Följ oss

Intervjuer

Intervju: BP:s akademiansvarige om Digitalafotbollsakademin

Publicerad

den

Jag har länge velat fortsätta min intervjuserie ”Supersöndag” men tyvärr har inte tiden räckt till. Idag är det inte söndag men jag kunde inte hålla mig utan släpper härmed en intervju med Ola Larsson som driver digitalafotbollsakademin.se och är ansvarig för IF Brommapojkarna akademi.

I framtiden kommer Ola Larsson att gästblogga här på RudyAlvarado.com, något jag är otroligt glad och stolt över.

Vad var det som fick er att från början sprida era kunskaper till andra nu och inte tidigare?
Flera orsaker, där den främsta är att vi inte tycker att vi funnit en tillräckligt tidseffektiv modell att sprida kunskapen tidigare. Tankarna i Brommapojkarna har alltid varit att dela med sig av vår erfarenhet och kunskap, men vi har hela tiden känt oss begränsade till våra instruktörer. Vi har tänkt att instruktörerna måste vara närvarande för att sprida kompetens, vilket självklart inte är särskilt effektivt om man vill dela med sig till många. När vi fick idén om att digitalisera vår kunskap och lägga upp den på nätet såg vi helt plötsligt en större möjlighet att nå fler på ett smidigare sätt.

En annan orsak är att vi vill ge fler möjligheten till att träna bra. Svensk fotboll mår bättre om fler ges de möjligheterna och vi ser oss själva som ett intressant komplement till Svenska Fotbollförbundets utbildningsplan. BP är av många signifikativt med tidig selektering och tidig ”elitsatsning”, men vi vill med denna produkt bredda den bilden av oss. BP ska också vara signifikativt med mycket bra fotbollsutbildning till spelare och tränare på alla nivåer. Vi tror inte bara att bra träning leder till bättre fotbollsspelare, vi tror dessutom att strukturerad och planerad ungdomsträning med stegring beroende på spelarnas skicklighet blir roligare för samtliga inblandade.

Vad har ni för målsättningar med DFA?

Utifrån SEF:s certifiering har vi identifierat ett antal punkter sär vi skulle kunna bli bättre i vår verksamhet, varav en är samarbete med övriga föreningar. Eftersom vi vill göra nya saker, inte bara haka på de trender som finns, ville vi skapa vårt eget sätt att samarbeta på. Ur vårt perspektiv skall bägge parter tjäna på ett samarbete. Självklart är vårt mål att Digitala Fotbollsakademin ska bli inkomstbringande, så att vi kan fortsätta att investera i fotbollens utveckling, men samtidigt finns det en uppsida för oss att svensk fotboll utvecklas och att fler får möjligheten till bra fotbollsutbildning.

Till de nya användarna – vilka är dina guldkorn på DFA? 3 stycken?

För det första vill jag understryka att det inte finns någon liknande allomfattande produkt på marknaden. Digitala Fotbollsakademin är ett fantastiskt verktyg för föräldratränaren, för en förening som vill ha en röd tråd i sin verksamhet eller för den erfarne tränaren som helt enkelt vill ha ny inspiration. De tre guldkornen på Digitala Fotbollsakademin är UTBILDNINGSPLANERNA, E-KURSERNA och BIBLIOTEKET.

  1. Utbildningsplanerna är baserade på hur vi tränar på våra akademilag i BP. Vi har gjort utbildningsplanerna så att de är anpassade till respektive ålder i intervaller 6-15 år. Varje ålder har sitt kompletta årsupplägg träningar och de fungerar som en läroplan för vad du ska kunna vid respektive ålder. Läroplanerna är självklart inte huggna i sten, om ditt lag har kommit lite längre i träningen ska ni ta utbildningsplanen kopplade till ett år äldre eller vice versa.

Det finns utbildningsplaner för fotbollsträning för utespelare, för målvakter, för finter och vändningar, bollbehandlingsövningar, löpskolning, fysträning och mycket mer.

Allt innehåll i utbildningsplanerna ligger ute på hemsidan med illustrativa bilder, instruktioner i text samt som instruktionsfilmer med förklarande voice over.

