fbpx
Följ oss

Pojkfotboll

Ola Larsson: Att spela fotboll med huvudet (Del 2 av 13)

Publicerad

den

Detta är del 2 av 13 där jag undersöker hur ett antal föreningar och organisationer, både i Sverige och utomlands, arbetar med att utveckla spelarnas förmåga till att ta kreativa beslut. Frågeställningarna är följande:

  • Hur arbetar de olika tränarna jag träffar med att utveckla förmågan hos spelarna att ta kreativa beslut? Vilka likheter och skillnader i sättet att arbeta på finns det?
  • Vilken väg ska man välja som förening om man vill utveckla kreativa fotbollsspelare?

Vad är en kreativ spelare?

Inom många typer av religioner har man någon typ av skapare och någon typ av förstörare. Den ena förutsätter den andra. I vissa religioner är skaparen och förstöraren samma gud, eller två olika manifestationer av samma gud. I andra religioner är det två eller flera olika gudar. Skaparguden är ofta den kreativa, den nytänkande, den gode. Förstöraren representerar den onda kraften, den som inte vill skapa något eget utan vill bromsa skaparens kreativitet och konservativt gå tillbaka till så som det var förr.

Men verkligheten är inte alltid så enkel. I ett annat perspektiv kan förstöraren även uppfattas som den kreative, den som inte konservativt står kvar vid gamla konstruktioner, den som är förändringen personifierad.

Frågan är hur detta står i relation till en fotbollsspelare? Om vi som jämförelse tar två ”gudar” inom svensk fotboll, Jonas Thern och Stefan Schwartz, av vilka den senare lägligt nog kallas för ”Gud” av Expressens sportjournalist Mats Olsson (Moreno, 2010), är det enkelt att definiera vem som är skaparen och vem som är förstöraren. I denna typ av tänkande verkar det som att det måste det finnas en balans även på fotbollsplanen och att balansen verkar vara polyteistiskt grundad. Tillför vi kreativitet måste vi även tillföra anti-kreativitet och de olika egenskaperna måste, verkar det som – kanske bara i en svensk kontext – men ändå, representeras av två olika personer. Måste det vara på det sättet? Och är det verkligen så att Schwartz nedbrytande spelstil verkligen står för den anti-kreativa? I vilka lägen är ”Skaparguden” Therns agerande kreativt och varför är det så?

När jag i den här följetongen använder begreppet kreativ spelare tänker jag på någon som i situationer väl kända eller inte kända för spelaren hittar nya och passande lösningar på ett problem. Kreativiteten är dock inte enbart att hitta lösningar på problem, i definitionen av kreativa spelare ligger även flexibilitet, fantasi och originalitet. I kreativiteten ligger en slutprodukt (ex. passning, skott, inlägg), dock betyder det inte alltid att produkten är lyckad. En framgångsrik kreativ spelare är emellertid (antagligen) en spelare vars slutprodukter lyckas mer ofta. En kreativ spelare kan även vara en förstörare, som i exemplet ovan, att vara kreativ betyder inte att man i samma kropp inte kan rymma en del förstörare. Jag är av uppfattningen att det inte finns någon motsättning eller varken eller mellan kreativ å ena sidan och förstörare å andra sidan. Bägge egenskaperna kan rymmas i samma spelare, det är kontexten som gör spelaren mer eller mindre kreativ. I en viss kontext var Schwartz en speluppläggare och kreativiteten personifierad. Bredvid Thern blev han en annan spelare och underställde sig Therns speluppfattning och kreativitet.

Om intelligens innebär förmågan att kunna värdera sin egen prestation i förhållande till andra och solidaritet till ett lags taktik och matchplan, är den kreative spelaren inte mer intelligent än någon annan i laget. Om intelligens däremot innebär personlighetsdrag som riskbenägenhet, självförtroende, förkärlek för komplexitet och/eller utåtriktad personlighet så tror jag att en kreativ spelare oftare har dessa kvaliteter vilket skulle innebära att den kreative spelaren utifrån den definitionen är mer intelligent än andra.

