fbpx
Följ oss

Pojkfotboll

Ola Larsson: Att spela fotboll med huvudet (Del 2 av 13)

Publicerad

den

Detta är del 2 av 13 där jag undersöker hur ett antal föreningar och organisationer, både i Sverige och utomlands, arbetar med att utveckla spelarnas förmåga till att ta kreativa beslut. Frågeställningarna är följande:

  • Hur arbetar de olika tränarna jag träffar med att utveckla förmågan hos spelarna att ta kreativa beslut? Vilka likheter och skillnader i sättet att arbeta på finns det?
  • Vilken väg ska man välja som förening om man vill utveckla kreativa fotbollsspelare?

Vad är en kreativ spelare?

Inom många typer av religioner har man någon typ av skapare och någon typ av förstörare. Den ena förutsätter den andra. I vissa religioner är skaparen och förstöraren samma gud, eller två olika manifestationer av samma gud. I andra religioner är det två eller flera olika gudar. Skaparguden är ofta den kreativa, den nytänkande, den gode. Förstöraren representerar den onda kraften, den som inte vill skapa något eget utan vill bromsa skaparens kreativitet och konservativt gå tillbaka till så som det var förr.

Men verkligheten är inte alltid så enkel. I ett annat perspektiv kan förstöraren även uppfattas som den kreative, den som inte konservativt står kvar vid gamla konstruktioner, den som är förändringen personifierad.

Frågan är hur detta står i relation till en fotbollsspelare? Om vi som jämförelse tar två ”gudar” inom svensk fotboll, Jonas Thern och Stefan Schwartz, av vilka den senare lägligt nog kallas för ”Gud” av Expressens sportjournalist Mats Olsson (Moreno, 2010), är det enkelt att definiera vem som är skaparen och vem som är förstöraren. I denna typ av tänkande verkar det som att det måste det finnas en balans även på fotbollsplanen och att balansen verkar vara polyteistiskt grundad. Tillför vi kreativitet måste vi även tillföra anti-kreativitet och de olika egenskaperna måste, verkar det som – kanske bara i en svensk kontext – men ändå, representeras av två olika personer. Måste det vara på det sättet? Och är det verkligen så att Schwartz nedbrytande spelstil verkligen står för den anti-kreativa? I vilka lägen är ”Skaparguden” Therns agerande kreativt och varför är det så?

När jag i den här följetongen använder begreppet kreativ spelare tänker jag på någon som i situationer väl kända eller inte kända för spelaren hittar nya och passande lösningar på ett problem. Kreativiteten är dock inte enbart att hitta lösningar på problem, i definitionen av kreativa spelare ligger även flexibilitet, fantasi och originalitet. I kreativiteten ligger en slutprodukt (ex. passning, skott, inlägg), dock betyder det inte alltid att produkten är lyckad. En framgångsrik kreativ spelare är emellertid (antagligen) en spelare vars slutprodukter lyckas mer ofta. En kreativ spelare kan även vara en förstörare, som i exemplet ovan, att vara kreativ betyder inte att man i samma kropp inte kan rymma en del förstörare. Jag är av uppfattningen att det inte finns någon motsättning eller varken eller mellan kreativ å ena sidan och förstörare å andra sidan. Bägge egenskaperna kan rymmas i samma spelare, det är kontexten som gör spelaren mer eller mindre kreativ. I en viss kontext var Schwartz en speluppläggare och kreativiteten personifierad. Bredvid Thern blev han en annan spelare och underställde sig Therns speluppfattning och kreativitet.

Om intelligens innebär förmågan att kunna värdera sin egen prestation i förhållande till andra och solidaritet till ett lags taktik och matchplan, är den kreative spelaren inte mer intelligent än någon annan i laget. Om intelligens däremot innebär personlighetsdrag som riskbenägenhet, självförtroende, förkärlek för komplexitet och/eller utåtriktad personlighet så tror jag att en kreativ spelare oftare har dessa kvaliteter vilket skulle innebära att den kreative spelaren utifrån den definitionen är mer intelligent än andra.

Kreativitet och fantasi är två begrepp som ofta sammankopplas, men i min definition av kreativitet är det först när fantasin konkretiseras som handlingen kan definieras som kreativ. Eftersom ordet kreativ kommer från latinetscreo (Wikipedia), att skapa, är det logiskt att en kreativ handling är något som resulterar i något. Man skulle kunna säga att fantasi kan leda till kreativitet, men att det inte behöver vara så. En kreativ spelare skulle alltså kunna ha mer fantasi än en annan spelare, men det behöver inte vara så.

Jag skrev tidigare om att kontexten skapar nivån av kreativitet hos spelare. Detta resonemang bör även leda till att en kreativ spelare stimuleras av att omges av andra kreativa spelare. Samtidigt behövs det ett visst mått av stabilitet och förutsägbarhet som balans eller motvikt till kreativiteten. (Forskning.se) Ett lag enbart fyllt av kreativa spelare vore alltså inte att föredra. Kanske är detta förklaringen till att en Thern behöver en Schwartz bredvid sig, för att det ska uppstår balans på planen? Som jag har diskuterat tidigare tror jag inte att man är antingen en kreativ spelare eller en destruktiv spelare, jag tror att en kreativ spelare kan ha balansen inom sig och vara både kreativ och destruktiv. ”Kreativitet sker i stora eller små steg – det är inte möjligt att hela tiden åstadkomma kreativa handlingar.” (Forskning.se) För att skapa balans i sig själv, kan och bör även den kreative spelaren emellanåt koppla bort sin kreativitet genom att vara en bollvinnare exempelvis.

I min definition av en kreativ spelare är man alltså inte antingen kreativ eller destruktiv, en kreativ spelare kan även vara destruktiv och en destruktiv spelare kan även vara kreativ. Måttet av kreativitet hos den kreative spelaren mäts i relation till övriga spelare på planen.

