fbpx
Följ oss

Intervjuer

Intervju: BP:s akademiansvarige om Digitalafotbollsakademin

Publicerad

den

Jag har länge velat fortsätta min intervjuserie ”Supersöndag” men tyvärr har inte tiden räckt till. Idag är det inte söndag men jag kunde inte hålla mig utan släpper härmed en intervju med Ola Larsson som driver digitalafotbollsakademin.se och är ansvarig för IF Brommapojkarna akademi.

I framtiden kommer Ola Larsson att gästblogga här på RudyAlvarado.com, något jag är otroligt glad och stolt över.

Vad var det som fick er att från början sprida era kunskaper till andra nu och inte tidigare?
Flera orsaker, där den främsta är att vi inte tycker att vi funnit en tillräckligt tidseffektiv modell att sprida kunskapen tidigare. Tankarna i Brommapojkarna har alltid varit att dela med sig av vår erfarenhet och kunskap, men vi har hela tiden känt oss begränsade till våra instruktörer. Vi har tänkt att instruktörerna måste vara närvarande för att sprida kompetens, vilket självklart inte är särskilt effektivt om man vill dela med sig till många. När vi fick idén om att digitalisera vår kunskap och lägga upp den på nätet såg vi helt plötsligt en större möjlighet att nå fler på ett smidigare sätt.

En annan orsak är att vi vill ge fler möjligheten till att träna bra. Svensk fotboll mår bättre om fler ges de möjligheterna och vi ser oss själva som ett intressant komplement till Svenska Fotbollförbundets utbildningsplan. BP är av många signifikativt med tidig selektering och tidig ”elitsatsning”, men vi vill med denna produkt bredda den bilden av oss. BP ska också vara signifikativt med mycket bra fotbollsutbildning till spelare och tränare på alla nivåer. Vi tror inte bara att bra träning leder till bättre fotbollsspelare, vi tror dessutom att strukturerad och planerad ungdomsträning med stegring beroende på spelarnas skicklighet blir roligare för samtliga inblandade.

Vad har ni för målsättningar med DFA?

Utifrån SEF:s certifiering har vi identifierat ett antal punkter sär vi skulle kunna bli bättre i vår verksamhet, varav en är samarbete med övriga föreningar. Eftersom vi vill göra nya saker, inte bara haka på de trender som finns, ville vi skapa vårt eget sätt att samarbeta på. Ur vårt perspektiv skall bägge parter tjäna på ett samarbete. Självklart är vårt mål att Digitala Fotbollsakademin ska bli inkomstbringande, så att vi kan fortsätta att investera i fotbollens utveckling, men samtidigt finns det en uppsida för oss att svensk fotboll utvecklas och att fler får möjligheten till bra fotbollsutbildning.

Till de nya användarna – vilka är dina guldkorn på DFA? 3 stycken?

För det första vill jag understryka att det inte finns någon liknande allomfattande produkt på marknaden. Digitala Fotbollsakademin är ett fantastiskt verktyg för föräldratränaren, för en förening som vill ha en röd tråd i sin verksamhet eller för den erfarne tränaren som helt enkelt vill ha ny inspiration. De tre guldkornen på Digitala Fotbollsakademin är UTBILDNINGSPLANERNA, E-KURSERNA och BIBLIOTEKET.

  1. Utbildningsplanerna är baserade på hur vi tränar på våra akademilag i BP. Vi har gjort utbildningsplanerna så att de är anpassade till respektive ålder i intervaller 6-15 år. Varje ålder har sitt kompletta årsupplägg träningar och de fungerar som en läroplan för vad du ska kunna vid respektive ålder. Läroplanerna är självklart inte huggna i sten, om ditt lag har kommit lite längre i träningen ska ni ta utbildningsplanen kopplade till ett år äldre eller vice versa.

Det finns utbildningsplaner för fotbollsträning för utespelare, för målvakter, för finter och vändningar, bollbehandlingsövningar, löpskolning, fysträning och mycket mer.

