fbpx
Följ oss

Intervjuer

Intervju: BP:s akademiansvarige om Digitalafotbollsakademin

Publicerad

den

Jag har länge velat fortsätta min intervjuserie ”Supersöndag” men tyvärr har inte tiden räckt till. Idag är det inte söndag men jag kunde inte hålla mig utan släpper härmed en intervju med Ola Larsson som driver digitalafotbollsakademin.se och är ansvarig för IF Brommapojkarna akademi.

I framtiden kommer Ola Larsson att gästblogga här på RudyAlvarado.com, något jag är otroligt glad och stolt över.

Vad var det som fick er att från början sprida era kunskaper till andra nu och inte tidigare?
Flera orsaker, där den främsta är att vi inte tycker att vi funnit en tillräckligt tidseffektiv modell att sprida kunskapen tidigare. Tankarna i Brommapojkarna har alltid varit att dela med sig av vår erfarenhet och kunskap, men vi har hela tiden känt oss begränsade till våra instruktörer. Vi har tänkt att instruktörerna måste vara närvarande för att sprida kompetens, vilket självklart inte är särskilt effektivt om man vill dela med sig till många. När vi fick idén om att digitalisera vår kunskap och lägga upp den på nätet såg vi helt plötsligt en större möjlighet att nå fler på ett smidigare sätt.

En annan orsak är att vi vill ge fler möjligheten till att träna bra. Svensk fotboll mår bättre om fler ges de möjligheterna och vi ser oss själva som ett intressant komplement till Svenska Fotbollförbundets utbildningsplan. BP är av många signifikativt med tidig selektering och tidig ”elitsatsning”, men vi vill med denna produkt bredda den bilden av oss. BP ska också vara signifikativt med mycket bra fotbollsutbildning till spelare och tränare på alla nivåer. Vi tror inte bara att bra träning leder till bättre fotbollsspelare, vi tror dessutom att strukturerad och planerad ungdomsträning med stegring beroende på spelarnas skicklighet blir roligare för samtliga inblandade.

Vad har ni för målsättningar med DFA?

Utifrån SEF:s certifiering har vi identifierat ett antal punkter sär vi skulle kunna bli bättre i vår verksamhet, varav en är samarbete med övriga föreningar. Eftersom vi vill göra nya saker, inte bara haka på de trender som finns, ville vi skapa vårt eget sätt att samarbeta på. Ur vårt perspektiv skall bägge parter tjäna på ett samarbete. Självklart är vårt mål att Digitala Fotbollsakademin ska bli inkomstbringande, så att vi kan fortsätta att investera i fotbollens utveckling, men samtidigt finns det en uppsida för oss att svensk fotboll utvecklas och att fler får möjligheten till bra fotbollsutbildning.

Till de nya användarna – vilka är dina guldkorn på DFA? 3 stycken?

För det första vill jag understryka att det inte finns någon liknande allomfattande produkt på marknaden. Digitala Fotbollsakademin är ett fantastiskt verktyg för föräldratränaren, för en förening som vill ha en röd tråd i sin verksamhet eller för den erfarne tränaren som helt enkelt vill ha ny inspiration. De tre guldkornen på Digitala Fotbollsakademin är UTBILDNINGSPLANERNA, E-KURSERNA och BIBLIOTEKET.

  1. Utbildningsplanerna är baserade på hur vi tränar på våra akademilag i BP. Vi har gjort utbildningsplanerna så att de är anpassade till respektive ålder i intervaller 6-15 år. Varje ålder har sitt kompletta årsupplägg träningar och de fungerar som en läroplan för vad du ska kunna vid respektive ålder. Läroplanerna är självklart inte huggna i sten, om ditt lag har kommit lite längre i träningen ska ni ta utbildningsplanen kopplade till ett år äldre eller vice versa.

Det finns utbildningsplaner för fotbollsträning för utespelare, för målvakter, för finter och vändningar, bollbehandlingsövningar, löpskolning, fysträning och mycket mer.

Allt innehåll i utbildningsplanerna ligger ute på hemsidan med illustrativa bilder, instruktioner i text samt som instruktionsfilmer med förklarande voice over.

