Följ oss

Pojkfotboll

Ola Larsson: Att spela fotboll med huvudet (Del 2 av 13)

Publicerad

den

Detta är del 2 av 13 där jag undersöker hur ett antal föreningar och organisationer, både i Sverige och utomlands, arbetar med att utveckla spelarnas förmåga till att ta kreativa beslut. Frågeställningarna är följande:

  • Hur arbetar de olika tränarna jag träffar med att utveckla förmågan hos spelarna att ta kreativa beslut? Vilka likheter och skillnader i sättet att arbeta på finns det?
  • Vilken väg ska man välja som förening om man vill utveckla kreativa fotbollsspelare?

Vad är en kreativ spelare?

Inom många typer av religioner har man någon typ av skapare och någon typ av förstörare. Den ena förutsätter den andra. I vissa religioner är skaparen och förstöraren samma gud, eller två olika manifestationer av samma gud. I andra religioner är det två eller flera olika gudar. Skaparguden är ofta den kreativa, den nytänkande, den gode. Förstöraren representerar den onda kraften, den som inte vill skapa något eget utan vill bromsa skaparens kreativitet och konservativt gå tillbaka till så som det var förr.

Men verkligheten är inte alltid så enkel. I ett annat perspektiv kan förstöraren även uppfattas som den kreative, den som inte konservativt står kvar vid gamla konstruktioner, den som är förändringen personifierad.

Frågan är hur detta står i relation till en fotbollsspelare? Om vi som jämförelse tar två ”gudar” inom svensk fotboll, Jonas Thern och Stefan Schwartz, av vilka den senare lägligt nog kallas för ”Gud” av Expressens sportjournalist Mats Olsson (Moreno, 2010), är det enkelt att definiera vem som är skaparen och vem som är förstöraren. I denna typ av tänkande verkar det som att det måste det finnas en balans även på fotbollsplanen och att balansen verkar vara polyteistiskt grundad. Tillför vi kreativitet måste vi även tillföra anti-kreativitet och de olika egenskaperna måste, verkar det som – kanske bara i en svensk kontext – men ändå, representeras av två olika personer. Måste det vara på det sättet? Och är det verkligen så att Schwartz nedbrytande spelstil verkligen står för den anti-kreativa? I vilka lägen är ”Skaparguden” Therns agerande kreativt och varför är det så?

När jag i den här följetongen använder begreppet kreativ spelare tänker jag på någon som i situationer väl kända eller inte kända för spelaren hittar nya och passande lösningar på ett problem. Kreativiteten är dock inte enbart att hitta lösningar på problem, i definitionen av kreativa spelare ligger även flexibilitet, fantasi och originalitet. I kreativiteten ligger en slutprodukt (ex. passning, skott, inlägg), dock betyder det inte alltid att produkten är lyckad. En framgångsrik kreativ spelare är emellertid (antagligen) en spelare vars slutprodukter lyckas mer ofta. En kreativ spelare kan även vara en förstörare, som i exemplet ovan, att vara kreativ betyder inte att man i samma kropp inte kan rymma en del förstörare. Jag är av uppfattningen att det inte finns någon motsättning eller varken eller mellan kreativ å ena sidan och förstörare å andra sidan. Bägge egenskaperna kan rymmas i samma spelare, det är kontexten som gör spelaren mer eller mindre kreativ. I en viss kontext var Schwartz en speluppläggare och kreativiteten personifierad. Bredvid Thern blev han en annan spelare och underställde sig Therns speluppfattning och kreativitet.

Om intelligens innebär förmågan att kunna värdera sin egen prestation i förhållande till andra och solidaritet till ett lags taktik och matchplan, är den kreative spelaren inte mer intelligent än någon annan i laget. Om intelligens däremot innebär personlighetsdrag som riskbenägenhet, självförtroende, förkärlek för komplexitet och/eller utåtriktad personlighet så tror jag att en kreativ spelare oftare har dessa kvaliteter vilket skulle innebära att den kreative spelaren utifrån den definitionen är mer intelligent än andra.

Kreativitet och fantasi är två begrepp som ofta sammankopplas, men i min definition av kreativitet är det först när fantasin konkretiseras som handlingen kan definieras som kreativ. Eftersom ordet kreativ kommer från latinetscreo (Wikipedia), att skapa, är det logiskt att en kreativ handling är något som resulterar i något. Man skulle kunna säga att fantasi kan leda till kreativitet, men att det inte behöver vara så. En kreativ spelare skulle alltså kunna ha mer fantasi än en annan spelare, men det behöver inte vara så.

Jag skrev tidigare om att kontexten skapar nivån av kreativitet hos spelare. Detta resonemang bör även leda till att en kreativ spelare stimuleras av att omges av andra kreativa spelare. Samtidigt behövs det ett visst mått av stabilitet och förutsägbarhet som balans eller motvikt till kreativiteten. (Forskning.se) Ett lag enbart fyllt av kreativa spelare vore alltså inte att föredra. Kanske är detta förklaringen till att en Thern behöver en Schwartz bredvid sig, för att det ska uppstår balans på planen? Som jag har diskuterat tidigare tror jag inte att man är antingen en kreativ spelare eller en destruktiv spelare, jag tror att en kreativ spelare kan ha balansen inom sig och vara både kreativ och destruktiv. ”Kreativitet sker i stora eller små steg – det är inte möjligt att hela tiden åstadkomma kreativa handlingar.” (Forskning.se) För att skapa balans i sig själv, kan och bör även den kreative spelaren emellanåt koppla bort sin kreativitet genom att vara en bollvinnare exempelvis.

