjeplatsen i Skandinaviska Mästerskapen ställdes FC Midtjylland mot det svenska hoppet Hammarby IF. Båda lagen såg riktigt taggade ut när de äntrade Prioritet Serneke Arenas konstgräs och skulle bjuda på energifylld fotboll.

Läs också: Sen forcering räckte inte till Häckenseger

Hammarby skulle få en mardrömsöppning där man redan efter några minuter får ett mål bakåt genom Mads Kristian Hansen. Däremot verkade det inte påverka dem märkbart, då man skakade av sig det och fortsatte att köra. Det skulle också få utdelning.

Olle Edlund skulle nämligen göra en favorit i repris när han efter ett rappt skott trycker in kvitteringen för Hammarby.

Läs också: Sogndal gruppsegrare efter vinst över BK Häcken

Målchanserna utbyttes mellan lagen, strax efter Edlunds kvittering var Hammarby nära ett ledningsmål, men en Midtjyllandsförsvare hann mellan. Efter det skulle Edrisa Bojang stå för en fantastisk räddning när han från nära håll räddar ett hårt skott som många trodde skulle gå i mål.

Närmast 2-1 för Hammarby var André Alsanati vars avslut gick precis utanför kryssribban. Istället skulle Midtjylland få en straff som Casper Tengstedt kunde trycka in, precis vid den vänstra stolpen.

Läs också: Slitet Häcken fick se sig besegrade: ”Fredagens match satt i benen”

Andra halvlek präglades av ett Hammarby som tryckte på för en kvittering. Danska Midtjylland gjorde ett bra jobb i försvaret och satte hög press så fort Hammarby fick kontroll över bollen. Båda lagen skapar farliga chanser, men inget av lagen får någon utdelning.

Matchen slutar 2-1 till Midtjylland, vilket betyder att Hammarby slutar fyra i Skandinaviska Mästerskapen.

//Tobias BW Granberg

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget

Pojkfotboll

Sen forcering räckte inte till Häckenseger

Publicerad

den

Slutspelet för de svenska lagen i Skandinaviska Mästerskapen började klockan 11 i Prioritet Serneke Arena, där BK Häcken mötte Rosenborg. Häcken som kom med en tung förlust i bagaget skulle inledningsvis också ha det tufft.

Läs också: Slutspel väntar i Skandinaviska Mästerskapen – här har ni schemat

Rosenborg tryckte på och hade det mesta av bollen, vilket gjorde att man fick försvara sig. Teodor Wålemark och Jacob Hedenqvist gjorde sitt yttersta som mittbackslås när Rosenborgsanfallen avlöste varandra.

I den 34 minuten skulle Robin Wallinder få kapitulera efter ett drömavslut av Rosenborgs Haakon Ruste Berge. Efter en pass i sidled smekar han bollen upp i krysset, ett vackert mål som sved ordentligt för Häcken.

Läs också: Slitet Häcken fick se sig besegrade: ”Fredagens match satt i benen”

Häckens farligaste vapen skulle vara Emir Bosnic och Kevin Yakob som hade ett par fina kombinationer på högerkanten. Trots nyfunnen energi i början av andra halvleken skulle ytterligare ett mål komma bakåt för Häcken. Uppförsbacken var ett faktum.

Det såg tungt ut för Häcken. Då kom lite oväntat en reducering, efter att en hörna styrts in av Rosenborgsförsvarare. Glädjen blev inte långvarig efter att Rosenborg gjort 3-1, men det kändes som att Häcken hade fått en energikick av målet.

Läs också: Sogndal gruppsegrare efter vinst över BK Häcken

Alexander Nilsson skulle komma in som en frisk fläkt i Häckenanfallet, där han också efter en fin djupledslöpning kan sätta reduceringen som skulle betyda 3-2. Hoppet var plötsligt levande och Häcken kände att man inte var långt ifrån att komma tillbaka i matchen.

Trots forcering förlorar Häcken med 4-2 mot Rosenborg. Rosenborg blir därmed femma i turneringen och BK Häcken sexa.

//Tobias BW Granberg

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget
Annons

Facebook

Populärt

kia newbody forenadebil agoodchoice stanno Oderland alvarado

Copyright © 2018 Alvarado Sport & Media