  1. E-KURSERNA. Här har vi lagt in de teoretiska utbildningar vi har för tränare, spelare och föräldrar. Utbildningarna är kopplade till utbildningsplanerna och ger en djupare förklaring i hur vi tänker. Om du någon gång gått en e-utbildning på nätet kommer du att känna dig hemma i de här utbildningarna. Tanken är att digitalisera allt teoretiskt och göra det lättillgängligt för användarna via mobilen, läsplattan eller datorn. Få tränare har tid att lägga heldagar eller helger på att gå en utbildning på en kursgård. Lättare att genomföra utbildningarna när du själva har tid – på bussen på väg till jobbet eller på lunchen. Vi har utbildningar i Teknik (2 stycken), Kost, Fotbollsjuridik, ”Hur man spelar 7-manna” och mycket mer. Detta fylls även på allt eftersom.
  1. För de avancerade användarna – de som inte vill använda sig av mallade träningar – har vi skapat ett bibliotek med lite mer än 300 övningar. Härifrån kan du själv skapa dina träningar genom att använda de övningar som du själv tycker är bäst lämpade för ditt lag.

Huvudanledningen till att BP har lyckats på ungdomsnivå och inte på seniornivå?
Jag skulle säga att de största orsakerna är ekonomi och publik/intresse. Hade BP haft de ekonomiska musklerna att behålla sina spelare längre skulle vi göra det. De senaste åren har vi sålt spelare som Miiko Albornoz, Philip Haglund, Kristoffer Nordfeldt, John Guidetti, Albin Ekdal, Ludwig Augustinsson, Michael Almebäck, Pablo Piñones Arce, Nabil Bahoui – spelare som gör skillnad i vilket lag de än kommer till. Men fotboll är ju så mycket mer än pengar. Det publika och mediala intresset kring klubbens A-lag är ganska litet och som spelare vill du gärna ha en inspirerande omgivning i publik under matcherna. Som spelare vill du att det skrivs om dig i tidningen. Det får man inte i BP och därför vill många spelare röra sig härifrån efter två-tre år i A-laget.

Det finns självklart positiva sidor med en sådan ekonomisk och medial/publik situation som BP befinner sig i också. Exempelvis är BP en utmärkt miljö att debutera i Allsvenskan eller Superettan eftersom det inte är så kravfullt. Väldigt få noterar i tidningar eller på läktaren att du som debutant gör bra eller dåligt ifrån dig. Är du bra blir du inte onödigt haussad, och går det dåligt blir du inte nedskriven. Att göra sina första år som senior i BP är nog en av de bästa miljöerna i Sverige för unga spelare att ta nästa steg i sin utbildning.

Övrigt om Produkten:

Digitala Fotbollsakademin finns tillgänglig för samtliga föreningar i Sverige. Den går att köpa antingen till hela föreningen eller till enstaka lag. Genom att gå in på www.digitalafotbollsakademin.se får du mer info om produkten. Vill du ha en gratis inloggning till en demoversion av produkten, maila till info@digitalafotbollsakademin.se

Vill passa på att tacka Ola för att ha tagit sig tiden att svara på mina frågor. Gå in på www.digitalafotbollsakademin.se ni kommer inte att ångra er.

//Rudy Alvarado

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Flickfotboll

Halör: Sent avgörande tog Södra Sandby till semin

Publicerad

den

HÖLLVIKEN. Fjolårsmästarna Södra Sandby IF är klara för semifinal i Halör Invitational. Avancemanget satt dock långt inne. Först flera minuter in på övertiden avgjorde Klara Åström (född 2007!) kvartsfinalen mot Eskilsminne IF.

– Det känns jättebra, säger målskytten efter slutsignal.

Hur kändes det att avgöra så sent där?
– Äh, kul.

Annars var det Eskilsminne som började bäst. Det hade bara gått fyra minuter när Saga Andersson hittade rätt och gav Helsingborgslaget ledningen med 1-0.

LÄS MER: Halör: Hammarby klara för semifinal: ”Nu vill vi ta revansch”

Södra Sandby skapade sedan flera farligheter, på fasta situationer, innan halvtid och i den 16:e minuten kom också kvitteringen. Erika Persson Welin nådde då högst på en hörna och gjorde 1-1.

– Vi stressar lite mycket men det blir bättre i andra halvlek, säger Klara Åström.

I den andra halvleken hade Saga Andersson relativt tidigt ett frisparksläge i höjd med straffområdeslinjen, men frisparken gick via muren och ut till hörna.