  1. E-KURSERNA. Här har vi lagt in de teoretiska utbildningar vi har för tränare, spelare och föräldrar. Utbildningarna är kopplade till utbildningsplanerna och ger en djupare förklaring i hur vi tänker. Om du någon gång gått en e-utbildning på nätet kommer du att känna dig hemma i de här utbildningarna. Tanken är att digitalisera allt teoretiskt och göra det lättillgängligt för användarna via mobilen, läsplattan eller datorn. Få tränare har tid att lägga heldagar eller helger på att gå en utbildning på en kursgård. Lättare att genomföra utbildningarna när du själva har tid – på bussen på väg till jobbet eller på lunchen. Vi har utbildningar i Teknik (2 stycken), Kost, Fotbollsjuridik, ”Hur man spelar 7-manna” och mycket mer. Detta fylls även på allt eftersom.
  1. För de avancerade användarna – de som inte vill använda sig av mallade träningar – har vi skapat ett bibliotek med lite mer än 300 övningar. Härifrån kan du själv skapa dina träningar genom att använda de övningar som du själv tycker är bäst lämpade för ditt lag.

Huvudanledningen till att BP har lyckats på ungdomsnivå och inte på seniornivå?
Jag skulle säga att de största orsakerna är ekonomi och publik/intresse. Hade BP haft de ekonomiska musklerna att behålla sina spelare längre skulle vi göra det. De senaste åren har vi sålt spelare som Miiko Albornoz, Philip Haglund, Kristoffer Nordfeldt, John Guidetti, Albin Ekdal, Ludwig Augustinsson, Michael Almebäck, Pablo Piñones Arce, Nabil Bahoui – spelare som gör skillnad i vilket lag de än kommer till. Men fotboll är ju så mycket mer än pengar. Det publika och mediala intresset kring klubbens A-lag är ganska litet och som spelare vill du gärna ha en inspirerande omgivning i publik under matcherna. Som spelare vill du att det skrivs om dig i tidningen. Det får man inte i BP och därför vill många spelare röra sig härifrån efter två-tre år i A-laget.

Det finns självklart positiva sidor med en sådan ekonomisk och medial/publik situation som BP befinner sig i också. Exempelvis är BP en utmärkt miljö att debutera i Allsvenskan eller Superettan eftersom det inte är så kravfullt. Väldigt få noterar i tidningar eller på läktaren att du som debutant gör bra eller dåligt ifrån dig. Är du bra blir du inte onödigt haussad, och går det dåligt blir du inte nedskriven. Att göra sina första år som senior i BP är nog en av de bästa miljöerna i Sverige för unga spelare att ta nästa steg i sin utbildning.

Övrigt om Produkten:

Digitala Fotbollsakademin finns tillgänglig för samtliga föreningar i Sverige. Den går att köpa antingen till hela föreningen eller till enstaka lag. Genom att gå in på www.digitalafotbollsakademin.se får du mer info om produkten. Vill du ha en gratis inloggning till en demoversion av produkten, maila till info@digitalafotbollsakademin.se

Vill passa på att tacka Ola för att ha tagit sig tiden att svara på mina frågor. Gå in på www.digitalafotbollsakademin.se ni kommer inte att ångra er.

//Rudy Alvarado

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/RudyAlvarado
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Intervjuer

Blåvitts Rasmus Wikström om krossen ”Det är alltid extra skönt att vinna ett derby”

Publicerad

den

I söndags spelades ett derby mellan IFK Göteborg och BK Häcken i U17 AllsvenskanKamratgården inför ca 120 personer. Tyvärr kunde jag inte vara på plats för att se matchen. Men om man tittar på resultatet så ser man att IFK Göteborg var det bättre laget och bokstavligen körde över BK Häcken.

Läs också: #minlagkapten – Tävla om ett träningsläger för hela laget

Derbyt slutade med 6-0 till IFK Göteborg efter mål av Linus Andersson, Anders Sennewald, Florian Llullukaj, Viktor Bred, Robin Mikac och Fred Berglin. Det är två väldigt bra lag som ställdes mot varandra men att det inte blev en jämnare match än så hade jag inte alls kunnat föreställa mig. BK Häcken får nu se över vad som egentligen hände. Är dock väldigt imponerad över IFK Göteborg och eftersom jag inte var på plats så tog jag en liten pratstund med Blåvitts Rasmus Wikström.