Inom definitionen av kreativitet ryms även någonting som man skulle kunna kalla för ”kreativt försvarsspel” eller ”kreativt försvarsagerande”, mer om vad jag menar med detta senare i denna följetong.

//Ola Larsson
fd. Akademichef – IF Brommapojkarna, nu ansvarig för http://www.digitalafotbollsakademin.se

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Pojkfotboll

FC Rödeby utslagna – Albin & Ruben stora matchhjältar när Spånga tog sig till final

Publicerad

den

Regnet öser ner här på Svarta Led och vi har precis sett den ena semifinalen i P14-klassen. Storfavoriterna FC Rödeby ställdes mot Spånga IS.

Läs också: Sölvesborg: IK Sturehov till final efter straffar

Vi som var på plats fick se en väldigt spännande semifinal. Man gick till halvtidsvilan med resultatet 0-0. I andra halvlek vaknade Spånga IS upp rejält och man utnyttjade chanserna man fick. Albin Falsén såg till att göra 1-0 till Spånga IS i mitten av andra halvlek och det ställde till det rejält för FC Rödeby.

FC Rödeby hade ett stort tryck på Spånga IS i andra halvlek men lyckades inte få hål på dom. Istället, på en snabb omställning kunde Ruben Karbassi fastställa slutresultatet till 2-0.

Läs också: LB07 klara för final i Sölvesborgcupen 2019

Storfavoriterna FC Rödeby är alltså utslagna efter en fin insats av Spånga IS. Jag hade ju tippat att FC Rödeby skulle ta guld med så blev det inte den här gången.

Grattis till segern och finalplatsen säger jag till Spånga IS. Bra jobbat!

//Rudy Alvarado

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget

Pojkfotboll

LB07 klara för final i Sölvesborgcupen 2019

Publicerad

den

Det är finaldag här på Sölvesborgcupen och idag är vädret med oss, i alla fall just nu. Vi har bänkat oss här Svarta Led där dom flesta slutspelsmatcher och finaler kommer att spelas. Vi har precis sett den spännande semifinalen mellan AIK U och LBO7 i P15-klassen.

Läs också: Sölvesborg: Här finner du allt du behöver veta inför slutspelet imorgon

Lagen ställdes mot varandra i gruppspelet och då slutade matchen 0-0. I den här matchen fick vi se en lika jämn första halvlek där båda lagen bjöd på bra spel, mycket kamp och bra målchanser.

Den här matchen kan vara den bästa matchen jag har sett hittills i turneringen. Båda lagen rullade boll och ni som följt bloggen genom åren vet att det är sådan fotboll som jag älskar.

Läs också: Sölvesborg: Antonio & hans FC Rödeby fortsätter att bjuda på bra fotboll

I inledningen av andra halvlek bjöd lagen på samma fina fotboll som i första och drog inte ner på tempot utan tvärtom. Båda lagen höjde sig och eftersom det är en semifinal så blev det lite mer känslor och kamp inblandat.

AIK inledde starkast och hade ett stort spelövertag men sedan kom LB07 igång och i slutet av andra blev det ombytta roller. Matchen slutade dock 0-0 och fick avgöras på straffar.

Läs också: Sölvesborg: Lyckå FF hämtade upp underläge mot BK Astrio

I straffsparksläggningen blev LB07:s målvakt stor matchhjälte med två räddningar och laget är nu klara för final i Sölvesborgcupen 2019. Stort grattis!

Nyfiken på att se straffsparksläggningen i efterhand så finner du det på bloggens Instagram-konto, se länk här nedan.

Finalen spelas klockan 14:15!

//Rudy Alvarado

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget

Pojkfotboll

Sölvesborg: Antonio & hans FC Rödeby fortsätter att bjuda på bra fotboll

Publicerad

den

FC Rödeby inledde turneringen med att besegra Rottne IF med hela 6-0 igår och idag i deras andra gruppspelsmatch bjöd man på ännu en uppvisning i hur fotboll skall spelas.

Läs också: Sölvesborg: Lyckå FF hämtade upp underläge mot BK Astrio

Idag ställdes man mot Eskilsminne IF och det var återigen magiskt att se Antonio Kujundzic och William Åkesson att briljera på mittfältet. Kul att Mohammed Hassan fick starta i dagens match då han stod för tre läckra mål i gårdagens match. En annan som gjorde en bra match igår och idag var Nicolas Nordmark.

Efter ca en kvart lyckades FC Rödeby få hål på Eskilsminne IF, Antonio spelade fram Mohammed som enkelt kunde göra 1-0. Nicolas stod för 2-0 målet och strax därefter hittade William Åkesson fram till Antonio som enkelt kunde skjuta in bollen i målvaktens bortre hörn (ni kanske se målet på bloggens Instagram under stories).

Läs också: Sölvesborg: Linköping Kenty tog sin första seger – vann över Sundbyberg IK

Eskilsminne IF hade det väldigt svårt i dagens match, Rödeby var alldeles för bra tyvärr. Matchen snyggaste mål stod Nicolas Nordmark för när han vek in från kanten och drog på ett skott som gick över målvakten och i mål.

Läs också: Sölvesborg: Här finner du vårt schema för dagen

Matchen slutade sedan 7-0 till FC Rödeby och man har nu tagit 6 poäng av 6 möjliga och har en målskillnad på 13-0 inför nästa match som drar igång kl 18:30. Motståndet kommer Älvsborgs FF att stå för.

Tack för en fin uppvisning återigen!

//Rudy Alvarado

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget
Annons

Facebook

Populärt

newbody Förenade Bil Olka Sportresor Stanno Oderland Alvarado

Copyright © 2019 Alvarado Sport & Media