Kreativitet och fantasi är två begrepp som ofta sammankopplas, men i min definition av kreativitet är det först när fantasin konkretiseras som handlingen kan definieras som kreativ. Eftersom ordet kreativ kommer från latinetscreo (Wikipedia), att skapa, är det logiskt att en kreativ handling är något som resulterar i något. Man skulle kunna säga att fantasi kan leda till kreativitet, men att det inte behöver vara så. En kreativ spelare skulle alltså kunna ha mer fantasi än en annan spelare, men det behöver inte vara så.

Jag skrev tidigare om att kontexten skapar nivån av kreativitet hos spelare. Detta resonemang bör även leda till att en kreativ spelare stimuleras av att omges av andra kreativa spelare. Samtidigt behövs det ett visst mått av stabilitet och förutsägbarhet som balans eller motvikt till kreativiteten. (Forskning.se) Ett lag enbart fyllt av kreativa spelare vore alltså inte att föredra. Kanske är detta förklaringen till att en Thern behöver en Schwartz bredvid sig, för att det ska uppstår balans på planen? Som jag har diskuterat tidigare tror jag inte att man är antingen en kreativ spelare eller en destruktiv spelare, jag tror att en kreativ spelare kan ha balansen inom sig och vara både kreativ och destruktiv. ”Kreativitet sker i stora eller små steg – det är inte möjligt att hela tiden åstadkomma kreativa handlingar.” (Forskning.se) För att skapa balans i sig själv, kan och bör även den kreative spelaren emellanåt koppla bort sin kreativitet genom att vara en bollvinnare exempelvis.

I min definition av en kreativ spelare är man alltså inte antingen kreativ eller destruktiv, en kreativ spelare kan även vara destruktiv och en destruktiv spelare kan även vara kreativ. Måttet av kreativitet hos den kreative spelaren mäts i relation till övriga spelare på planen.

Inom definitionen av kreativitet ryms även någonting som man skulle kunna kalla för ”kreativt försvarsspel” eller ”kreativt försvarsagerande”, mer om vad jag menar med detta senare i denna följetong.

//Ola Larsson
fd. Akademichef – IF Brommapojkarna, nu ansvarig för http://www.digitalafotbollsakademin.se

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Pojkfotboll

32 svenska lag gör upp om guldet i SEF Trophy 2019

Publicerad

den

För två år sedan var det premiär för SEF Trophy för 15-åringar under Gothia Cup. Då spelades matcherna på Bravida Arena och Gothia Park Academy om jag minns helt rätt. Förra året gjorde man en stor förändring och flyttade klassen till Alingsås. Bra för lagen men mindre bra för oss som vill rapportera från Gothia Cups alla matcher.

Men jag förstår att många av lagen var nöjda med att spela sina matcher i Alingsås. Det är en mysig ort och man slipper hetsen kring Heden och allt vad det innebär.

Läs också: Långläsning: Stor guide inför stundande SEF Trophy

I sommar gör 32 lag upp i SEF Trophy (pojkar födda 2004), även den här gången spelas klassen i Alingsås. Gruppspelet spelas mellan måndag 15 juli och onsdag 17 juli och följs av ett A- respektive B-slutspel torsdag och fredag, 18–19 juli. Finalen spelas lördag 20 juli på SKF Arena, på Heden i Göteborg

Följande lag är klara för årets turnering.

Halmstad BK
Landskrona BoIS
Östersunds FK
GIF Sundsvall
Kalmar FF
Ängelholms FF
AFC Eskilstuna
Östers IF
IK Sirius
Örebro SK
FK Karlskrona
Trelleborgs FF
IFK Norrköping

Läs också: Tidigt ledningsmål banade vägen för AIK-seger

Jönköpings Södra IF
IF Brommapojkarna
Västersås SK
LB07
Djurgårdens IF
Helsingborgs IF
Sollentuna FK
GAIS
Qviding FIF
IF Elfsborg
Varbergs BoIS
Falkenbergs FF
IFK Göteborg
Örgryte IS
BK Häcken
IFK Värnamo
Vasalunds IF
BK Forward
Karlslunds IF

2017 vann Hammarby IF turneringen och förra året vann AIK FF. Vilket lag vinner guldet i år?