Rasmus Wikström var även inför matchen precis hemkommen från landslagsuppdrag med P16-landslaget där man ställdes mot Slovakien i dubbellandskamp. Matcher som man vann med 4-1 respektive 2-0.

Läs också: IFK Göteborgs nya talangsatsning – 2 akademispelare till a-laget varje år

Fina resultat med P16-landslaget mot Slovakien där du var med. Vad tycker du om lagets insats i matcherna mot Slovakien och är du nöjd med din egen insats?
– J
a, det var fina resultat med landslaget och vi gjorde det bra i två matcher. Första matchen vann vi med 4-1 och var det klart bättre laget. Andra matchen vann vi med 2-0 och där var det en lite tuffare match men det märks att vi besitter mer kvalité än vad de gör. Spelet har även känts bättre och bättre hela tiden. Själv är jag nöjd med min instans och fick även bra feedback från tränarna.

Du är tillbaka i vardagen och i söndags ställdes ni mot BK Häcken i U17-Allsvenskan, vilka punkter pratade ni om inför matchen?
– Innan matchen pratade vi om att detta var en match med mycket prestige som vi skulle vinna. Vi gick in med inställningen att pressa högt och vinna bollen högt uppe, inte hålla igen och fega. Anfallsmässigt pratade vi om vilka passningar vi skulle slå för att hitta bra ytor mellan dem och kunna såra dem på ett effektivt sätt.

Det verkar som att er matchplan fungerade alldeles utmärkt och lite till, vinst med 6-0. Kan du ta oss igenom matchen lite kortfattat?
– Jag tycker att häcken började matchen bättre än oss. Dem hade bollen mer än oss och kunde etablera mer spel på våran planhalva. Efter ett tag kom vi in i matchen mer och mer och efter ett bolltapp på mitten kunde vi kontra in 1-0 målet. Efter det tycker jag det var vi som hade kontroll på matchen och fick den dit vi ville. Vi hade bäst och flest chanser, var mycket mer effektiva i sista tredje delen och hade ett väl fungerande försvarspel. I andra halvlek äger vi matchen och slutför den snyggt.

En ren utklassning, hur skönt var det att vinna det här derbyt med sådana stora siffror?
– Det kändes såklart underbart! Det är alltid snack innan matcherna och det är alltid extra skönt att vinna ett derby och speciellt med sånna stora siffror.

Vad väntar härnäst för dig och laget? Blir det U19 för dig?
– Vi har fyra matcher kvar i U17 Allsvenskan, efter det vet jag faktiskt inte vad som väntar. Jag hoppas på en plats till EM-kvalet på Cypern och en uppflyttning i U19-laget.

Läs också: Välbekant trio tränade med IFK Göteborgs A-lag

Vill tacka Rasmus Wikström för att han ville ställa upp på intervjun och även gratulera till den fina prestationen med P16-lanslaget och vinsten mot BK Häcken.

För IFK Göteborg U17 väntar nu följande spelschema i U17-Allsvenskan:

2017-09-24, Helsingborgs IF – IFK Göteborg @ Olympiafältet
2017-10-01, IF Elfsborg – IFK Göteborg @ Borås Arena
2017-10-08, IFK Göteborg – Örebro SK FK @ Kviberg 5
2017-10-15, Trelleborgs FF – IFK Göteborg @ Vångavallen

//Rudy Alvarado

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/RudyAlvarado
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget

Intervjuer

Video: Kevin Ackermann om matcherna mot Slovakien med P16-landslaget

Publicerad

den

Läs också: Video: Kevin Ackermann en av målskyttarna när P16-landslaget vann, se höjdpunkterna här

Källa: BK Häcken

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/RudyAlvarado
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget

Intervjuer

SUPERSÖNDAG: Champions League-domaren Joakim Amri Nilsson – ”Man får nypa sig i armen”

Publicerad

den

I dagens Supersöndag träffar vi Joakim Amri Nilsson, assisterande domare i Allsvenskan, Europa League och Champions League. Vi pratar om att pussla ihop deltidsjobb med domaryrket, vad som är roligast med att vara domare och vilka drömmar han har kvar att uppnå.