I min definition av en kreativ spelare är man alltså inte antingen kreativ eller destruktiv, en kreativ spelare kan även vara destruktiv och en destruktiv spelare kan även vara kreativ. Måttet av kreativitet hos den kreative spelaren mäts i relation till övriga spelare på planen.

Inom definitionen av kreativitet ryms även någonting som man skulle kunna kalla för ”kreativt försvarsspel” eller ”kreativt försvarsagerande”, mer om vad jag menar med detta senare i denna följetong.

//Ola Larsson
fd. Akademichef – IF Brommapojkarna, nu ansvarig för http://www.digitalafotbollsakademin.se

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Pojkfotboll

Malmö FF klara för SM-final – besegrade BK Häcken i semifinalen

Publicerad

den

Alldeles nyss spelades den ena semifinalen av två i U16 Nationell klart på Malmö Stadionområdet Hybridplanen. Malmö FF tog emot BK Häcken där Malmö FF fick en kanonstart och ledde med 3-0 efter mål av Sebastian Burakovsky, Markus Björkqvist och Isak Bjerkebo efter 30 spelade minuter.

Läs också: Dags för semifinaler i U16 Nationell ”Hoppas på självklart på vinst”

Men BK Häcken arbetade sig in i matchen och lyckades reducera till 3-1 via Philip Sundgren och 3-2 via Hussein Cabdi Mohammed men närmare än så kom man inte. Malmö FF är klara för SM-final och kommer att ställas mot vinnaren av semifinal 2 som spelas mellan Djurgårdens IF och Hammarby IF imorgon.

– Vi spelade väldigt bra i första halvlek och hade 3-0 efter cirka 30 minuter men tappade lite i andra vilket var onödigt och det blev en riktig kämparmatch i slutet, säger Malmös målskytt Isak Bjerkebo efter matchen.

Läs också: Malmö FF:s Lucas Gomes kallad till Portugals U15-landslag

Målskytt i dagens match, berätta om ditt mål?
– Jag stod i straffområdet och fick en pass, bollen studsar upp på gräset, jag tar en touch som går upp lite i luften och sen gör jag ett volleyskott i bortre hörnet.

Nu väntar antingen Djurgården eller Hammarby i SM-finalen, vad vet du om dom lagen?
– Jag vet inget om varken Djurgården eller Hammarby men jag vet att vi kan slå båda lagen om vi kämpar för varandra

Läs också: Bjerkebo banade vägen för himmelsblå seger

Vinnaren av den första semifinalen (Malmö FF) ska bli hemmalag i finalen (20-21 oktober). Undantaget är om Malmö vinner semifinal 1 och Hammarby vinner semifinal 2. Då ska i så fall Hammarby få hemmaplan (eftersom de var bortalag i semifinalerna).

Gratulerar Isak Bjerkebo och Malmö FF till finalplatsen och önskar laget all lycka till i finalen.

//Rudy Alvarado

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget

Pojkfotboll

Dags för semifinaler i U16 Nationell ”Hoppas på självklart på vinst”

Publicerad

den

I måndags lottades semifinalerna i U16 Nationell som skall spelas nu i helgen, 13-14 oktober. I den ena semifinalen ställs Malmö FF mot BK Häcken redan i eftermiddag med start 17:00 på Malmö Stadionområdet Hybridplanen.

Läs också: 16-årige William Milovanovic fick träna med BK Häckens A-lag

Imorgon väntar den andra semifinalen i samma klass och där ställs Djurgårdens IF mot Hammarby IFKaknäs 2 med start 15:15.

– Det ska bli väldigt kul och spela semifinal i SM och speciellt mot Malmö, Malmö har ju alltid vart ett toppmöte och har många duktiga spelare så det kommer bli en väldigt tuff och intensiv match. Jag är väldigt taggad på att testa en ny position nämligen som högerytter så detta kommer bli en utmaning. Hoppas på självklart på vinst, säger BK Häckens Sebastian Lagerlund inför kvällens match mot Malmö FF.

Det har också lottats att vinnaren av den första semifinalen ska bli hemmalag i finalen (20-21 oktober). Undantaget är om Malmö vinner semifinal 1 och Hammarby vinner semifinal 2. Då ska i så fall Hammarby få hemmaplan (eftersom de var bortalag i semifinalerna).

Läs också: Guld till BK Häcken U16 i Ligacupen 2017/2018

Önskar lagen all lycka till!

//Rudy Alvarado

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget

Pojkfotboll

Kevin Ackermann med på listan över världens bästa 17-åringar

Publicerad

den

För den som följt bloggen under en tid lär namnet Kevin Ackermann vara bekant.

Läs också: BK Häckens sportchef hyllar årets spelare Kevin Ackermann

Den engelska tidningen The Guardian listar varje år världens 60 bästa 17-åringar, en lista Kevin Ackermann alltså kvalar in på.

För två år sedan kvalade Alexander Isak och Joel Asoro in på listan över de bästa talangerna födda 1999, medan Filston Mawana var med på listan föregående år.

Kevin Ackermann har sedan innan gjort debut i Allsvenskan för BK Häcken, 16 år, 2 månader och 21 dagar gammal. Kevin blev även framröstad till Årets spelare här på bloggen 2016.

Läs också: Kevin Ackermann fick göra Allsvensk debut – bland Allsvenskans yngsta spelare genom tiderna

Stort grattis Kevin till placeringen på listan!

Se gärna intervjun vi gjorde med Kevin Ackermann här:

//Tobias BW Granberg

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget
Annons

Facebook

Populärt

kia newbody forenadebil agoodchoice stanno Oderland alvarado

Copyright © 2018 Alvarado Sport & Media