Därefter tog Södra Sandby över alltmer och pressade på för ett segermål – och för att undvika en straffläggning. Emilia Strand i Eskilsminnes mål stod dock för den ena fina räddningen efter den andra.

LÄS MER: Halör: Ebba Svensson nöjd efter Osbys gruppseger: ”Vi ger aldrig upp”

Bleona Osmanaj hade ett kraftigt skott från distans, Maja Wahlgren rundade sånär Emilia Strand efter ett inspel och Thelma Persson Welin kom igenom på sin vänsterkant.

Bollen tycktes dock inte vilja gå in för Södra Sandby och när klockan tickade upp på 60 minuter, det vill säga fulltid, var ställningen alltjämt 1-1.

I den 64:e minuten hittade Erika Persson Welin dock rätt med ett inspel – och Klara Åström dök upp på den bortre stolpen och dunkade in 2-1 till Södra Sandby.

– Det var kul att få avgöra.

Hur känns det inför för morgondagen?
– Det är bra. Vi ska bara spela på som vanligt.

Ni vann ju förra året. Vad tror du om era chanser att vinna i år igen?
– Jag tror de är stora. Vi är ett bra lag.

LÄS MER: Halör: Skepplanda och Nacka kryssade i gruppfinalen

Södra Sandbys kvicka, tekniska och passningsskickliga lag imponerade på undertecknad. Kanske allra mest Filippa Malmberg, som hade en stark match och gjorde livet surt för Eskilsminnes försvar.

Även om flera Södra Sandby-spelare imponerade var det trots allt Emilia Strand som var matchens spelare, då hennes förmåga att läsa spelet och tajming i utrusningarna sånär tog Eskilsminne till straffläggning.

I kvartsfinalen som avgjordes samtidigt knep Nacka FC semifinalplatsen, efter en 4-1-seger mot IFK Osby.

// Robert Rosén

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget

Flickfotboll

Halör: Hammarby klara för semifinal: ”Nu vill vi ta revansch”

Publicerad

den

HÖLLVIKEN. Efter att ha vunnit gruppen ställdes Hammarby IF mot FC Hessleholm i kvartsfinalen i A-slutspelet. En match som slutade med att fjolårsfinalisten Hammarby segrade med 3-1 – och säkrade en plats i lördagens semifinal.

– Det känns skitbra, säger Hammarbys tvåmålsskytt Esme Faulds.

Det var också Hammarby som tog ledningen, efter tio minuters spel. Bajen utnyttjade då ett misstag från skånskorna och Esme Faulds kunde göra 1-0.

– Det var lite av en turträff. Jag tänkte ta i för ett skott men den kom i hörnet. Det var jättetur, säger Esme Faulds.

LÄS MER: Halör: Skepplanda och Nacka kryssade i gruppfinalen

Dessförinnan hade FC Hessleholm haft en jättechans, sedan Mathilde Janzen kommit förbi på högerkanten. I röran framför Hammarby-målet lyckades FCH dock inte att få in bollen.

Hammarby tog dock över efter ledningsmålet och Esme Faulds skapade flera chanser. Den allra bästa chansen efter målet hade dock FC Hessleholm, då Mathilde Janzen slog en frispark strax över målet.

– I första halvlek var vi inte så jättebra men sen kom vi in i det mycket mer i nästa halvlek, och var mycket mer peppade och taggade.

Tidigt i den andra halvleken skapade FC Hessleholm en jättechans att kvittera. På en hörna gjorde nämligen Hammarby sånär självmål, men bollen räddades på mållinjen.

LÄS MER: Halör: Ebba Svensson nöjd efter Osbys gruppseger: ”Vi ger aldrig upp”

Kvitteringen kom istället i den 42:a minuten (slutspelet spelas i 2×30 min). Selma Grane gick då omkull utanför straffområdet och på den efterföljande frisparken drog Ella Jonasson in 1-1.

Strax därefter kom Tuva Bothom igenom på en framspelning från Selma Grane, men Nelly Arvidsson i Hammarby-målet var bra med på situationen och räddade det hela.

Istället gjorde Hammarby 2-1 i den 50:e minuten. Ett inkast gick då in i straffområdet och Danina Mebrahtu testade lyckan. Det ledde till en retur som Esme Faulds drog in.

– Jag hade bråkat lite med backarna så det var skönt att göra mål då.