Läs också: Donat Zejnullahu förvandlade Mjörnvallen till sin egen lekstuga

Vi kommer självklart att vara på plats i Alingsås för att bevaka årets turnering. Vi ses i sommar!

//Rudy Alvarado

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget

Pojkfotboll

IFK Uddevallas stora talang Leonardo Shahin är klar för BK Häcken

Publicerad

den

För tre år sedan under Skadevi Cup fick jag upp ögonen för IFK Uddevallas stora talang Leonardo Shahin (Född 2003). Han var den spelaren som stack ut mest och imponerade stort på mig. Den dagen bestämde jag mig för att börja följa hans karriär.

Läs också: Leonardo Farah Shahin: ”Jag vill spela i de stora ligorna – för de stora klubbarna”

Har sedan haft äran att följa honom under matcher och turneringar såsom Gothia Cup i somras. Minns även när han fick hoppa in och göra debut för IFK Uddevalla Futsal i Svenska Futsalligan endast 14 år gammal.

Nu står det klart att Leonard Shahin lämnar IFK Uddevalla för BK Häckens akademi. Han har redan fått göra sin debut, han startade U16-matchen mot FK Karlskrona och kom med i målprotokollet efter bara 16 minuter. Det blev två mål och en assist i debuten. Imponerande!

I söndags fick han hoppa in i U17-matchen mot Ängelholms FF som BK Häcken vann med 3-1. Han var en av spelarna som rörde om i grytan rejält när han kom in. BK Häckens akademi är en perfekt miljö för Leonardo och jag vet att han kommer att få en väldigt bra utveckling där.

Läs också: Ligacupen: BK Häcken besegrade Ängelholms FF ”Vi satsar på att komma till final”

– Det känns riktigt bra efter dom första veckorna och debuten. BK Häcken kändes helt rätt, har stora förväntningar och jag hoppas på att kunna utvecklas så mycket som möjligt samt ta ytterligare steg i min karriär, säger Leonardo Shahin till Ungdomsfotboll.se

Läs också: Elvis Lindkvist lämnar BK Häcken för Italien & Inter

Önskar Leonardo Shahin all lycka till i sin nya klubb! Grattis BK Häcken till en riktigt bra spelare.

//Rudy Alvarado

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget

Pojkfotboll

MFF-talang till Parma FC på provspel ”Jag ska bara åka dit och göra min grej”

Publicerad

den

Nyligen kunde vi berätta att Örgrytes duktiga spelare Kevin Fransson blev klar för Parma FC i Italien. Nu har det blivit dags för nästa svensk att åka ner till Italien och Parma FC.

Läs också: Bjerkebo banade vägen för himmelsblå seger

Det är ingen mindre än Malmö FF:s stora talang Isak Bjerkebo som åker ner till Italien idag för provspel hos Parma FC. Han skall delta i några träningar samt spela match med deras U17-lag.

– Parma FC skickade en inbjudan och jag tackade ja! Jag är inte så nervös, jag ska bara åka dit och göra min grej för att sedan komma hem hungrigare än någonsin. Skall visa dom vem jag är, jag tror att det kommer att gå bra för jag litar på mig själv och min talang, säger Isak Bjerkebo till Ungdomsfotboll.se

Läs också: Malmö FF klara för SM-final – besegrade BK Häcken i semifinalen

Isak Bjerkebo spelar till vardags i Malmö FF:s U17-lag.

Önskar Isak all lycka till och hälsa Kevin Fransson från mig.

//Rudy Alvarado

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget
Annons

Facebook

Populärt

newbody Förenade Bil Olka Sportresor Stanno Oderland Alvarado

Copyright © 2019 Alvarado Sport & Media