Allt innehåll i utbildningsplanerna ligger ute på hemsidan med illustrativa bilder, instruktioner i text samt som instruktionsfilmer med förklarande voice over.

  1. E-KURSERNA. Här har vi lagt in de teoretiska utbildningar vi har för tränare, spelare och föräldrar. Utbildningarna är kopplade till utbildningsplanerna och ger en djupare förklaring i hur vi tänker. Om du någon gång gått en e-utbildning på nätet kommer du att känna dig hemma i de här utbildningarna. Tanken är att digitalisera allt teoretiskt och göra det lättillgängligt för användarna via mobilen, läsplattan eller datorn. Få tränare har tid att lägga heldagar eller helger på att gå en utbildning på en kursgård. Lättare att genomföra utbildningarna när du själva har tid – på bussen på väg till jobbet eller på lunchen. Vi har utbildningar i Teknik (2 stycken), Kost, Fotbollsjuridik, ”Hur man spelar 7-manna” och mycket mer. Detta fylls även på allt eftersom.
  1. För de avancerade användarna – de som inte vill använda sig av mallade träningar – har vi skapat ett bibliotek med lite mer än 300 övningar. Härifrån kan du själv skapa dina träningar genom att använda de övningar som du själv tycker är bäst lämpade för ditt lag.

Huvudanledningen till att BP har lyckats på ungdomsnivå och inte på seniornivå?
Jag skulle säga att de största orsakerna är ekonomi och publik/intresse. Hade BP haft de ekonomiska musklerna att behålla sina spelare längre skulle vi göra det. De senaste åren har vi sålt spelare som Miiko Albornoz, Philip Haglund, Kristoffer Nordfeldt, John Guidetti, Albin Ekdal, Ludwig Augustinsson, Michael Almebäck, Pablo Piñones Arce, Nabil Bahoui – spelare som gör skillnad i vilket lag de än kommer till. Men fotboll är ju så mycket mer än pengar. Det publika och mediala intresset kring klubbens A-lag är ganska litet och som spelare vill du gärna ha en inspirerande omgivning i publik under matcherna. Som spelare vill du att det skrivs om dig i tidningen. Det får man inte i BP och därför vill många spelare röra sig härifrån efter två-tre år i A-laget.

Det finns självklart positiva sidor med en sådan ekonomisk och medial/publik situation som BP befinner sig i också. Exempelvis är BP en utmärkt miljö att debutera i Allsvenskan eller Superettan eftersom det inte är så kravfullt. Väldigt få noterar i tidningar eller på läktaren att du som debutant gör bra eller dåligt ifrån dig. Är du bra blir du inte onödigt haussad, och går det dåligt blir du inte nedskriven. Att göra sina första år som senior i BP är nog en av de bästa miljöerna i Sverige för unga spelare att ta nästa steg i sin utbildning.

Övrigt om Produkten:

Digitala Fotbollsakademin finns tillgänglig för samtliga föreningar i Sverige. Den går att köpa antingen till hela föreningen eller till enstaka lag. Genom att gå in på www.digitalafotbollsakademin.se får du mer info om produkten. Vill du ha en gratis inloggning till en demoversion av produkten, maila till info@digitalafotbollsakademin.se

Vill passa på att tacka Ola för att ha tagit sig tiden att svara på mina frågor. Gå in på www.digitalafotbollsakademin.se ni kommer inte att ångra er.

//Rudy Alvarado

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Flickfotboll

Ida Gustafsson nöjd efter Dösjöbros succéstart: ”Ser väldigt lovande ut”

Publicerad

den

DÖSJEBRO. Den sydligaste serien i F17-SM – SM F17 Södra Götaland – innehåller några av de tyngsta lagen i fotbollssverige. FC Rosengård, Kristianstads DFF och Växjö DFF är alla med i serien och är på jakt efter slutspelssplatsen som leder till SM-slutspel.