Joakim har varit fotbollsdomare i 13 år, och det var kompisen och kollegan Bojan Pandzic som fick honom att börja. Han var i 20-årsåldern, spelade fotboll i Backa IF och hängde med Bojan när han skulle döma en match.
– Det såg ju jätteskoj ut, så jag tänkte att det där måste jag testa. Och sedan fastnade jag, säger Joakim.

Han berättar att han gillade det sociala spelet som pågick på planen, att man som domare ville få alla spelare att på något sätt sträva mot samma mål.

När Joakim gick upp till att döma elitfotboll blev han tvungen att välja om han ville fortsätta som huvuddomare eller som assisterande.
– Det är svårt att kombinera och på elitnivå måste man välja. För min del kände jag att jag ville välja assisterande.

Hur kommer det sig att du valde just assisterande och inte huvuddomare?
– Jag kände att det var mer min roll. Ta beslut fast ändå inte vara i centrum hela tiden. Så tror jag att jag kände då. Sedan har jag faktiskt inte funderat på det mer, varför jag inte blev domare. Men det är ingenting jag ångrar heller.

Läs också: Supersöndag med Bojan Pandzic – ”Många fler positiva sidor än man tror”

Den 34-årige Göteborgaren har precis som många andra allsvenska ett jobb vid sidan av domaryrket. Han jobbar halvtid som säljare och säger att det är oerhört viktigt med en förstående arbetsgivare när man jobbar som domare.
– Det är inte vem som helst som går med på de här premisserna, man är ju borta väldigt mycket. Jag har en möjlighet att jobba halvtid, det hade inte gått annars. Men de flesta jobbar heltid, med lite flex för att kunna gå ifrån. Det krävs mycket planering, säger Joakim.

”Det finns många fördelar med sociala medier”

Den största skillnaden som Joakim ser i sin vardag idag, jämfört med när han började döma fotboll, är att det blivit ett tuffare klimat bland spelare, föräldrar och ledare.
– Det är mycket hårdare attityd. Man ser nästan varje vecka att det är domare som slutar eller domare som utsatts för våld. Men det är inte bara i domaryrket, det gäller ju samhället överlag.

Han fortsätter:
– Det måste förstås ligga på föräldrarnas ansvar. Det är för mycket prestige, de vill att barnen ska nå framgång så de gapar och skriker. Men det har säkert att görande att de tittar mycket på de stora ligorna som går på TV vecka in och vecka ut. Där är det mycket liv, mycket reaktioner. Det speglar ju av sig såklart. Men ibland undrar man ju hur de tänker.

Joakim poängterar att det är mycket som blivit bättre under hans tid i domaryrket också. Bland annat den positiva uppmärksamhet som svenska domare får i internationella sammanhang, att medierna hjälper att lyfta yrket.
– Det finns mycket negativt i media, men också mycket positivt. Och i sociala medier. Fler saker kommer fram. Och det gäller inte bara domare, titta på alla ungdomar som kommer fram. Det får ju alla nys om nu. Det är fantastiskt. Det finns många fördelar med sociala medier.

Joakim Amri Nilsson (t h) med kompisen och kollegan Bojan Pandzic (t v).

Vad är det bästa med att vara domare?
– Jag tycker fortfarande det är att man får träffa så mycket olika människor. Allt ifrån spelare till ledare. Alla olika personligheter. Och såklart fotbollen. Att man får uppleva den på högsta nivå. Det är få förunnat. Man får nypa sig i armen ibland när man får åka ut i Europa, det är fantastiskt kul.

Hur ser en vanlig arbetsvecka ut för dig?
– Jag lämnar barnen och kommer in vid 8. Sedan jobbar jag till 13-14. Åker hem, tränar. Hämtar barnen. Det är en vanligt träningsdag, arbetsdag.
– En matchdag i Sverige brukar jag gå hem vid 10-11, om det inte är för långt att åka. Åker jag till Stockholm eller Östersund då har jag hela dan ledigt från Telia. Men har jag Malmö eller Göteborg så brukar jag gå vid 10-11. Jag åker hem, vilar någon timme, äter och sedan åker jag. Är det relativt nära så brukar jag köra bil. Jag tycker det är ganska skönt. Är det en internationell match måste jag ta ledigt tre dagar från jobbet, på internationella matcher är man alltid borta minst tre dagar.