LÄS MER: Halör: Selma Grane ordnade avancemanget för Hessleholm

Bara tre minuter senare kom också 3-1 – och då hade Hammarby dessutom hunnit med att bränna en fin chans däremellan – när Kajsa Ekmyr Garpenbeck slog in en frispark via ribban.

Det tredje målet blev också matchens sista, då FC Hessleholm inte klarade av att resa sig efteråt.

För Hammarby IF lever därmed drömmen om att ta revansch för fjolårets Halör Invitational – då de förlorade mot Södra Sandby IF i finalen.

– Vi kämpar på. Vi vill vinna det här. För förra året kom vi tvåa och nu vill vi ta revansch.

Hur känner du inför morgondagen?
– Det känns väldigt bra och jag tror att vi kommer lyckas väldigt bra.

LÄS MER: Halör: Frida Krantz sköt Hammarby till gruppseger

Med tanke på den matchavgörande insatsen – och spelet i övrigt – vore det fel att inte lyfta fram just Esme Faulds. Anfallaren var onekligen tungan på vågen, då hon gjorde en suverän match.

I den kvartsfinalen som spelades parallellt vann Skepplanda BTK efter straffar mot Fortuna FF.

// Robert Rosén

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget

Flickfotboll

Halör: Ebba Svensson nöjd efter Osbys gruppseger: ”Vi ger aldrig upp”

Publicerad

den

HÖLLVIKEN. Grupp 4 var ett riktigt getingbo inför den sista omgången – då IFK Osby, Fortuna FF och IF Brommapojkarna alla hade chansen till avancemang. Det hela mynnade ut i att IFK Osby tog hem gruppsegern, sedan de besegrat Fortuna FF med 2-0.

– Jag tycker vi kämpar på jättebra och står emot bra i försvaret faktiskt. Vi ger aldrig upp, säger Osby-mittfältaren Ebba Svensson.

Matchen hann nätt och jämnt att börja innan Elin Danielsson gav Osby ledningen.

– Vi brukar lägga dem långa bollarna för att få upp laget i början. Sen kör vi allt i början för att jobba upp det.

Spelet böljade därefter fram och tillbaka men efter en dryg kvart kunde Olivia Arvidsson ta hand om sin egen retur och göra 2-0 till Osby. Ett mål som också stängde matchen.

Trots att 25 minuter återstod av matchen lyckades Fortuna FF inte skapa någon nerv, utan det var istället Osby som var närmast att utöka ledningen i den andra halvleken, då Elin Danielsson rann igenom i ett friläge.

– Det är skönt att få in den i början för då jobbar alla upp sig och är med i matchen direkt, säger Ebba Svensson om 1-0-målet som fick en stor inverkan på matchbilden.

Vad tycker du om er insats i turneringen, så här långt, i övrigt?
– Jag tycker vi har jobbat på jättebra och vi ger aldrig upp. I går när vi låg under med 1-0 (mot IK Zenith reds. anm) i första så jobbade vi upp det till 3-1 i andra. Det visar att vi aldrig ger upp i matcherna.

Vad är det som gjort att det gått så bra då? Ni slutar ändå på sju poäng och vinner gruppen.
– Alltså vi är ett starkt lag. Vi ger som sagt aldrig upp och är ett starkt lag.

Hur går tankarna här inför slutspelet?
– Det är nervöst. Det är det alltid. Jag tror alla är nervösa, men vi hoppas alltid på det bästa.

Vad tror du om era chanser?
– Jag tror att om vi jobbar på som vi alltid gör så kan vi gå långt.

Osbys insats mot Fortuna var imponerande och just Ebba Svensson var den jag tycker stod ut mest, med en fin arbetsinsats på innermittfältet och ständigt smarta djupledsbollar till sina lagkamrater.

Trots förlusten tog sig Fortuna vidare till A-slutspel, sedan Brommapojkarna kryssat mot IK Zenith i den parallella matchen. Starkt gjort av Fortuna, då de ställer upp med ett F14-lag där framförallt Tilde Wahrenberg var vass mot Osby och med sin speed och teknik ställde till med oreda i Osby-försvaret.

// Robert Rosén

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/ungdomsfotboll
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget
Annons

Facebook

Populärt

newbody Förenade Bil Olka Sportresor Stanno Oderland Alvarado

Copyright © 2019 Alvarado Sport & Media