Toppar tabellen efter fem omgångar gör dock ingen av de damallsvenska föreningarna. Istället är det Dösjöbro IF – från det lilla samhället med cirka 900 invånare – som leder SM F17 Södra Götaland.

I toppmötet mot Fortuna FF kom den femte raka segern och utöver full pott är Dösjöbro IF även det lag som släppt in färst mål i serien.

LÄS MER: Landslagsmeriterade Isabella Grujic om flytten till Rosengård: ”Jag ville utvecklas mer”

– Det känns riktigt bra faktiskt, säger försvararen Ida Gustafsson om den imponerande segerraden.

Vad är det som gjort att det gått så bra?
– Vi är tillsammans. Vi känner varandra väl och kan varandra innantill och utantill, om man säger så.

Säsongen må vara lång men den fina starten gör att det börjar bli dags för Dösjöbro IF att revidera sin målsättning.

– Säsongen (målsättningen reds. anm.) var väl att vi skulle komma topp fem. Men än så länge ser det väldigt lovande ut, efter de här matcherna som har spelats.

Det kanske är läge att ändra den målsättningen?
– Ja! Men verkligen.

LÄS MER: Mikaela Cindric, 13, trivs i F15-serien: ”Känner mig fortfarande hemma här”

17-åriga Ida Gustafsson är mittback i det framgångsrika F17-laget, men utöver det spelar hon även med föreningens seniorlag som huserar i Division 1 Södra Götaland.

När det gäller de personliga målsättningarna har hon redan hunnit med att infria ett av målen.

– Att göra det så bra som möjligt, inte släppa in så många mål och försöka göra ett mål. Jag har ju gjort ett mål, så det är ändå kul, avslutar Dösjöbro-produkten med ett skratt.

// Robert Rosén.

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget

Intervjuer

Markus Björkqvist om landslagskallelsen: ”Ska bli spännande”

Publicerad

den

HELSINGBORG. När Malmö FF besegrade Helsingborgs IF med 1-0 i P17 Allsvenskan Södra imponerade Markus Björkqvist stort. Innermittfältaren vann närkamper, fördelade boll och visade prov på både spelsinne och fin teknik.

När förbundskapten Roger Franzén nyligen presenterade P16-landslagstruppen till en fyrnationsturnering i Portugal fanns Markus Björkqvist också med i Blågult för första gången.

– Det ska bli spännande. Möta bra motstånd i Portugal, Belgien och Paraguay, säger Markus Björkqvist efter segern mot Helsingborgs IF.

LÄS MER: Oscar Uddenäs har sikte på dubbla guld och EM-slutspel

När fick du beskedet?
– Vi fick mejl för en vecka sedan ungefär.

Vad var din reaktion då?
– Ja, jag blev riktigt glad, såklart.

Vad tror du det är som gjorde att du blev uttagen?
– Jag har bara spelat mitt eget spel, bara kämpat och hoppats på det bästa.

Sin spelstil beskriver Markus Björkqvist på följande vis:

– En stark innermittfältare med bra spelförståelse och bra teknik.

LÄS MER: Sju debutanter kallade när P16-landslaget spelar Uefa-turnering

Åter till landslaget. Var det nåt du trodde att du skulle bli uttagen till?
– Alltså, jag hade det på tanken men det var inte så att jag tänkte: ”Jag kommer komma med, 100 procent”. Men jag tänkte lite och hoppades, såklart.

För Markus Björkqvist inleddes karriären annars i Husie IF. I tidig ålder tog han sedan klivet över till Malmö FF – men där blev det bara två år den första svängen.

– Sen blev jag kickad därifrån då och gick tillbaka till Husie. Då spelade jag där i tre år till. Sen kontaktade MFF mig igen och sen provspelade jag där. Sen har jag bara spelat här.

När kom du tillbaka till MFF då?
– Det var för ungefär ett och ett halvt år sen.