Har du några intressen utanför fotbollen?
– Familjen tar mycket tid, utan dem hade jag inte varit där jag är idag Sedan är det sport. Jag älskar nästan allt. Jag kollar mycket fotboll, hockey, handboll. Jag är en sportnörd.

Om du skulle ge tips till någon som funderar på att börja som domare. Vad skulle det vara då?
– Jag har ett par punkter som är otroligt viktiga. Dels att vara ambitiös, ta det på allvar. Lyssna på domare som varit med längre, som är äldre. Det är svårt att ta det på allvar när man dömer ungdomsfotboll, men gå in för det på riktigt. Om man vill lyckas inom domarskapet är det otroligt viktigt.
– Jag har fortfarande massor kvar att lära, även om jag dömer allsvenskan idag. Man lyssnar och tar med sig saker från de andra hela tiden.

Det finns säkert de som tycker att det känns läskigt, att de är rädda för att ”få skit”?
– Våga testa på det! Det är liksom en bråkdel av föräldrar och ledare som missköter sig.
– Men någonstans måste man, det kanske låter konstigt, men man måste gilla det på något sätt. Inte att få skit, men att utmanas i att hantera det. Så kände verkligen jag. Att se vad man klarar av. Sedan passar inte alla som domare, men man måste våga testa på det och ge det en chans! Det är fantastiska upplevelser, man får så mycket med sig.

”Man glömmer ofta att njuta”

Joakim har varit allsvensk domare i tre år, och förra året blev han assisterande Fifa-domare. Nu får han ta emot internationella uppdrag från Uefa. Han har hittills gjort tre Champions League-matcher och håller en match i Tyskland som den absolut häftigaste än så länge.
– Dortmund. Det var närmare 70 000 på läktaren. Att se den gula väggen… Det var helt sjukt.

Är det svårt att koppla bort inramningen på såna stora matcher?
– Nej, man går verkligen in i bubblan. Det är ingen klyscha. Det spelar ingen roll om man är på Ullevi inför 5000 eller om man är inför 50 000, man är så fokuserad. Innan match njuter man av den härliga inramningen men sen när går man in i sin bubbla och fokuserar på att döma matchen.

Har du några drömmar eller mål med din domarutövning?
– Det är väl att komma med på något mästerskap någon gång. EM eller VM. Förra året hade jag som mål att komma ut i Europa, Champions League. Och det fick jag göra tre gånger förra året. Så det målet är ju klart. Nu är det ett mästerskap.

Hur långt bort tror du det är då?
– Jag vet inte, det är svårt att säga. Jag är beroende av att en svensk huvuddomare blir uttagen till ett mästerskap, då kan jag också bli det. Man blir uttagen som team från samma land till de stora mästerskapen, så det är svårt att säga men jag hoppas det blir någon gång i framtiden.

 

11 snabba med Joakim Amri Nilsson

Favoritmat – Min frus hamburgare

Favoritartist – Håkan Hellström

Favoritfärg – Blå

Favoritglass – Sandwich

Favoritdjur – Lejon

Senaste biofilmen du såg – Dumma Mej (med min dotter)

Favoritfilm – Jag hatar att kolla på film, haha

Senaste konserten du var på – Håkan Hellström på Ullevi

Favoritsport (förutom fotboll) – Hockey (Frölunda är favoritlaget)

Någonting du hatar – Mobbning

Någonting du älskar – Min familj

Följ bloggen på sociala medier:

Facebook: Facebook.com/ungdomsfotboll.se
Instagram: Instagram.com/ungdomsfotboll.se
Twitter: Twitter.com/RudyAlvarado
Youtube: Youtube.com/c/UngdomsfotbollSE
Följ även bevakningen via hashtagen: #ungdomsfotboll


Läs hela inlägget
Annons

Facebook

Instagram

Populärt

Copyright © 2017 Alvarado Sport & Media