LÄS MER: Viktor Widell om U17-EM: ”Känns som att man inte smält det än”

I Malmö FF huserar Björkqvist enbart i U17-laget, där målsättningen föga förvånande är att vinna SM-guld. Mittfältarens egna målsättningar beskriver han enligt följande:

– Det är bara att göra allt och se var jag hamnar. Kämpa in i det sista.

Landslagsturneringen som Markus Björkqvist är kallad till spelas 10-14 maj. I truppen ingår ytterligare tre spelare från Malmö FF: August Karlin, Casper Nilsson och Isak Bjerkebo.

// Robert Rosén

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget

Flickfotboll

Landslagsmeriterade Isabella Grujic om flytten till Rosengård: ”Jag ville utvecklas mer”

Publicerad

den

MALMÖ. När FC Rosengård besegrade BK Höllviken med 4-2 i SM F17 Södra Götaland stod Isabella Grujic, 16, för en stark insats. Efter segern tog Ungdomsfotboll.se en pratstund med mittbacken.

– Jag är en fotbollsspelare som är ganska bra med långa bollar, bra på att ta över dem. Sen har jag ganska bra spelförståelse. Jag kan ganska lätt se innan spelarna passar var bollen ska komma, beskriver sig Isabella Grujic.

Mittbacken inledde karriären i Husie IF. Så sent som i januari tog hon sedan klivet över till stadens flaggskepp inom damfotbollen, FC Rosengård.

– Dels ville jag utvecklas mer som fotbollsspelare. Jag ville spela på en lite högre nivå. Sen tycker jag om Rosengårds tänkande gällande träning och så. Det var nog för att jag själv skulle utvecklas så mycket som möjligt, säger Isabella Grujic.

LÄS MER: Mikaela Cindric, 13, trivs i F15-serien: ”Känner mig fortfarande hemma här”

I sin nya klubb har 16-åriga Grujic fått kliva rakt in i den nystartade SM-serien för F17-lag. För FC Rosengård har seriespelet inletts med två vinster och en oavgjord – och Isabella Grujic hymlar inte med att de har sikte på slutspelet i höst.

– För laget är det att vinna serien, såklart, och försöka ta en match i taget och vinna den, säger hon och fortsätter med sina egna målsättningar:

– För mig själv är det nog att spela så mycket som möjligt. Få så mycket speltid som möjligt och träna så mycket som möjligt, eftersom jag själv med är ny i laget.

LÄS MER: Emma Widesjö vill slå sig in i Eskilsminnes akademilag

Under tiden i Husie IF matchades Isabella Grujic inte bara i klubblaget. Hon fick då även erfarenhet av landslagsspel. Dock inte för Sverige – utan istället för Serbien.

– Det var ganska länge sen jag var där. Jag var där en sommar. Då var jag där med F17, en trupp där, och då var jag bara 14 år. Så det var ganska stor skillnad, men jag tyckte det gick bra då. Det var typ ett läger. Man sov över där, sen tränade man två gånger om dagen och hade teori. Det var mycket fotboll hela tiden, men det var jättekul.

– Sen i mars förra året åkte jag dit igen. Tyvärr blev jag sjuk, men jag spelade två stycken landslagslandskamper.

LÄS MER: Halmstads Alva Arvidsson har sikte på seniorlaget

Hur ser du på det om du skulle få välja mellan Sverige och Serbien?
– (skratt), nej men det har ju inte hänt än. Men jag tror jag skulle valt Sverige. Det är närmare och så.

Det var som sagt förra året du sist var med Serbien. Har du kontakt med dem eller hur ser det ut?
– Det är inte så mycket jag som har kontakt, utan då är det min pappa. Men nej, vi har inte så mycket kontakt.

// Robert Rosén

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget

Facebook

Populärt

newbody Förenade Bil Olka Sportresor Stanno Oderland Alvarado

Copyright © 2019 Alvarado Sport & Media